Jazz Ravne predstavlja štiri koncerte lani odpadlega 16. Festivala slovenskega jazz

Ob mednarodnem dnevu jazza 29. in 30. aprila Jazz Ravne predstavlja štiri koncerte lani odpadlega 16. Festivala slovenskega jazz.
179235794_1874146429415947_3533766567083691601_n

Na predvečer in na dan Mednarodnega dneva jazza si boste lahko ogledali spletne prenose štirih mladih slovenskih zasedb – vsaka s svojo interpretacijo jazza. Drugi, bolj mednarodno obarvan del festivala, pa se bo, v kolikor bodo zdravstvene razmere dopuščale, v živo odvijal 5. junija 2021 na Ravnah na Koroškem, so sporočili organizatorji.

Četrtek, 29. april 2021

20:00 ŠOLA JAZZ RAVNE
Vodja šole: Samo Kolar
Kar se je pred leti začelo z otroškim projektom JazzUP!, zdaj pod mentorstvom Šole Jazz Ravne raste na domovih slušateljev, s pomočjo informacijske tehnologije pa se rojeva v samostojno medmrežno zasedbo, ki doslej žal še nikdar ni nastopila skupaj drugače kot virtualno. Premierni nastop mladine, za katero upajo, da čim prej zaigra tudi v živo.

20:15 IGOR MATKOVIĆ: EPHEMERAL
Igor Matković – trobenta, elektronika

Solo ekstrakt februarja lani v kvintetu predstavljenega albuma enega najbolj kreativnih in inovativnih slovenskih jazz trobentačev. Matković je naklonjen številnim glasbenim žanrom – ne le jazzu. Ima samosvoje mesto v slovenski glasbi: s tradicionalnimi jazzovskimi pristopi povezuje svoje izkušnje vzhodnjaške miselnosti, reduktivnih, minimalističnih tehnik ter zvoke narave in elektronike, zato ga številni vidijo kot slovenskega ekvivalenta Tomasza Stanka, Davea Douglasa ali Nilsa Pettra Molværja.

Petek, 30. april 2021

20:00 VID JAMNIK: URGENT DETERGENT
Vid Jamnik – vibrafon, Marko Črnčec – klavir, Jošt Lampret – kontrabas, Žan Tetičkovič – bobni

Urgent Detergent – kvartet vibrafonista Vida Jamnika, v svoji najnovejši formuli vključuje nekatere od najboljših mladih slovenskih glasbenikov do nedavno živečih v New Yorku. Zasedba, ustanovljena na Berklee College of Music, je med drugim predstavljala šolo na turneji po Franciji; snemala za kompilacijsko zgoščenko založbe Jazz RevelaJon Records, ki predstavlja najboljše študentske skladbe in skupine; bila finalist EBU European Jazz  CompeJJon na Nizozemskem; in zasedla 2. mesto na 7 Virtual Jazz CompeJJon. Spremembam v postavi navkljub ostaja zvesta instrumentaciji vibrafon – klavir – bas – bobni in preigravanju avtorske glasbe, ki, v nasprotju z morebitno prvo mislijo, ne spominja na glasbo iz žajfnic.

21:30  JURE PRAPER: LIQUID CARPET
Jure Praper – kitara, glasba, aranžmaji, Matjaž Mlakar – saksofon, David Novak – bas, Matic Črešnik – bobni
Gosta: Sašo Vollmaier – klavir, Vid Jamnik – vibrafon

Po dvajsetih letih sodelovanj v številnih zasedbah najrazličnejših glasbenih zvrsti,  je Jure Praper končno manifestiral idejo o povsem svoji avtorski zasedbi. Skupina Liquid Carpet ni samo skupina, je Praperjev medij, preko katerega se lahko glasbeno izrazi v najbolj čisti, primarni obliki, neobremenjujoč se z glasbenimi žanri in smernicami. Pri pisanju glasbe za prvenca je bilo edino vodilo spontanost – prepustiti se in dati prostor ideji, jo razviti in negovati. Pri procesu ustvarjanja je bil prisoten jazzovski pristop, ki se kaže v odprti formi in improvizaciji. Vendar glasba ne zaide v free jazz, saj je vedno podkrepljena z močnimi ritmičnimi podlagami, ki večkrat črpajo iz funka, bluesa, rocka, balkana …

Povezave do koncertov najdete TUKAJ.

Besedilo: Jazz Ravne

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.