Posnetek: Koncert zasedbe Hedera Vento v Kompleksu

Prisluhnite koncertu zasedbe Hedera Vento, ki preigrava skladbe različnih žanrov, prirejene na svoj način, svojo avtorsko glasbo pa opredeljujejo kot mešanico med različnimi ljudskimi glasbami sveta s pridihi jazza, bluesa, latina in ameriškega folka.

Tudi v tem “korona letu” so v KMKC Kompleks izvedli preko 80 različnih dogodkov, zadnji mesec v letu pa je rezerviran za festival Koroška, kdo si?, ki beleži svoj začetek v letu 2017, letos pa se je zaradi vsem znane situacije preselil na splet. Tako ste lahko včeraj na našem portali prisluhnili jazz koncertu, danes pa smo v živo predvajali koncert zasedbe Hedera Vento.

Posnetek koncerta Hedera Vento najdete TUKAJ.

Zasedba, po slovenskem imenu Bršljanov veter obstaja že dobrih 7 let. Začeli so s preigravanjem skladb različnih žanrov, ki so jih prirejali na svoj način. Sčasoma so začeli ustvarjati tudi avtorsko glasbo, ki jo opredeljujejo kot mešanico med različnimi ljudskimi glasbami sveta s pridihi jazza, bluesa, latina in ameriškega folka.

Izvor ime prihaja iz esperanta in tako je zasedba ustvarila tudi nekaj pesmi v esperantu ter izvedla številne nastope za esperantska društva. Njihova prva zgoščenka La princino (2015) vsebuje dve pesmi v esperantu. Druga zgoščenka z naslovom Po strugi preteklosti (2017) pa je sestavljena iz priredb ljudskih pesmi ter dveh interpretacij koroških pripovedk. Zasedba je s to zgoščenko želela približati publiki svoj pogled in posluh družabnih večerov pred stoletjem in več.

Trenutno Hedera Vento sestavljajo Aljaž Lipuš (kitara, vokal), Urša Lorber (violina, ustna harmonika, vokal) in Mojca Kamnik (viola, mandolina, vokal).

Na koncertu smo lahko slišali priredbe ljudskih pesmi ter nekaj jazz standardov – tradicijo so preoblekli v vse možne današnje glasbene paradokse v svojem značilnem akustičnem zvoku.

S tem pa dogajanja še ni konec. Že jutri pripravljajo sproščen kviz, Kviz o Koroški, ki ga bo vodil Gašper Bergant. Udeleženci kviza bodo odgovarjali na vprašanja, ki se bodo nanašala na našo Koroško.

V ponedeljek bo virtualna razstava koroškega umetnika Andreja Praznika, ki bo predstavil svojo razstavo Ikone (ne)sna, ki vsebuje serijo risb in video s podobami nespečnosti, ki izhajajo iz umetnikovega dnevnika serije insomnia iz leta 2018, vse do danes. Razstava ponuja zanimiv pregled dveh tipov podob, ki se navkljub svoji vsebinski različnosti in formalni podobnosti med seboj prepletata v nove nedefinirane prostore.

Za konec, v torek pa sledi še virtualna okrogla miza: Civilnodružbeni aktivizem na lokalni in regionalni ravni. Gostje debate bodo Aljaž Verhovnik (Mladinski svet Ravne), Zlatka Strgar (Radmance), Tea Kovše (Zadruga Zraven) ter Rado Poggi (Raum AU). Moderator bo Jure Lesjak.


Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije