Search
Close this search box.

Oktet Suha v letu 2018 uspešen tudi v Sloveniji

Slovenski Oktet Suha z avstrijske Koroške je od svoje ustanovitve naprej doživel nešteto zahtevnih in kreativnih ur na vajah in seminarjih ter opravil zavidljivo število nastopov na raznih koncertih v domačih krajih, v Sloveniji, Italiji, na Češkem, Madžarskem, v Ukrajini, na Švedskem, v Belgiji, na Nizozemskem in v Franciji. Velike pevske turneje so suške pevce vodile v ZDA, Avstralijo, Argentino in Kanado. Tako je ponesel slovensko ljudsko pesem, pa tudi nove, izvirne pesmi domačih avtorjev v svet.

https://www.youtube.com/watch?v=uF7jx7siKLA

Oktet pa se lahko tudi v leto 2018 pohvali s celo vrsto odličnih koncertov in nastopov, z enkratnim Festivalom Suha ter z uspešno večdnevno koncertno turnejo.

Začelo se je že kar na Trikraljevo z otvoritvijo jubilejnega leta „60 let občine Suha/Neuhaus“ v domači občini in januarja doseglo prvi višek na Hrvatsem balu v dunajskem Parkhotelu Schönbrunn, kjer je nad tisoč obiskovalcev navdušeno prisluhnilo. Slovenski kulturni praznik je skupina obhajala v velikem studiu ORF v Celovcu z odlično prireditvijo ob Cankarjevem letu. Temu pa so sledili koncerti v Sloveniji (Velenje, Šempas, Vinarje …) in Italiji (Bazovica).

Vigredni koncertni niz je zaključil odličen »Festival Suha«, katerega glavni organizator je Oktet Suha. Letos z odličnimi gosti iz Slovenije, Hrvaške, Avstrije in Italije. . V letu 2019 se boste lahko udeležili festivala 14. junija ob 20.00, v cerkvi sv. Vida v Dravogradu, 15. junija pa pripravljajo v okviru »Festivala Suha« nastop na Suškem gradu.

Po kratkem poletnem odmoru je pot vodila suške pevce na Predarlsko in v Švico, kjer so peli skupno za več kot 1500 ljudi, med njimi tudi mnogo slovenskih rojakov. Konec septembra je sodeloval na „Kulturnem tednu Koroških Slovencev“ na Suhi, ki ga prireja dežela Koroška. Temu so sledili nastopi na Prevaljah, v Globasnici in v domačem Žvabeku. Adventni čas pa je pevce peljal v Kranj in v gornještajerski Donnersbachwald.

Oktet je v preteklem letu sodeloval pri dveh velikih televizijskih oddajah na RTV Slovenija ter pri enournem radijskem nastopu na radiu Koper. Seveda tudi 2018 ni manjkalo nastopov ob jubilejih številnih prijateljev okteta, tako ob 85-letnici dolgoletne umetniške vodje prof. Fabijana v Kranju. Bili so pa tudi žalostni trenutki, kot slovo od dolgoletne častne predsednice „tete“ Micke (Marije) Skubl ali od društvenega blagajnika Franca Lutnika.

Pevci Okteta Suha se zahvaljujejo vsem društvom in prijateljskim skupinam, podpornikom in sponzorjem, medijem, svoji umetniški vodji prof. Francki Šenk, predvsem pa vsem družinskim članom za potrpežljivost in podporo.

Mi pa jim želimo veliko zdravja, nastopov in uspehov tudi v letu 2019.

 

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Jokej
Jokej
5 let nazaj

Hvala za lep prispevek! 👍

Dogodki