V Dravogradu s kitarami, orglicami in trobili pospremili 12. državni festival malih inštrumentalnih skupin (FOTO)

3

V soboto, 6. julija je v Dravogradu potekal 12. državni festival malih inštrumentalnih skupin. Nastopili so Kitarski orkester Svarun, Sorški orgličarji in Pihalna sekcija Godbe Medvode. Po prireditvi pa so za dobro vzdušje skrbeli člani zasedbe Čaga Boys iz Velenja.

Prireditev festivalskega značaja je namenjena medsebojnemu druženju in izmenjavi izkušenj različnih instrumentalnih skupin, ki štejejo do 25 članov. Program srečanja ni programsko omejen. Instrumentalna zasedba posameznih sestavov je zelo raznolika, zastopana so pihala, trobila, godala in inštrumenti s tipkami, sodelujejo pa lahko sestavi ne glede na glasbeni slog, na primer jazz, klasika, rock, narodna glasba, zato so tudi izvedbe pestre in zanimive.

12. državni festival malih inštrumentalnih skupin.

Na festivalu, ki ga je spremljala tudi strokovna komisija, so se predstavile različne instrumentalne zasedbe, orgličarji, kitaristi in trobilci. Festivala so se letos udeležili Kitarski ansambel Svarun iz Tržiča, Trobilna sekcija Godbe Medvode, Sorški orgličarji KUD Oton Župančič Sora in Čagaboys iz Velenja.

Festival, ki poteka v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, je letos gostil Dravograd, za prizorišče popoldanskega dela pa so izbrali cerkev sv. Vida v Dravogradu. Kot je pojasnil organizator, je ambient cerkve primeren za skupine, ki izvajajo nežnejše zvoke, zato so tam ob 17. uri nastopili Sorški orgličarji – KUD Oton Župančič Sora, Kitarski ansambel Svarun iz Tržiča in Trobilna sekcija Godbe Medvode. Festival je strokovno spremljal Daniel Leskovic, svetovalec za inštrumentalno glasbo pri JSKD.

Kitarski ansambel Svarun je prejel Zlato plaketo s pohvalo, Sorški orgličarji in Trobilna sekcija Godbe Medvode pa Zlato Plaketo. Zlato plaketo s pohvalo so prejeli tudi Čagaboys.

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti preko vsakoletnih državnih festivalov instrumentalnih skupin, že od svoje ustanovitve skrbi za razvoj ljubiteljske glasbene ustvarjalnosti. Festival malih instrumentalnih skupin se razvija v novo smer, saj vse bolj postaja festival, na katerem bodo imele možnost predstaviti se žiriji in drugi javnosti številne in raznovrstne instrumentalne skupine – tako slovenske kot tuje.

Prvi del festivala je potekal v cerkvi sv. Vida, Čagaboys pa so nastopili v Lukni.

ČagaBoys.

Dogajanje se je ob 18. uri preselilo na Prireditveni prostor Lukna, saj glasbeniki skupine Čaga Boys iz Velenja prisegajo na glasnejšo, bolj dinamično glasbo. Klasična trubaška zasedba iz Velenja, v kateri poleg trobil ne manjkajo bobni in harmonika je izvedla koncertni program svojega tekmovalnega in predstavitvenega koncerta v okviru mednarodnega festivala trobilnih skupin v srbski Guči, ki bo med 9. in 11. avgustom.

Galerija fotografij:

VIR: JSKD

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.