Izkušnje in zrelost – naučite se jih tržiti!

Današnji trendi zaposlovanja kažejo, da delodajalci cenijo izkušene in prekaljene delavce, ki jih ni treba uvajati, temveč lahko svoje delovne naloge prevzamejo takoj. Da bi postali tako učinkoviti, pa potrebujete kilometrino in izkušnje. S konkretnimi nasveti vam jih pomagamo primerno predstaviti!

Kateri nadebudni 25-letnik se lahko pohvali z 20 ali več let delovnih izkušenj na katerem koli področju? Vaša leta so lahko dejansko vaša prednost, a treba se jih je zavedati in naučiti pravilno izpostaviti.

Če sami dojemate svojo starost kot oviro, potem bo to verjetno ovira tudi za delodajalca

Že res, da ne vsi, a mnogi delodajalci vidijo številne prednosti v zaposlovanju ljudi po 45. letu starosti ravno na račun njihove zrelosti in delovnih izkušenj. Če ste v tem času razvijali svoje strokovne, socialne in osebnostne kompetence in vrednote kot sestavni del svojih delovnih kompetenc, boste veliko lažje dobili priložnost za zaposlitev.

In ne pozabite, v vsem tem času ste zagotovo nanizali cel kup poznanstev, ki tvorijo široko socialno mrežo, ter razvili dragocen nabor spretnosti, ki bi vam jih mnogi zavidali. Pogosto se pojavlja strah, da je trg preplavljen in zasičen z mladimi iskalci zaposlitve. To je sicer do neke mere res, ampak nikakor pa ni razlog, da ne bi poskusili. Če sami dojemate svojo starost kot oviro, potem bo to verjetno ovira tudi za delodajalca. Lahko pa zadevo obrnete v svoj prid in delodajalcem predstavite svoje prednosti – torej poudarite svoje izkušnje in zrelost.

Delodajalca ne bo motila vaša starost, če mu boste dokazali, da ste še vedno motivirani

Ko se prijavljate na zaposlitveni oglas, skušajte v spremnem pismu predstaviti svoje številne delovne izkušnje – predvsem izpostavite največje uspehe. Izkažite navdušenjemotiviranostvitalnostpripravljenost za dodatno izpopolnjevanje in izobraževanje. Pohvalite se, da vam gre delo z računalnikom dobro od rok (če to seveda drži). Delodajalca ne bo motila vaša starost, če mu boste dokazali, da ste še vedno v koraku s časom, sposobni delati in se držite delovnih standardov in dogovorjenih rokov.

V življenjepisu se osredotočite predvsem na širino izkušenj, ki jih lahko najbolje izrazite s kronološkim tipom življenjepisa, ki je primeren predvsem za iskalce z več izkušnjami. Več nasvetov glede pisanja življenjepisa najdete tukaj.

Pretekle zaposlitve razporedite po obratnem kronološkem zaporedju. Ni pri vsakem delovnem mestu treba navesti preteklih delovnih nalog, raje navedite svoj doprinos. Delodajalca ne zanima, kaj ste delali, temveč ga zanimajo vaše delovne sposobnosti, ki mu lahko koristijo v tem trenutku.

  • Ste dvignili prodajo za 5 %?
  • Ste skrajšali postopek nabave?
  • Ste povečali število vaših kupcev za 20 %?
  • Vam je uspelo popraviti določeno število hišnih aparatov v tednu dni?
  • Ste skrbeli za nabavo in distribucijo velikih količin dobrin in to uspeli izpeljati v zelo kratkih rokih?

Pohvalite se – to so informacije, ki zares štejejo. Predstavite predvsem tiste izkušnje, sposobnosti in lastnosti, ki se nanašajo izključno na obravnavano delovno mesto. Tako si boste bistveno povečali možnosti, da vas pokličejo na razgovor.

Delodajalci si želijo kandidatov, ki kažejo pristen interes

Prejeli ste povabilo na razgovor, kaj pa zdaj? Če na razgovoru jasno poudarite svojo vitalnostpripravljenost za učenje, kakšni so vaši zadani cilji, kaj vas zanima in pri delu zares napolnjuje s strastjo, temu pa v paketu dodate še vse svoje izkušnje ter veščine, boste veliko prej pritegnili pozornost delodajalca. 

Skušajte biti nekoliko inovativni, pojasnite svoje sposobnosti vodenja, opišite svoje vizije in cilje, kako bi v podjetju povečali storilnost, izboljšali procese ali sistem, morda privarčevali … S tem boste pokazali proaktivnost in s samoiniciativnimi predlogi dali vedeti, da niste zgolj pasivni izvrševalec nalog. Bodoči delodajalec bo videl, da ste na tekočem z dogajanjem, da imate odprte oči in ste motivirani za novo delo. Delodajalci si želijo kandidatov, ki kažejo pristen interes, imajo v sebi »tisto iskrico«, hkrati pa so še vedno prilagodljivi in sposobni učenja. 

Tudi če nimate več prevelikih ambicij in si v novi službi želite zgolj dočakati pokoj, to še ne pomeni, da nimate česa doprinesti in se česa novega naučiti. Moda lahko mlajše sodelavce seznanite s svojimi izkušnjami, prav tako pa tudi oni vas lahko še kaj naučijo. O medgeneracijskem sodelovanju smo že pisali tukaj.

Na razgovoru ne »prodajajte« praznih puhlic

Podajamo nekaj smernic, kako se pripraviti na neizbežna vprašanja, ki običajno iskalce zaposlitve navdajajo s strahom:

  • Zakaj mislite, da ste primeren kandidat za naše podjetje?
  • Kje se vidite čez pet ali deset let?
  • Kako lahko doprinesete našemu podjetju?

Pri iskanju službe nastopite samozavestno in kot nekdo, ki je osredotočen na svoj cilj, hkrati pa ima tudi idejo, kako ta cilj uresničiti.

Na primer: do danes ste delali kot prodajalec, sedaj pa bi se radi preizkusili v poslovodenju; do danes ste bili tržnik, sedaj pa vas je začelo zanimati, kako bi bilo biti vodja prodaje za ključne stranke; trenutno ste CNC-operater, vaš naslednji cilj pa je postati vodja CNC-operaterjev ali CNC-programer. Kam bi se radi usmerili – v vodenje ali operativno delo?

Posameznik naj bi bil skozi kariero sposoben prevzemati večjo odgovornost, sprejemati pomembnejše odločitveimeti več strokovnega znanja itn. In tudi če si ne želite sprememb v svojih delovnih nalogah in poziciji, morate biti pripravljeni na klasična vprašanja zaposlitvenih razgovorov.

Razmislite, kaj vas zanima, kaj vam predstavlja izziv na vašem področju dela in česa novega bi se še radi naučili.

Če na vprašanje: »Kako lahko doprinesete našemu podjetju?« odgovorite z: »Zagotavljam vam, da bodo moje dosedanje izkušnje pozitivno doprinesle k uspehu vašega podjetja,« je to naučen stavek brez vrednosti. Resnično se poglobite v to, kaj so vaše sposobnosti, kaj podjetje potrebuje, ter odgovorite preprosto in konkretno – brez kompliciranja. Če denimo kandidirate za kuharja picopeka, potem povejte, da znate peči napolitanske pice.

Če vas bo delodajalec nato vprašal, kje se vidite čez pet let, mu lahko odgovorite, da je vaš cilj postati vodja kuhinje ali opraviti izpit in pridobiti »certifikat za picopeka napolitanskih pic«. Lahko pa mu poveste le, da si želite svoje znanje nadgrajevati in ga deliti znotraj ekipe in se priučiti še drugih tehnik pečenja pic. Pri tem imejte v mislih, da napredek ne pomeni postati vodja, temveč je napredek vse, kar vas bo naredilo še sposobnejše in konkurenčnejše. 

Nasvet so za vas napisali: Aleš Kavčič, HR specialist MojeDelo in ekipa MojeDelo.com