V prometni nesreči hudo poškodovan vodja ansambla Štirje kovači Franc Šegovc

V prometni nesreči na Legnu se je hudo poškodoval Franc Šegovc, vodja, harmonikar in pevec ansambla Štirje kovači, ki deluje neprekinjeno od leta 1954. Gre za kvintet zasedbo z dvema pevcema, ki je najbolj poznana po ponarodeli skladbi Kam le čas beži.

Naj spomnimo. Pred štirinajstimi dnevi smo na naši spletni strani poročali o prometni nesreči na Legnu, v kateri se je hudo poškodoval pešec. Vanj je na prehodu za pešce trčila 26-letna voznica osebnega vozila, ki je vozila iz smeri Slovenj Gradca proti Kopam. Voznica in njen mladoletni sopotnik sta pešcu na kraju nudila prvo pomoč do prihoda reševalcev, ki so hudo poškodovanega 81-letnika odpeljali v bolnišnico. Voznica in sopotnik se v trčenju nista poškodovala.

FOTO: Ob trčenju v Trobljah poškodovani dve osebi

Franc Šegovc je vsem dobro poznan kot vodja legendarne zasedbe Štirje kovači, ki neprekinjeno delujejo že več kot 64 let. Rodil se je 16. maja leta 1937 v Selovcu pri Dravogradu. Harmoniko je začel igrati pri sedmih letih. Njegova glasbena pot je bila ves čas uspešna, širši javnosti pa je postal znana, ko je postal vodja Štirih kovačev.

Franc Šegovc je bil leta 1997 okronan za kralja polk in valčkov. Leto kasneje je izdal knjigo, Naš pobej bo muzikant, v kateri opisuje glasbeno pot tega ansambla. Njegova prva skladba pa je nastala leta 1952, na štefanovo.

Med drugim je častni občan Mestne občine Slovenj Gradec, poleg tega pa prejemnik različnih občinskih priznanj, dobil je priznanja za najboljše melodije z raznih festivalov. Postal pa je tudi Koroška osebnost leta 2017, v glasovanju, ki so ga izvedli na Koroškem radiu v Slovenj Gradcu, so poslušalci namenili največ glasov ravno njemu. Napisal je tudi veliko pesmi za ansambel Štirje kovači, skupaj pa jih je napisal blizu 800. Njihov najbolj poznan valček, Kam le čas beži, ki ga je  leta 1963 napisal Šegovc, je bil leta 2000 proglašen za vižo stoletja.

Iz uredništva Koroških novic mu želimo čimprejšnje okrevanje in vrnitev na glasbene odre.

Dogodki