Glasbena šola Slovenj Gradec praznuje 70 let delovanja

Glasbena šola Slovenj Gradec, ki letos praznuje 70 let delovanja, bo jubilej proslavila s slavnostnim koncertom, ki bo v četrtek, 15. junija ob 18. uri, v Športni dvorani Slovenj Gradec. Na koncertu, ki je brezplačen, bo nastopilo več kot 200 učencev glasbene šole in njihovi mentorji.

Z veliko čudovite glasbe, petja in plesa bodo počastili to pomembno obletnico in se z njo poklonili vsem preteklim rodovom učencev, ravnateljev, profesorjev, umetniških vodij, in vseh, ki so prispevali k temu, da glasbena šola lahko tudi v 21. stoletju ustvarja nove umetniške talente in doprinaša k estetski, kulturni in srčni vzgoji otrok.

V letošnjem šolskem letu Glasbeno šolo Slovenj Gradec obiskuje 285 učencev v individualnem pouku in 80 učencev v skupinskem pouku. Na šoli poučuje dvajset učiteljev.

Glasbeno šolo Slovenj Gradec je skupina kulturnih delavcev in glasbenih zanesenjakov ustanovila leta 1953. Delovala je, v rojstni hiši skladatelja samospevov Huga Wolfa na Glavnem trgu, ki je danes spremenjena v muzej. Ob ustanovitvi je bilo na šoli sedem učiteljev, ki so poučevali 89 učencev.

Šola že osem let deluje v novi stavbi na Cankarjevi ulici. Učenci šole se redno udeležujejo regijskih, državnih in mednarodnih tekmovanj, na katerih dosegajo vrhunske rezultate. »Na šoli dajemo velik poudarek predšolskemu glasbenemu izobraževanju za otroke, stare pet let in glasbeno pripravnico za otroke, ki obiskujejo prvi razred osnovne šole. Želimo si, da je prvi stik z glasbo prijeten in ljubeč,« pravi Andrej Švab, ravnatelj Glasbene šole Slovenj Gradec.

Po končani glasbeni šoli se veliko učencev odloči, da bodo postali profesionalni glasbeniki.

A otroci se pri njih ne učijo le glasbe, temveč  tudi vztrajnosti, delovnih navad, spretnosti javnega nastopanja, sodelovanja v skupini in drugih veščin, ki jim pridejo prav vse življenje.