Search
Close this search box.

Jazz Ravne obeležuje 17. obletnico s paleto čudovitih prireditev

S tremi mednarodnimi koncerti na Ravnah in s fotografsko razstavo v Vitanju bo Jazz Ravne obeležil 17. let kreativnega dela. Slovenskim zvezdam jazza bodo ob boku stali glasbeniki iz Amerike, Argentine, Kolumbije, Turčije in Velike Britanije.
Fotografija je simbolična

Jazz Ravne letošnje leto v mesecu marcu obeležuje že 17. rojstni dan, ki ga bodo praznovali s pestro paleto dogodkov. Tako nas v okviru praznovanja čakajo kar trije koncerti, ki si jih bomo lahko ogledali v najlepši in najbolj jazz kleti na Ravnah, v KMKC Kompleks, ter fotografska razstava v Vitanju.

Že ta četrtek, 7. marca 2024, bo nastopil mednarodni kvartet Synchronicity, ki ga vodi slovenski saksofonist Igor Lumpert, eden najbolj kreativnih in prepoznavnih slovenskih saksofonistov. Njegova glasba je unikatna zmes jazza, funka in vzhodnoevropskih ritmov. Na odru kluba Kompleks na Ravnah, se mu bodo pridružili še z Grammyjem nagrajeni pianist Leo Genovese in ameriški dvojec Drew Gress na kontrabasu, ter živa legenda jazzovskih bobnov Jeff Williams.

Foto: Borut Peterlin

Ekipa Jazz Ravne v sodelovanju z društvom ustvarjalcev D.tajl in revijo Odsevanja prireja v soboto, 23. marca 2024, v Centru vesoljskih tehnologij Noordung v Vitanju, ulično fotografsko razstavo Matjaža Merčnika. V kolekciji »Orion, saksofon, mesec, kontrabas«, navdihnjeni z elementi glasbene dediščine slovenskega prostora, so po izboru Blaža Prapotnika prikazana v Sloveniji ročno izdelana glasbila iz delavnic Ignaca Zaletelja, Pavla Skaze, Dejana Podstenška in Petra Jeraja, njihov zven pa bo v živo predstavila ad hoc zasedba glasbenih zanesenjakov.

Foto: Nika Hölcl

Natanko tri tedne po prvem koncertu, sledi v četrtek, 28. marca 2024, premierna izvedba dela Via Ad Aeterna. Po pred desetimi leti izvedenem koncertu Via Ad Infinitum bo to njihova že druga jazz-rockovsko obarvana suita z elektronskim pristopom. Prepletajoče zvrsti ponujajo posebno izkušnjo improvizirane glasbe, v njej pa je možno zaslediti vpliv vzhodih, afriških, latinsko-ameriških in balkanskih korenin. Zasedbo sestavljajo Timotej Kotnik – trobenta, kompozicija, Vid Jamnik – vibrafon, xylosynth; Jure Praper – kitara, efekti; Marko Čepak – kitara, efekti; Miha Koren – bas, efekti; Sebastian Laverde (COL) – tolkala, efekti; Joshua Wheatley (GBR) – bobni. Na delo v Valenciji živečega trobentača in profesorja na tamkajšnji univerzi Berklee smo še posebej ponosni, saj je plod znanja domačih glasbenikov.

Foto: Timotej Kotnik

Prvi aprilski četrtek, 4. april 2024, je rezerviran za ekstravagantni duet Elliot Sharp & Saadet Türköz, ki predstavlja srečanje različnih kultur, tradicij in ustvarjalnih pristopov. Ameriško – turški dvojec je unikat v svetu glasbe, njuno muziciranje pa je zaznamovano z intimnostjo in globokim razumevanjem drug drugega. Pričakujte nepričakovano in se podajte v doslej neznane glasbene svetove.

Foto: Arhiv zasedbe

Vsi dogodki, ki jih ekipa Jazz Ravne pripravlja v prihajajočem mesecu ob svoji 17. obletnici, bodo zagotovo prave poslastice za vse glasbene navdušence, zato ne zamudite katerega od njih in si še pravočasno zagotovite vstopnice TUKAJ.

Vir: Jazz Ravne

Dogodki

S tremi mednarodnimi koncerti na Ravnah in s fotografsko razstavo v Vitanju bo Jazz Ravne obeležil 17. let kreativnega dela. Slovenskim zvezdam jazza bodo ob boku stali glasbeniki iz Amerike, Argentine, Kolumbije, Turčije in Velike Britanije.