Search
Close this search box.

Kako se spoprijateljiti na delovnem mestu?

Se sprašujete, kako najti prijatelja na delovnem mestu ne glede na to, ali ste pravkar začeli novo službo ali pa zgolj hrepenite po zavezniku v delovnem okolju? Čeprav navezovanje prijateljskih stikov nekaterim dela preglavice, to še ne pomeni, da se ne morete naučiti, kako se spoprijateljiti s sodelavci. V tem procesu morda najdete svojega novega najboljšega prijatelja ali pa vsaj najboljšega prijatelja iz službe. Dejansko imeti prijatelje v službi je zelo pomembno, zato je navedenih nekaj primerov, kako razviti in poglobiti odnose s svojimi sodelavci.

1. Vljudnostni klepet

Vprašajte, kaj je oseba počela ob koncu tedna, kje je preživela dopust, kako se je znašla v tej organizaciji in na tem delovnem mestu. To so sicer popolnoma osnovna vprašanja, ki lepo tlakujejo pot morebitnim poznejšim poglobljenim pogovorom.

2. Ne pozabite, ljubezen gre skozi želodec

Če imate fantastični recept za piškote, ga lahko delite s svojimi sodelavci, lahko pa jih spečete in prinesete na delo. Če niste vešči pečenja, jih lahko vselej kupite, sodelavci pa se jih ne bodo prav nič manj razveselili. Gorivo marsikatere pisarne je kava, ki se je včasih pije v velikih količinah, zato ne boste zgrešili, če jo zjutraj prinesete kolegom na delu. Če ste bolj introvertirani in se ne želite pretirano izpostavljati, vendar bi želeli novi ekipi izkazati pozornost oziroma naklonjenost in se nekoliko predstaviti, lahko v skupnih prostorih ali kuhinji pripravite prigrizke. Ob tem lahko pustite zahvalno sporočilo, da ste veseli, ker so vas sprejeli medse.

3. Sodelujte pri aktivnostih znotraj in izven službe

Večina podjetij, ki se pohvali z dobro (pisarniško) kulturo, organizira dejavnosti znotraj in izven dela – od sproščenih petkov, ko odpade običajni ‘dress code’, (virtualnih) veselih uric, ponedeljkovih jutranjih kav pa do skupne rekreacije, obiska kakšnega muzeja ali razstave. Takšne aktivnosti so odlična priložnost, da spoznate osebe, s katerimi ne delate neposredno vsak dan, a jih vendarle lahko spoznate zunaj pisarne, trgovine, skladišča … Čeprav ni nujno, da se udeležite prav vsake tovrstne dejavnosti, je priporočljivo, da se jih udeležite občasno.

4. Zapomnite si in uporabljajte imena svojih sodelavk in sodelavcev

Vzemite si čas in se naučite imena svojih sodelavcev ter jih ob prihodu in odhodu z dela pozdravite po imenu. Z uporabo imen izražate zanimanje in sodelavcem pokažete, da bi jih radi bolje spoznali.

5. Predlagajte, da bi šli med odmorom na kosilo ali sprehod

Če ste se s kolegom na delu večkrat uspešno zaklepetali pri aparatu za vodo, morda ne bi bilo napak vprašati, ali bi šel z vami na kosilo, sprehod ali kavo zunaj pisarne. Odmor za malico ali kosilo je dobra priložnost za poglabljanje odnosov na delovnem mestu; je namreč ravno dovolj kratek, da vam ne zmanjka tem za pogovor, hkrati pa dovolj dolg, da lahko ljudi spoznate nekoliko bolje. Če se vašemu povabilu odzovejo in ob tem pokažejo navdušenje, ste pridobili novega prijatelja. Če vas zavrnejo, nič hudega – vsaj poskusili ste navezati stik z nekom iz službe!

Zakaj je dobro imeti prijatelje v službi?

Z njihovo pomočjo:

  • se vam bo izboljšala morala,
  • boste povečali svojo produktivnost,
  • boste rasli osebnostno in poklicno,
  • boste začeli učinkoviteje komunicirati,
  • boste z večjim veseljem vsak dan prihajali na delo.

Nezanemarljivo pa je tudi dejstvo, da prijatelji iz službe velikokrat ostanejo prijatelji za vse življenje!

Spoštujte meje in bodite profesionalni

Vaši službeni prijatelji imajo potencial, da se sčasoma prelevijo v prave prijatelje. Vendar to ni nujno. Če bodo vaša pričakovanja prehitro prevelika, bo to delovna prijateljstva uničilo, še preden se zares začnejo poglabljati. Lahko pa se ta prijateljstva z nekaj strpnosti počasi razvijajo in se pozneje razcvetijo v nekaj večjega. Pustite času čas, do takrat pa ne pozabite na meje! V odnosih bodite profesionalni. Da bi lažje navezali stike, navajamo nekaj stvari, ki jih je priporočljivo upoštevati:

  1. Ne bodite pretirano radovedni

Vljudnostni klepet in priložnostni pogovori so odlični za spoznavanje posameznika. A imejte v mislih, da je to morda vse, kar so pripravljeni deliti z vami. Spoštujte njihove meje in ne zastavljajte vprašanj, zaradi katerih bi jim lahko bilo neprijetno.

2. Ne zaupajte preveč in prehitro

Izogibajte se čezmernemu zaupanju. Deljenje intimnih podrobnosti o svojem življenju lahko pri sodelavcih povzroči nelagodje. Če niste z osebo, s katero se pogovarjate, postali pravi prijatelji, se temu raje izogibajte.

3. Izogibajte se kočljivim temam in ogovarjanju

Politika, vera, kriminal, zdravstvena in finančna kriza – to so teme, ki lahko postanejo nevarne. Takšnim pogovorom se skušajte čim bolj izogniti, predvsem pa ne ogovarjajte – nikogar ali ničesar! O sodelavcu vam ni treba razširjati negativnih stvari, saj bo to škodovalo vzdušju in morali na delovnem mestu, vam pa bo na dolgi rok otežilo sklepanje novih prijateljstev.

4. Ne pozabite na hierarhijo

Bodite pozorni na hierarhijo in dinamiko moči. Eno je biti prijatelj s sodelavcem, nekaj popolnoma drugega pa je, če boste preveč odkriti s svojim nadrejenim ali podrejenimi. Napačno ravnanje pri teh odnosih se namreč lahko maščuje tako na osebni ravni kot pri vaših kariernih ciljih.

5. Svoj čas porabite smotrno

Če na delu veliko časa preživite med druženjem, lahko to ovira vašo storilnost. Ste morda tudi eden tistih, ki mu telefon nenehno utripa zaradi številnih sporočil in telefonskih klicev? Razmislite o vklopu funkcije ‘Ne moti’, dokler ste v službi – tako boste produktivnejši, z manj motnjami pa boste storili tudi manj napak in ne motili svojih sodelavcev. 

Novo delovno okolje je lahko stresno, a s prijateljem ali zaveznikom ob strani je lažje. Poleg tega je s sklepanjem novih prijateljstev lahko celotna izkušnja razburljivejša. Bodite prijazni do sebe in drugih, vzemite si čas in verjemite, da se površni kolegialni odnosi z nekaj vloženega časa in energije sčasoma lahko izoblikujejo v resnična prijateljstva.

Nasvet je za vas napisala: ekipa MojeDelo.com

Se sprašujete, kako najti prijatelja na delovnem mestu ne glede na to, ali ste pravkar začeli novo službo ali pa zgolj hrepenite po zavezniku v delovnem okolju? Čeprav navezovanje prijateljskih stikov nekaterim dela preglavice, to še ne pomeni, da se ne morete naučiti, kako se spoprijateljiti s sodelavci. V tem procesu morda najdete svojega novega najboljšega prijatelja ali pa vsaj najboljšega prijatelja iz službe. Dejansko imeti prijatelje v službi je zelo pomembno, zato je navedenih nekaj primerov, kako razviti in poglobiti odnose s svojimi sodelavci.