Search
Close this search box.

Tako zveni Rženova Tinka v izvedbi Štirih kovačev in Modrijanov (VIDEO)

V oddaji V petek zvečer so prvič gostili izredne Štiri kovače, ki jih je svetovna javnost prepoznala in priznala kot najdlje delujoč ansambel na svetu.

Štirje kovači so kot najdlje delujoč ansambel na svetu navedeni tudi v svetovno znani Guinnessovi knjigi rekordov. Delovati so začeli leta 1953, pod imenom Štirje kovači pa delujejo od leta 1954, so ob tem zapisali organizatorji oddaje V petek zvečer, ki jo vodita vodita priljubljena televizijska voditelja Melani Mekicar in Blaž Švab.

Kot so dodali Štiri kovače in Modrijane veže dolgoletno glasbeno prijateljstvo. Franc Šegovc je med drugim za Modrijane ustvaril tudi nekaj izrednih pesmi. Včeraj pa so v oddaji V petek zvečer skupaj zapeli pesem Štirih kovačev, ki je nastala na podlagi resnične zgodbe in resnične osebe. Gre za uspešnico z naslovom Rženova Tinka.

VIDEO: Štirje kovači in Modrijani

Oddaja je na sporedu vsak petek ob 20.00, na TV SLO 1. Ponovitev si lahko ogledate v nedeljo, 13.25.

Ansambel Štirje kovači so leta 1954 ustanovili štirje fantje, ki so bili zaposleni v kovaški industriji Tovarne kos v Slovenj Gradcu. Od takrat je ansambel zamenjalo 11 članov, danes ima zasedba, ki še vedno nastopa in sodeluje v televizijskih in radijskih oddajah, sedem članov.

V vseh teh letih uspešnega delovanja so ustvarili veliko skladb, izdali prek 40 plošč, za valček Kam le čas beži pa je ansambel leta 2000 dobil nagrado zlati petelin. Med njihove najbolj znane skladbe spadajo še Čakal sem ob potoku, Gremo na Pavre, Mala solzica, Moji mamici, Pridi zvečer.

Delu ansambla Štirje kovači je posvečena tudi muzejska zbirka Koroškega pokrajinskega muzeja. Ta je ob praznovanju 65-letnice ansambla pred dvema letoma pripravil začasno razstavo, zatem pa so v Slovenj Gradcu v sodelovanju z občino našli prostore v Ozki ulici, kjer zdaj v stalni postavitvi predstavljajo delo ansambla. Kot je še povedala pevka zasedbe, bo tam mesto dobila tudi ta teden pridobljena listina Guinnessove knjige rekordov.

Za življenjsko delo na področju narodnozabavne glasbe ter glasbeno in kulturno promocijo Slovenj Gradca in Koroške doma in na tujem je Franc Šegovc leta 2014 prejel naziv častni občan Mestne občine Slovenj Gradec.

Vir: RTV, STA

V oddaji V petek zvečer so prvič gostili izredne Štiri kovače, ki jih je svetovna javnost prepoznala in priznala kot najdlje delujoč ansambel na svetu.