Search
Close this search box.

Kako dati odpoved?

Ne glede na razlog, zakaj odhajate, se pogosto pojavijo občutki stiske in nelagodja, ko je treba nadrejenemu sporočiti odločitev. Da bo ta izkušnja kar se da pozitivna, predvsem pa profesionalna, vam v nadaljevanju razkrivamo, na kaj morate biti pozorni, ko se odločite, da boste svojemu trenutnemu delodajalcu rekli: »Zbogom!«.
Fotografija je simbolična

Dobri odnosi vam v nobenem primeru ne morejo škoditi pri nadaljevanju kariere in to naj vas vodi do miroljubnega zaključka dela in prekinitve pogodbe. Zavedati se morate, da gre pri zaposlitvi za poslovni odnos, ki temelji na pogodbi, ter da ni potrebe, da se s prekinitvijo tega odnosa poslabša tudi osebni odnos z delodajalcem, zato je zelo pomembno, kako sporočite svojo odločitev.

Ste vedeli, da Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) ne predvideva ustne odpovedi? Tudi če ste svojemu nadrejenemu v jezi dejali, da zapuščate podjetje in odvihrali stran, ste pri njem še vedno zaposleni.

Kako torej napisati odpoved in kaj vse morate pri tem še upoštevati?

 1. Odpoved dajte pravi čas

Zavedati se morate, da se (vsaj pri redni odpovedi) sodelovanje ne prekine v trenutku, ko daste odpoved. Takrat šele začne teči odpovedni rok, določen s pogodbo o zaposlitvi ali zakonom. Preverite svojo pogodbo – kako dolg odpovedni rok delodajalec zahteva? 

S sporazumno prekinitvijo pogodbe lahko dorečete tudi nov datum prenehanja pogodbe.

 1. Odpoved podajte pisno

Pisna odpoved naj poleg ključnih informacij (datuma prenehanja, vašega položaja v podjetju itd.) vključuje tudi objektivne razloge za prekinitev. Slednji sicer niso nujni, a obrazložitev, zakaj odhajate, in zahvala za sodelovanje sta vsekakor eden od vljudnejših načinov, kako se posloviti od trenutnega delodajalca.

Za kakršno koli vsebino se boste odločili, bodite spoštljivi – jeza, veselje in neučakanost lahko iz vas hitro izvabijo besede, ki jih boste pozneje obžalovali.

 1. Odpoved izročite pravim ljudem

Pisno odpoved izročite delodajalcu ter kadrovskemu oddelku, če ga podjetje ima, hkrati pa ne pozabite kopije odpovedi ohraniti tudi sami za evidenco in dokaz.

Vsebina odpovedi

Začetek

Glava pisne odpovedi naj bo podobna kot v spremnem pismu – zgoraj zapišite svoje imepriimeknaslov, sledita naj kraj in datum, ki jima sledi ime in priimek delodajalca oz. ime podjetja, od katerega se poslavljate. Datum je izredno pomemben, saj se bodo nanj sklicevali in ga povezovali s pogoji, zapisanimi v pogodbi. Lahko vključite tudi »zadevo«, in sicer: »Zadeva: Odpoved delovnega razmerja«.

Nagovor

Glede na to, da dobro poznate zaposlene v podjetju, ni potrebe po preveč vljudnem pozdravu in nagovoru. »Spoštovani gospod direktor Novak,« je vsekakor preveč formalen nagovor za nadrejenega, ki ste ga klicali Jernej, zato se mu lahko izognete. Preprost »Pozdravljeni« bo zadostoval.

Izrazite svoj namen že na začetku

Vaša pisna odpoved naj že na začetku jasno predstavi tri dejstva: da dajete odpovedod katerega položaja se poslavljate ter datum odpovedi
Primer:

 • Sprejmite mojo pisno odpoved z delovnega mesta prodajalca dne 12. 12. 2021.
 • Spodaj podpisani Marko Novak z današnjim dnem, 7. 10. 2021, dajem odpoved z mesta prodajalca.

Izrazite hvaležnost

Tudi če odhajate, ker vam delovno mesto ali odnosi v službi ne ustrezajo, pomislite, česa ste se pa na tem mestu vendarle naučili. Izkušnje, ki ste jih pridobili, so pomembne, zato kljub jezi ali neučakanosti, da končno zapustite to delovno mesto, ne pozabite na zahvalo.
Primer:

 • »Rad bi se zahvalil za ponujeno priložnost …«
 • »Zadnja tri leta v tem podjetju so mi prinesla veliko izkušenj in hvaležen sem, da sem se učil od tako strokovne ekipe …«

Predstavite razloge

O razlogih za odhod lahko spregovorite objektivno in jasno. Ker želite, da vaša informacija prispeva k ohranjanju dobrih odnosov, nikar ne navajajte razlogov, kot je »Urnik je prenaporen« ali »S sodelavci se ne razumem«. To sicer ne pomeni, da omenjenih težav ne smete izpostaviti.
Primer:

 • »Odločil sem se, da je čas za spremembe in da bom svojo karierno pot nadaljeval na področju kulinarike.«
 • »V prihodnosti bi se želel bolj posvetiti družini …«

DOBRO JE VEDETI: Če podate redno odpoved delovnega razmerja, vam odpravnina ne pripada, prav tako pa niste upravičeni do denarnega nadomestila za primer brezposelnosti.

Jasno predstavite potek

V tem delu pisne odpovedi jasno predstavite, katere projekte boste dokončali, preden se poslovite. Povejte, kdo bo prevzel vaše naloge in katere so tiste odgovornosti, ki jih predajate svojim sodelavcem.
Primer:

 • Pred odhodom bom zaključila projekt optimizacije nabavnih procesov in poskrbela za predajo dela. Uvedla bom Matejo in Jureta, ki bosta ob mojem odhodu prevzela večino mojih nalog. Jure bo prevzel operativni del, Mateja pa finančni.

Zaključek

Pisno odpoved zaključite z zahvalo za časizkušnjelepe dneve, ki ste jih preživeli na tem delovnem mestu. Če želite vključiti tudi nekaj osebnih informacij (na primer osebni e-poštni naslov, na katerem boste dosegljivi po prenehanju delovnega razmerja, če bi želeli ohraniti še kakršenkoli stik), lahko to storite tukaj. Končajte z »lepim pozdravom« in se podpišite.
Primer:

 • Hvala za vsa nova znanja in izkušnje, ki sem jih pri delu z vami pridobil. Verjamem, da mi bodo v prihodnosti prišli še kako prav. 

Iščete novo službo? Pobrskajte po rekordnem številu delovnih mest. Za prijave na delovna mesta boste potrebovali vrhunski življenjepis – naj vam pomagamo. Ste novo zaposlitev že našli? Preverite, kako navdušiti novega nadrejenega.

Nasvet je za vas napisala: ekipa MojeDelo.com

Dogodki

Ne glede na razlog, zakaj odhajate, se pogosto pojavijo občutki stiske in nelagodja, ko je treba nadrejenemu sporočiti odločitev. Da bo ta izkušnja kar se da pozitivna, predvsem pa profesionalna, vam v nadaljevanju razkrivamo, na kaj morate biti pozorni, ko se odločite, da boste svojemu trenutnemu delodajalcu rekli: »Zbogom!«.