Search
Close this search box.

Tilen Hudrap v decembru izdal dva videospota

Ravenčan znova osvaja odre po svetu in po dolgem času tudi v Sloveniji.

Tilen Hudrap, kleni Korošec, ki s svojimi strunami in jekleno voljo že dolga leta osvaja svetovne odre, spet postavlja mejnike slovenske glasbe.

To jesen je bil še posebej deloven. V septembru in oktobru se je odpravil na turnejo po Aziji z zasedbo NorthTale, s katero je obiskal Japonsko, Kitajsko in Tajsko.  Prva metal skupina iz zahodnega dela planeta (njen ustanovitelj je brazilsko-ameriški kitarist Bill Hudson, svetovno znan po sodelovanju s Savatage, Trans-Siberian Orchestra, Doro, IamMorbid in mnogimi drugimi), ki je obiskala in odigrala koncerte na Kitajskem po obdobju pandemije, je med enim od nastopov pred več tisoči gledalcev posnela tudi videospot, ki je luč sveta ugledal ravno v prazničnem decembru. Videospot je bil posnet z več kot 15 proshot kamerami med nastopom v okviru MIDI Festivala na Kitajskem, kjer se je zbrala več kot 60.000 glava množica. Mejnik, ki mu ni primere v zgodovini Slovenije.

Tilen je bil letos dejaven tudi na domači glasbeni sceni. Po mnogih letih zatišja zaradi prezaposlenosti s svetovnimi turnejami (v zadnjih enajstih letih je naš največji glasbenik igral v 59ih državah na petih kontinentih!) se je odzval povabilu prav posebnega projekta pod imenom Matic Nareks Project, v katerem so obudili eno izmed večnih klasik prve slovenske metal zasedbe Pomaranča, skladbo Takoj se dava dol. Moči so združili Tilen na basu, Matic Nareks (San di Ego) na vokalu, Marko Soršak »Soki« (Elvis Jackson) na bobnih in Klemen Čampa (znan po sodelovanju z Dinom Jelušićem (Whitesnake, Trans-Siberian Orchestra)) na kitari, ter posneli svežo priredbo pesmi, v kateri se jim je pridružil tudi starosta slovenskega metala, Mijo Popovič, originalni avtor pesmi in kitarist/ustanovitelj prej omenjene prve slovenske heavy metal zasedbe Pomaranča, s katero je začel delovati davnega leta 1979.

Kot je poudaril Tilen, želijo s tem obuditi stari duh Pomaranče  (ime izhaja iz Kubrickove filmske mojstrovine Peklenska Pomaranča // Clockwork Orange) in zasedbo, ki je pomembno vplivala na razvoj celotne slovenske (in jugoslovanske) glasbene scene, znova približati mlajšim generacijam. Prav tako je dodal, da se v letu, ki prihaja, obeta marsikaj zanimivega, a več o glasbenih načrtih za prihajajoče leto ni želel izdati. Obetamo si velike stvari, saj od glasbenika Tilnovega kova niti ne gre pričakovati kaj manj.

Ker pa je december najbolj čaroben in prazničen mesec v letu, si je Tilen vzel nekaj trenutkov in odgovoril na naša vprašanja o praznikih.

Tilen, kako si preživel božične praznike?

Ne glede na to, kje sem in kaj počnem čez leto, se vedno potrudim, da sem za božične praznike doma, na Koroškem. Praznike sem preživel v krogu svojih najbližjih in najdražjih, na božični večer se običajno zberemo in preživimo prijeten, miren večer skupaj. Seveda ne sme manjkati tradicionalna orehova potica, ta me ob praznikih spremlja že od otroštva.

Si med prazniki počel kaj posebnega?

Niti ne. Nič kaj bolj kot sicer. Ogromno časa sem preživel v studiu, delam na treh projektih hkrati (NorthTale, Thraw in nemški projekt, ki ga za enkrat ne morem omeniti). Ne glede na to, ali so prazniki ali ne, poskušam vsak dan nekaj časa preživeti v naravi, tako je bilo tudi za božič. Narava mi veliko pomeni, rad sem zunaj, na svežem zraku. Mogoče je malce posebno to, da si namesto običajnih božičnih pesmi raje zavrtim kakšno klasično metal ali rock ploščo, običajno ob božiču izberem zasedbo Motörhead, saj bi njihov pokojni basist, Lemmy Kilmister, ravno na božični večer praznoval svoj rojstni dan. Preverite tudi »božični« komad, ki sem ga napisal z Ericom Petersonom iz TESTAMENT, imenuje se Winter Sun. Izšel je pred osmimi leti.

Kakšni so tvoji načrti za Silvestrovanje? Boš v novo leto vstopil kje v tujini ali doma?

Silvestroval bom na koncertu, kot se tudi spodobi. V času »korone« smo par novih let preživeli brez kulturnih dogodkov, upam, da jih zato zdaj (vsi) toliko bolj cenimo!

Kakšni so načrti za leto 2024? Kaj pripravljaš?

Seveda, v letu 2024 se pripravlja kar nekaj pomembnih stvari, o katerih pa zaenkrat ne bi izdal še ničesar. Veliko bo razkritega že januarja. Obiščite www.tilenhudrap.com ali moj Instagram profil za več informacij! Vse ob svojem času.

Imaš za bralce našega portala še kakšno posebno sporočilo?

Ne glede na to, kaj vam življenje prinese in s čim se soočate, nikoli ne pozabite na to, kdo ste, kakšni so vaši cilji, ostanite zvesti sami sebi. Podpirajte (glasbeno) kulturo in se udeležite čim več prireditev in koncertov, predvsem na Koroškem! Rabimo napredek in rabimo čim več mladine! Vse dobro v prihajajočem letu in ne pozabite: glasnost na 11 in metal up!

Dogodki

Ravenčan znova osvaja odre po svetu in po dolgem času tudi v Sloveniji.