Search
Close this search box.

8 trikov, ki jih morate poznati, da ustvarite dober prvi vtis

V človeški naravi je, da se oklepamo prvega vtisa o nekom in tega zelo težko spremenimo, četudi nam ta oseba predloži dokaze, ki so v nasprotju s prvim vtisom, ki smo si ga ustvarili.
Fotografija je simbolična

Pregovor »Imate samo eno priložnost, da naredite dober prvi vtis« velja v mnogih situacijah, od zaposlitvenih razgovorov do prodajnih klicev. Po mnenju strokovnjakov se prvi vtis ustvari že v prvih 7 sekundah pogovora. V tem majhnem časovnem obdobju si ljudje na podlagi vedenja, izgleda in ravnanja ustvarijo nezaveden zaključek o vas. Glede na številne druge raziskave pa naj bi celo v manj kot desetini sekunde naši možgani obdelali informacije o obrazu osebe – kar vodi do hitrih zaključkov o človekovih lastnostih, vključno z zaupanjem, kompetentnostjo, prijaznostjo, poštenostjo in moralo.

  • Nasmehnite se. Nasmeh izraža vašo dostopnost in prijaznost. Izraz na vašem obrazu je zelo pomemben, ko gre za prvi vtis. Poskusite povezati svojo osebno blagovno znamko s pozitivnostjo. Ko nosite nasmeh, se drugi ob vas počutijo prijetneje, z njim pa tudi zmanjšate stresne hormone, ki negativno vplivajo na vaše zdravje.
  • Pravilno se rokujte. Ljudje pogosto sogovornike ocenjujejo po stisku roke, zato poskrbite, da bo ta pokazal vašo samozavest in prijetno osebnost. Stisk roke namreč prenaša ogromno neverbalnih informacij o vas samih. Predstavlja kdo ste in kakšni so vaši nameni, še preden izgovorite prvo besedo. Pravilen stisk roke, ki naj ne bo premočan ali premedel, lahko vadite s prijatelji ali družinskimi člani. 
  • Ohranjajte očesni stik. V zahodnih državah očesni stik kaže spoštovanje do osebe, s katero se pogovarjate, hkrati pa sporoča, da ste zainteresirani v to, kar govori. Kaže tudi na vašo samozavest, zato lahko izogibanje očesnemu stiku ob prvem srečanju nakazuje na vašo negotovost, nezaupljivost in sramežljivost. Bodite pa pozorni, da v osebo ne strmite ves čas, saj ima to lahko zelo negativno konotacijo.
  • Opazujte telesno govorico. Telesna govorica je pogosto instinktivna in prikazuje vaše občutke in misli. Tako nalezljivo, kot je zehanje v skupini ljudi, je nalezljiv tudi nasmeh. Na ta del možganov vpliva poseben nevron, ki je odgovoren za prepoznavanje obrazov in branje obraznih izrazov ter povzroča reakcijo zrcaljenja. Ko se torej nekomu nasmehnete, se bo pri drugi osebi sprožil nevron in ta se vam bo v odgovor nasmehnila nazaj. 

Ste vedeli? Zrcaljenje telesne govorice je neverbalni način, da pokažemo, da “imamo nekaj skupnega”. Ko rečemo, da nekdo oddaja dobro energijo, se ne prepuščamo samo nekaterim novodobnim duhovnim filozofijam, temveč opisujemo zrcaljenje in druga sinhrona vedenja, ki se jih zavestno niti ne zavedamo.

  • Ostanite pristni. Da bi ustvarili dober prvi vtis, je pomembno, da ostanete pristni. Če vas bo nenehno skrbelo, ali delate oziroma govorite, kar se od vas pričakuje, boste lahko hitro izpadli neiskreni ali preveč strateški. Oseba ob vas se lahko pred nepristnostjo obrani z nezaupanjem. Nasprotno, če boste pristni in se boste v svoji koži počutili udobno, boste videti bolj zanimivi. Zato ne poskušajte ugajati in biti nekaj, kar niste, temveč poskusite biti najboljša verzija sebe.
  • Primerno se oblecite. Oblecite se priložnosti primerno – če vaš videz in obleka pritegne vso pozornost nase, bo hkrati odvrnila pozornost od tega, kar govorite. Preprost nasvet, ki vam lahko pomaga pri izbiri prave obleke: Pomislite, kaj bo najverjetneje oblekla oseba, s katero se boste srečali.
  • Bodite točni. Svoj čas organizirajte tako, da na razgovor pridete nekaj minut pred dogovorjeno uro in si tako omogočite prožnost za morebitne zamude v prometu, iskanje prostega parkirnega mesta ali druge nevšečnosti. Nekoga, s katerim se srečamo prvič, ne bo zanimal vaš “dober izgovor” za zamudo.
  • Poslušajte aktivno. Pogosto se zgodi, da ljudje ob prvem srečanju sogovornika poslušajo le pasivno zato, ker so pretirano osredotočeni na to, kaj bodo kasneje povedali sami. Aktivno poslušanje drugi osebi pove, da jo cenite in spoštujete. Da sogovornika poslušate, najlaže pokažete tako, da mu zastavite vprašanje, povezano s tem, kar je ravnokar povedal.

Nasvet pripravila: Monika Burjek, HR specialistka MojeDelo.com

Dogodki

V človeški naravi je, da se oklepamo prvega vtisa o nekom in tega zelo težko spremenimo, četudi nam ta oseba predloži dokaze, ki so v nasprotju s prvim vtisom, ki smo si ga ustvarili.