Search
Close this search box.

Kdaj je pravi čas za novo službo? HR specialisti predstavljajo 5 pokazateljev

"Vsega imam dovolj, odpoved dajem," je misel, s katero se je gotovo prav vsakdo boril enkrat v svoji karieri. S tem se spogledujemo pogosto ob dnevih, ko nam vse že preseda, naše delovno okolje se nam zdi toksično, ne razumemo se s svojimi sodelavci in izgubili smo voljo do dela.

Odpoved ne prinaša le slabosti, zagotovo pa ji sledijo težki trenutki – nimate zagotovljene naslednje službe, niste upravičeni do denarnega nadomestila, lahko pa ste celo ob odpovedni rok. Zato jo vseeno velja pretehtati. Predstavljamo 5 pokazateljev, ki kažejo, da je čas za spremembe in nove izzive.

POKAZATELJ 1: Vaš napredek se je ustavil

Tega pogosto niti ne opazimo, običajno pa se zgodi, ko smo v nekem podjetju zaposleni že vrsto let. Svoje delo opravljate zelo dobro, ste v dobrih odnosih s sodelavci, nadrejenimi in imate dobro plačo, ki bi sicer lahko bila nekoliko višja, ampak na splošno vam je zelo ugodno.

Prebita leta v istem podjetju še niso znak za odpoved. Tehten razlog pa je opravljanje enakega dela v enakem podjetju, ki je kljub zahtevnosti že rutinsko in vam ne omogoča več napredka. Težnja človeka, kot bitja, je, da se ves čas razvija. Torej, v biti človeka je potreba po razvoju, in če vam je zaradi udobja na sedanjem delovnem mestu to onemogočeno, je to resen znak za iskanje novih izzivov. 

POKAZATELJ 2: Imate željo, ki jo v trenutni službi ne morete uresničiti

Praviloma iskanje službe poteka v vrstnem redu – imate željo, potem pa poiščete delovno mesto in podjetje, kjer jo boste lahko uresničili. Na primer, radi bi postali dober tržnik, zato poiščete podjetje, kjer lahko ta cilj oziroma željo uresničite. Vzajemno postavljanje zaposlitvenih in obenem osebnostnih ciljev je del vaše kariere, zato ne pozabite – če imate željo ali cilj, ki ga na trenutnem delovnem mestu ne morete uresničiti, je čas, da si poiščete delodajalca, kjer bo to mogoče. 

POKAZATELJ 3: Nenehno se pritožujete nad razmerami na delovnem mestu

»Joj, moj šef je zmešan«, »Moji sodelavci so tako nadležni«, »Kako nizko plača za tako delo imam«, »Vsi me izkoriščajo«. Če se znajdete v taki situaciji, je to resen znak za razmislek – dati ali ne dati odpoved. Ostati v takšnih razmerah ima lahko za vas izredno negativen rezultat. Poleg tega, da domov redno nosite negativno energijo, s katero lahko vplivate na ljudi, ki vas obkrožajo, lahko takšna situacijo resno vpliva tudi na vaše zdravje. 

Instant rešitev je zagotovo odpoved, če pa imate dovolj poguma (in volje), je najboljša rešitev za takšne situacije direktno soočanje s težavami: 

  • Če menite, da se na vašem trenutnem delovnem mestu soočate z mobingom, preverite, kaj narediti.
  • Če vas nenehno zasipavajo z novimi delovnimi nalogami, se naučiti reči ne.

POKAZATELJ 4: Soočate se s pomanjkanjem motivacije in padcem produktivnosti

Če v vaši trenutni službi redno dobivate opozorila, kot so »bodi bolj resen«, »zakaj si tako zdolgočasen«, je čas za razmislek, kaj počnete na svojem delovnem mestu. Vsak delodajalec ima rad zaposlene, ki so motivirani, saj so le tako lahko uspešni in produktivni. Recept za visok nivo motivacije in hkrati produktivnosti je enostavno ta, da se zavedate, zakaj počnete to, kar počnete. Tisti, ki imate jasno zastavljen cilj, se ne boste nikoli soočali s pomanjkanjem motivacije. Razmislite o svojih ciljih, zakaj hodite v službo in kaj lahko naredite s pridobljenim znanjem, sposobnostmi ter veščinami. Če tovrsten razmislek ne obrodi nobenih sadov, je morda čas za menjavo delovnega mesta.

POKAZATELJ 5: V službo hodite z odporom

Ali je vaša prva jutranja misel “Oh, spet ta služba,” ali se pogosto zalotite pri sanjarjenju o vikendu ali dopustu? Po raziskavah več kot 85 % ljudi ne mara svojega dela in na žalost vztraja v takem delovnem razmerju! Tisti, ki pa svojega dela ne marate, boste na svojem delovnem mestu težko uspešni. Uspešni ljudje imajo radi svoje delo in ga obravnavajo kot svoj hobi.

Na primer, če ste strasten nogometaš, ste med tekmo sicer nekoliko utrujeni, ampak vas to ne izčrpava. Namesto tega komaj čakate na dan, ko se boste zbrali s prijatelji in odigrali tekmo. Če hodite v službo z odporom, vam svetujemo, da najdete delo, v katerem boste uživali.

Ko zapuščate službo nikoli na zaloputnite vrat za sabo! Svet je majhen in slej ko prej lahko potencialnim delodajalcem pride na uho, da ste se v prejšnji službi razšli na grd način. Poiščite pozitiven razlog za vaš odhod – nov projekt, nove izkušnje, nove priložnosti – predvsem pa se ne osredotočajte na nevzdržne trenutne razmere. Namesto tega bodite delodajalcu hvaležni za priložnost, ki vam jo je ponudil, pridobljene izkušnje, sposobnosti in znanja. Bodite korektni in mu pripravite svoj predlog, komu bi po vašem mnenju predali svoje delo. Če bo to novo zaposleni, se potrudite in ga uvedite v delo, kolikor je le mogoče. Službo zapustite s stiskom roke svojemu nadrejenemu, direktorju, sodelavcem in odidite novim priložnostim naproti brez slabe vesti.

Nasvet je za vas napisal: Aleš Kavčič, HR specialist MojeDelo.com

Dogodki

"Vsega imam dovolj, odpoved dajem," je misel, s katero se je gotovo prav vsakdo boril enkrat v svoji karieri. S tem se spogledujemo pogosto ob dnevih, ko nam vse že preseda, naše delovno okolje se nam zdi toksično, ne razumemo se s svojimi sodelavci in izgubili smo voljo do dela.