fbpx
.
.

SP Moskva 2019: Boštjan Grizold kot prvi Vuzeničan zaigral za Humane zvezdice – (FOTO)

FOTO: Peter Planinšek
Humane zvezdice – Art Football team Slovenija so na svetovnem nogometnem prvenstvu Art football 2019 v ruski prestolnici osvojile končno 8. mesto. Ekipa glasbenikov iz Slovenije pa je v Moskvi osvojila drugo mesto na svetu – srebro za najboljši glasbeni program.

Humane zvezdice ali Art Football team Slovenija, nogometna reprezentanca estradnih umetnikov je letos že sedmič sodelovala na svetovnem nogometnem prvenstvu Art football, ki ga organizira svetovna Art zveza – WAFA. Med udeleženci tekmovanja pa je bil tokrat tudi Boštjan Grizold, ki je prvi Vuzeničan, ki je zaigral za Humane zvezdice – Art Football Team Slovenija,

Na tem največjem festivalu umetnosti in nogometa, ki ga je od 8. do 16. junija gostila ruska prestolnica Moskva, je nastopilo 16 najboljših reprezentanc iz vsega sveta. Slovenija je nastopila v skupini A, v kateri so bili še tretji iz zadnjega SP, reprezentanca Srbije, neugodna ekipa Kirgizistana in Madžarska, ki je letos osvojila bronasto medaljo.

Humane zvezdice – Art Football team Slovenija so športniki, estradniki in drugi znane osebnosti, ki igrajo nogomet in nastopajo v humanitarne namene.

Humane zvezdice v Moskvi

V prvi tekmi so Slovenci remizirali s Kirgizistanom 1:1, nato so izgubili proti favorizirani reprezentanci Madžarske z 2:0 in v odločilnem srečanju premagali Srbijo s 3:1 ter si s tem zagotovili mesto med prvo osmerico, ki ima pravico brez kvalifikacij nastopiti tudi na naslednjem svetovnem prvenstvu, ki bo jubilejno deseto. Zaradi številnih poškodb v ekipi v nadaljevanju ni šlo vse po maslu, tako da so morali priznati premoč Nizozemski (3:5) in se zadovoljiti s končnim osmim mestom. So pa zato slovenski fantje zablesteli v umetniškem delu festivala, še posebej na velikem glasbenem odru slovitega Gorky parka.

Spektakularna otvoritev in srebro za naše glasbenike

Rusi so se izkazali kot odlični organizatorji in pripravili zares spektakularno otvoritev festivala, ki jo je spremljalo več kot deset tisoč gledalcev. Slovensko zastavo je na otvoritveni slovesnosti Art football 2019, nosil legendarni “rocker”, nekdanji član skupine Big Foot mama, Miha Guštin Gušti. “Čudovita ura raznovrstne glasbe, zato se je splačalo priti v Moskvo”, je takoj po slovenskem koncertu v znamenitem Gorky parku sredi ruske prestolnice, dejala urednica radijske postaje iz Sankt Petersburga.

Glasbeniki po koncertu v Gorky parku

Slovenci so ponovno navdušili na moskovskem odru. Izjemna interpretacija Mira Todosovskega, sveži ritmi glasbenega mojstra Guštija, raznolikost Saše Kuzmanoviča, mladostni navdih skupine Brudaz in glasbeno elegantni nastop Omarja Naberja, je bilo dovolj za vsesplošno navdušenje in gromozanski aplavz na odprti sceni. Zato ni čudno, da je eden od članov mednarodne žirije kar vstal in kot na euroviziji vsem glasno zabičal: ” Slovenija 12 točk.” Bravo naši fantje! Vrhunsko so izpeljali glasbeni nastop. Zato po koncertu ni manjkalo stiskov rok, čestitk, prošenj za slikanje in avtogramov, ki so jih želeli željni obiskovalci prečudovitega slovenskega koncerta.

Direktor glasbenega festivala v Moskvi je tako kot ostali gledalci, namenil velik aplavz slovenskim glasbenikom in na koncu dodal: “Moj poklon Sloveniji. Vedno pripravite izjemen program, tudi tokrat je bil veličasten. Hvala za toliko čudovite glasbe in odličen nastop!” Nad našimi izvajalci je bila navdušena tudi ruska zvezdnica Lena Katina, (nekdanja članica svetovno znane skupine t.A.T.u.), ki se je ob koncu druženja s slovenskimi glasbeniki postavila pred fotografske aparate. Slovenije je tako osvojila drugo mesto na svetu – srebro za najboljši glasbeni program. Nastop si je ogledala tudi Andreja Šimenc, ministrica iz naše ambasade v Moskvi.

Prejem nagrade za 2. mesto

Slovenec na čelu evropske zveze Art football

V Moskvi je bil tudi ustanovni kongres evropske zveze Art football – AFAEU. Za prvega predsednika je bil soglasno izbran predsednik slovenske zveze, Nani Franc Matjašič, ki bo tako prihodnje štiri leta vodil evropsko zvezo, kar je še eno priznanje za Slovenijo. V petčlanskem predsedstvu so še Rus Juriy Davidov (podpredsednik), Turk Daniz Cem Karavas, Italijan Osvaldo Brescani in Anglež Jimmy Garber. Člani nadzornega odbora so Estonec Allan Muuk in Rauno Otsepp ter Slovenec Tomaž Strgar. Sekretar zveze bo Rus Vitaly Davidov.

»Naša prva naloga bo vključitev čim več držav v zvezo, saj je ta oblika športa oziroma nogometa, umetnosti in glasbe ter humanitarnosti vse bolj priljubljena in v velikem vzponu. In pa seveda krepitev sodelovanja z različnimi evropskimi organizacijami, tako glasbenimi, nogometnimi in humanitarnimi. Prva tako nas čaka tudi organizacija evropskega nogometnega prvenstva z velikim glasbenim festivalom. Upam in želim si, da bo to v Sloveniji,« je ob prihodu domov dejal Matjašič. 

Grizold in Matjašič

Prvi Vuzeničan na SP v Moskvi

Boštjan Grizold je prvi Vuzeničan, ki je zaigral za Humane zvezdice – Art Football Team Slovenija na svetovnem nogometnem prvenstvu Art football. Nekdanji nogometaš Korotana, Pohorja, Mure in Olimpije se je odlično vklopil v ekipo, ki sodi v sam vrh tega tekmovanja.

“Prvič sem v Moskvi, tako mesto, kot samo tekmovanje je naredilo izredni vtis name. V ruski prestolnici, v kateri igra sedaj nogomet tudi moj sosed in prijatelj Jaka Bijol (CSKA Moskva) sem se izredno dobro počutil. V novi sredini, ki je nekakšna mešanica estrade, športnikov in nekdanjih nogometašev je izredno zanimivo, veselo in tudi tekmovalno. Fantje so me odlično sprejeli in upam, da bom tudi prihodnje leto zraven,” pravi Boštjan, ki je sedaj že tudi v Moskvi slišal na umetniško ime “Grizi”.

Art Football team Slovenija

Slovenija v Moskvi

Tokrat so barve slovenske izbrane vrste nogometašev umetnikov zastopali sledeči igralci: Goran Stankovič in Tomaž Strgar (vratarja), ter igralci: Miha Guštin Gušti, Omar Naber, Uroš Štefanič, Aljoša Debevec, Boštjan Grizold (ex Mura), Suad Filekovič (ex NK Maribor), Boštjan Žnuderl (ex NK Maribor), Aleš Tihec, Svetozar Budič, Peter Pešut, Bruno Krklec, Tadej Kolar, Damjan Švajncer Butinar, Nani Franc Matjašič, Petja Četković, Peter Dirnbek, Denič Luka, Robert Korošec, Bojan Zrnko, Primož Novak, Mirnes Sišić (ex Crvena Zvezda) in Miro Todosovski. Ekipo je vodil Uroš Šmigoc. Tehnični vodja ekipe je bil Nenad Vasič, fizioterapevtka je bila Laura Radelj, zdravnik ekipe Darko Tasevski, sodnik na prvenstvu je bil Tilen Strgar, za fotografijo pa je skrbel fotograf Peter Planinšek, za PR Eva Srebernjak, član mednarodne umetniške žirije pa je bil Rado Čevnik.

FOTO: Peter Planinšek, BESEDILO: Humane zvezdice – Art Football team Slovenija

Close Menu