Search
Close this search box.

Kako do (prve) zaposlitve?

Delo med šolanjem je odlična odskočna deska za osebno in poklicno rast, ki vam hkrati omogoča, da nekaj zaslužite, predvsem pa lahko začnete tako pridobivati dragocene delovne izkušnje. Zakaj omenjamo izkušnje? Ker se iskalci prve zaposlitve vedno znova znajdejo pred paradoksom: »Kako naj pridobim delovne izkušnje, če pa se ne morem zaposliti, ker delovnih izkušenj nimam?«

Da bi lahko delali, potrebujete delovne izkušnje. Ne glede na to, ali ste še v procesu izobraževanja ali pa ste ga pravkar zaključili, je lahko občutek, da ste povsem brez delovnih izkušenj, precej frustrirajoč. Še toliko bolj, če iščete zaposlitev, pa je ne morete dobiti prav zaradi pomanjkanja delovnih izkušenj. Sledi nekaj načinov, kako lahko dosežete (na videz) nemogoče in se zaposlite tudi brez izkušenj.

Kako si torej povečati možnosti za svojo prvo zaposlitev?

Primite bika za roge

Če vam primanjkuje izkušenj, ne poskušajte tega dejstva prezreti ali zamolčati. Spremno pismo je odlično orodje in mesto, kjer lahko odpravite morebitne vrzeli v svojem življenjepisu. Če se zavedate, da bi lahko imel vaš bodoči delodajalec pomisleke, izkoristite priložnost in jih naslovite. Pojasnite in odgovorite na vse njegove morebitne pomisleke ali dvome. Recimo, da si želite delati v podjetju, ki se ukvarja z marketingom. Tega še sicer niste počeli, ste pa zato sodelovali na natečaju za najboljši slogan in celostno kreativno idejo pri promociji lokalne specialitete v svojem okolju – bučne marmelade. Na natečaju ste osvojili prvo mesto. Dejanskih izkušenj z marketingom sicer res nimate, premorete pa zato potencial, ki so ga (drugi) že prepoznali. Nato pa …

Osredotočite se na veščine in kompetence, ki jih premorete

Že res, da so delovne izkušnje pomembne, a so prav tako pomembni vaš odnos do dela, osebnost, motivacija, vztrajnost, razumevanje podjetja in njegovih dejavnosti, ideje, kako v prihodnosti še izboljšati delovni proces – seznam je neskončen, zato ne izpostavite zgolj enega in se ne zapletajte v prevelike podrobnosti. Kadar ste recimo soočeni z izzivom, lahko zelo dobro predvidite morebitne zastoje in težave. To ne pomeni, da ste črnogledi in povsod vidite samo težave, temveč da s pomočjo čustvene inteligence z odprtimi rokami sprejemate izzive, saj ste rojeni za reševanje in odpravljanje težav. Za slednje ne potrebujete delovnih izkušenj, temveč samo nekaj občutka za sočloveka in to, kako z ljudmi ravnati.

Odkrijte izkušnje, za katere sploh niste vedeli, da jih imate

Preden se »odločite«, da ste povsem brez izkušenj, se za začetek prepričajte, ali je to res. Pomislite na svoja pretekla poletna dela ali izkušnje, ki ste jih pridobili, ko ste pomagali svojemu očetu ali dedku pri kakšnem hišnem (p)opravilu. Nato poskušajte najti povezave ali vzporednice med izkušnjo, ki jo imate, in izkušnjo, ki jo potrebujete za to delovno mesto. Pri tem imejte v mislih, da izkušnja ni treba biti popolnoma enaka – ključna je relevantnost. Če ste recimo organizirali sestanek in se oglašali na telefon, imate administratorske izkušnje. Če ste na Facebooku ustvarili poslovni profil podjetja, skrbeli za objave na drugih družbenih omrežjih ali oblikovali letak za oglaševanje, imate nekaj izkušenj v oglaševanju. Bodite ustvarjalni in razmišljajte izven ustaljenih okvirjev. 

Ustvarite svoje izkušnje

Postanite prostovoljec, pomagajte komu od staršev ali sorodnikov pri njihovem delu in ne pozabite na pripravništvo. Če vas ni strah dela, lahko izkušnje pridobite kjer koli in kadar koli. Naj vas ne bo strah začeti z ničle. Ko boste enkrat del določene ekipe ali podjetja, nikoli ne veste, kaj vam bo namenila prihodnost. Seveda se prepričajte, da so izkušnje, ki jih tako pridobivate, ustrezne za uresničevanje vaše nadaljnje poklicne poti. Če so to vaši prvi karierni koraki, ne izgubljajte časa z delom, ki nima prave povezave z vašimi interesnimi področji, še toliko bolj, če zanj niste plačani.

Dokažite svoje namere

Če si zares želite postati del določene panoge, poskrbite, da bodo ljudje vedeli za to. Sodelujte v relevantnih razpravah v omrežju LinkedIn, pridružite se ustreznim interesnim skupinamudeležujte se kariernih dogodkov, kongresov, simpozijev, se mrežite in predvsem poskrbite, da boste svoje navdušenje delili javno.

Mreženje

Če ne premorete zahtevane ravni izkušenj, morate biti vredni zaupanja. Mrežite se, nato pa naj vas vaši stiki priporočijo naprej. Delodajalec bo verjetneje prej spregledal vrzeli pri vaših izkušnjah, če vas pred tem priporoči nekdo, ki mu vaš prihodnji zaposlovalec zaupa. Raziščite možnosti in učinkovitost mreže, ki ste si jo ustvarili. Mreženje lahko začnete že z enostavnim nagovorom osebe, ki sedi poleg vas na predavanjih, pa je do danes še niste spoznali. Udeležujte se strokovnih dogodkov, simpozijev, forumov, kjer je tema pogovorov ali predavanj področje, ki vas zanima in navdušuje. Spoznavajte nove ljudi, ki imajo podobne interese kot vi. Nenazadnje lahko svoja poznanstva in stike namnožite tudi na Kariernem sejmu Mojedelo.com.

Naj vas ne bo strah špekuliranja

Če se prijavljate samo na razpisana delovna mesta, vas bodo ocenjevali glede na postavljena merila. Lahko pa špekulirate in pošljete ponudbo za delo podjetju, ki vas zares zanima. Tako boste morebitnemu bodočemu delodajalcu dali vedeti, da ste temeljito raziskali njegovo podjetje, se seznanili z načinom dela in hkrati izrazili pristen interes za zaposlitev. Vprašajte, če morda obstaja kakšna priložnost za vas, ker si želite preboja na to področje. Če vas zavrnejo, jih vprašajte, ali jim lahko čez šest mesecev znova pošljete ponudbo za sodelovanje.

Izborite si razgovor

Če nič drugega, se osredotočite na to, da si izborite razgovor. Tako se boste postavili v položaj, ko boste lahko naslovili in razjasnili pomanjkanje delovnih izkušenj, ter si hkrati zagotovili najboljše mesto in priložnost za predstavitev ter »prodajo« svojih drugih prednosti, znanj in veščin. Ne pozabite: ali zmorete opraviti delo, je le eden od dejavnikov, ki ga delodajalec poleg vaše motivacije in skladnosti s kulturo podjetja upošteva. Če blestite v dveh od zahtevanih treh dejavnikov, se lahko zgodi, da bosta dva zadostovala, medtem ko se boste tretjega kaj kmalu priučili.

Iskanje zaposlitve je proces, ki se ne zgodi čez noč. Da pa bi ga vseeno malo pospešili, imejte v mislih naslednje: če bo delodajalec v vas prepoznal nekoga, ki mu lahko pomaga pri »reševanju problema«, vas bo zaposlil, v nasprotnem primeru pač ne. Za zeleno luč pri zaposlitvi morate svojemu bodočemu delodajalcu ponuditi rešitev problema, kar pomeni, da se morate, če želite doseči svoje cilje, najprej osredotočiti na cilje delodajalca. To pomeni, da morate v celoti razumeti vizijo in cilje podjetja, nato pa »prodati sebe« kot ključno osebo, ki lahko pomaga pri njihovi uresničitvi. Če ste študent veterine, se najverjetneje ne boste prijavili za delo splošnega zdravnika in obratno.

Kdo lahko opravlja študentsko delo?

  • Vsak, ki ima status dijaka v Republiki Sloveniji (RS) in je dopolnil 15 let.
  • Vsak, ki ima status študenta v RS.
  • Posamezniki, ki imajo status udeleženca izobraževanja odraslih in so mlajši od 26 let. 
  • Osebe s statusom dijaka ali študenta v tujini (za to je potrebno potrdilo o vpisu, izdano po predpisih tuje izobraževalne ustanove).
  • Osebe, ki so v tekočem šolskem letu zaključile srednjo šolo in bodo ob začetku novega šolskega leta pridobile status študenta.
  • Študenti tujih univerz, ki v okviru mednarodnega izmenjalnega programa opravljajo študijske obveznosti v RS.
  • Osebe, ki so zaključile osnovno šolo in dopolnile 15 let, status dijaka pa bodo pridobile s septembrom

Minimalna urna postavka za študentsko delo znaša 6,17 € bruto oziroma 5,21 € neto.

Vir: e-uprava.gov.si

Nasvet je za vas napisala: ekipa MojeDelo.com

Delo med šolanjem je odlična odskočna deska za osebno in poklicno rast, ki vam hkrati omogoča, da nekaj zaslužite, predvsem pa lahko začnete tako pridobivati dragocene delovne izkušnje. Zakaj omenjamo izkušnje? Ker se iskalci prve zaposlitve vedno znova znajdejo pred paradoksom: »Kako naj pridobim delovne izkušnje, če pa se ne morem zaposliti, ker delovnih izkušenj nimam?«