Search
Close this search box.

Na 13. Slovenski glasbeni olimpijadi Anamarija Kobolt navdušila s svojim talentom

V soboto, 9. marca 2024, je na Akademiji za glasbo v Ljubljani potekala 13. Slovenska glasbena olimpijada, katere se je udeležila tudi Anamarija Kobolt.

V organizaciji Akademije za glasbo UL in Zveze glasbene mladine Slovenije je v soboto, 9. marca 2024, potekalo državno tekmovanje 13. Slovenske glasbene olimpijade v Palači Kazina Univerze v Ljubljani.

Tekmovanja se je letos udeležilo 54 učencev iz cele Slovenije. Anamarija Kobolt se je kot edina učenka izmed Koroških šol udeležila 13. Slovenske glasbene olimpijade. S svojim talentom je navdušila in osvojila zlato priznanje, kar je izjemen dosežek. Anamarija, učenka Osnovne šole Mežica, je svoje znanje in spretnosti razvijala pod mentorstvom Mihe Petka.

Anamarija obiskuje tudi pouk solopetja pri Klemnu Gorenšku, ki ji je pomagal pri pripravah na tekmovanje.

Naloge za vse ravni tekmovanja pripravi državna tekmovalna komisija Akademije za glasbo in Glasbene mladine Slovenije.

Glasbena olimpijada je zelo kompleksno tekmovanje, saj se morajo učenci pomeriti in dobro izkazati v treh kategorijah. V pisnem testu se preveri znanje na področju glasbene zgodovine in oblikoslovja, glasbene teorije, poslušalskih primerov ter iz tem, ki ju določi organizator, letos so to bili strokovni članki na temo v Piranu rojenega skladatelja Giuseppa Tartinija in samospevov, ki so povezani z naravo.

Drugi del tekmovanja je izvajalski del, ki zajema petje pesmi ter a vista melodične in ritmične vaje (tekmovalci morajo zapeti ritmično in melodično vaju brez predhodne priprave), kar pomeni, da tekmovalec prvič vidi notne zapise, ki jih mora nato pravilno izvesti. Nato še solistično izvede izbrano vokalno skladbo.

Tekmovalec  ustvari avtorsko skladbo, ki jo na dan tekmovanja izvede, prav tako pa se preizkusi kot pevec solist ter izkaže glasbeno-teoretična znanja. Anamarija je vokalno izvedla pesem Nad mestom se dani, skladatelja Jožeta Privška, na klavir se je spremljala sama.

Tretji del tekmovanja pa predstavlja zapis in izvedba avtorske skladbe, kjer se učenci od 7. do 9. razreda preizkušajo v skladanju lastnih pesmi.

Zadnji del tekmovanja je predstavitev avtorske skladbe, ki jo tekmovalec napiše in  izvede pred publiko. Njeno avtorsko delo, ki ga je napisala za tekmovanje, je skladba za klavir z naslovom »Povabilo na ples«.

Dogodki

V soboto, 9. marca 2024, je na Akademiji za glasbo v Ljubljani potekala 13. Slovenska glasbena olimpijada, katere se je udeležila tudi Anamarija Kobolt.