Search
Close this search box.

MoPZ Goršek Štefan Čaki Šentjanž prepeva že 45. let

Jubilejni koncert so pripravili v veličastnem ambientu cerkve Svetega Petra na Kronski gori, ki jo uzremo že od daleč, vso samozavestno, z dvema zvonikoma, ki štrlita proti nebu in se ponosno razgledujeta na starodavni Šentjanž ter Otiški vrh pod seboj.

V nedeljo, 21. maja 2023, ob 16. uri je potekal koncert MoPZ Goršek Štefan Čaki Šentjanž in to v čast njihovi 45. letnici delovanja.

Lepo nedeljsko popoldne in jubilejni koncert pevcev, je privabil veliko število poslušalcev in obiskovalcev koncerta. Čakiji namreč veljajo za zelo priljubljeni pevski zbor pri domačinih in so nepogrešljivi del kulturnega prostora v lokalni skupnosti.

Njihov prvi zborovodja je bil, žal zdaj že pokojni, Ferdo Navodnik iz Kamnice, od leta 2019 današnje jubilante vodi zborovodkinja Eva Mori, ki so jo pevci takoj vzeli za svojo.

Čakiji so se v 45 letih delovanja naučili preko 340 pesmi, seveda pojejo nekatere zelo pogosto, druge manj, med njimi pa je gotovo največ ljudskih pesmi. Do tega koncerta je imel zbor 3000 vaj, nastopili so na več kot 830 proslavah, prireditvah, koncertih in raznih slavnostnih obeležjih, tako doma kot v tujini.

Včerajšnjem koncert so popestrili tudi učenci in učenke OŠ Šentjanž. Nastopili so: Maks Kušej, Eva Poročnik, Jana Hranjec, Jan Repnik in Zala Črešnik. Zahvalili so se ravnatelju Marku Havletu, učiteljem in ostalim delavcem Osnovne šole Šentjanž, ki jim v šoli že 39 let omogočajo pevske vaje, nudijo pomoč pri izvedbi koncertov, tako z okrasitvijo odra, kot tudi z glasbenimi točkami učencev.

In koncert je bil res lep preplet medgeneracijskih vezi – mladostne igrivosti ter svežine z izkušnjami zrelejših generacij. S tem se je strinjal tudi podžupan Občine Dravograd Robert Plimon, ki je jubilantom seveda namenil nekaj prijaznih vzpodbudnih besed ter jim čestital ob obletnici.

Preden pa je izvenela zadnja skladba »LAHKO NOČ«, se pevci niso pozabili za vso podporo in pomoč zahvaliti tudi Občini Dravograd, Krajevni skupnosti Šentjanž, Javnemu skladu Republike Slovenije za kulturne dejavnosti OI Dravograd, zvestim donatorjem in razumevajočim sopotnicam. Pa tudi svoji odlični zborovodkinji Evi Mori ter moderatorki koncerta Anji Vajde.

Poslušalci so bili s slišanim in videnim več kot zadovoljni, strinjali so se, da zbor vsako leto napreduje in se dviga na še višji kakovostno raven in včeraj so res ubrano zveneli. Ponosno stopajo po poti naprej, saj čutijo pripadnost zboru, ljubezen do petja, predvsem pa medsebojno prijateljstvo je tisto, ki jih drži skupaj in jim daje voljo za pevske vaje, za nove nastope, nove jubileje. Glede na to kako čas beži, ni več daleč Abraham. A Čakiji so pripravljeni – kličemo jim še na mnoga leta glasbenega ustvarjanja in prijateljstva!

Dogodki

Jubilejni koncert so pripravili v veličastnem ambientu cerkve Svetega Petra na Kronski gori, ki jo uzremo že od daleč, vso samozavestno, z dvema zvonikoma, ki štrlita proti nebu in se ponosno razgledujeta na starodavni Šentjanž ter Otiški vrh pod seboj.