Ditka in Feri Lainšček sta se tokrat spomnila na vse kužke, ki jih ni več tu, a ostajajo v naših srcih (VIDEO)

Glasbenica Ditka in pisatelj ter pesnik Feri Lainšček sta se v skupnem delu tokrat spomnila na vse kužke, ki jih ni več tu, a ostajajo v naših srcih. Ideja za pesem »Teci, še teci, moj kuža« se je rodila, ko se je letos poslovil Ferijev dolgoletni štirinožni prijatelj Goldi. Pesnik mu je v spomin zapisal pesem, ki ji je Ditka dodala melodijo.

»Goldi je bil moj prvi pasji prijatelj. Zaradi neprijetne izkušnje v otroštvu sem se namreč bal psov. Rečem lahko, da je bil na nek način tudi moj terapevtski pes, saj sem ob njem ta strah premagal. Skupaj sva preživela trinajst let in doživela veliko lepega. Rad me je spremljal na sprehodih v naravo pa tudi v kavarnah se je zmeraj dobro počutil. Ko se je poslovil, sem ga zelo pogrešal in sem bil kar nekaj časa prepričan, da ga ne more nihče nadomestiti. Zdaj imam že nekaj mesecev novega pasjega prijatelja. Ime mu je Seven in že veselo teka po Goldijevih stopinjah,« je ob tem povedal Feri Lainšček.

Nastala je čustvena balada, pri kateri pa so sodelovali tudi številni lastniki že pokojnih kužkov, ki so delili njihove fotografije in misli v spomin. Fotografije so zbrane v končnem videu, ki je izšel skupaj z uglasbeno poezijo, zapisi pa so se med poletjem odvrteli na družbenih omrežjih.

VIDEO: Ditka – Teci, še teci, moj kuža. Podatki o skladbi: Naslov: Teci, še teci, moj kuža. Besedilo: Feri Lainšček. Glasba: Ditka. Aranžma: Gorazd Čepin in Jan Lužnik Fotografije: Ditka in Bowie, foto: Nika HÖlcl Praper; Feri in Goldi, foto: Šimen Zupančič.

Ditka je podala nekaj misli o ustvarjanju te posebne in unikatne zgodbe: »Ustvarjanje zgodbe »Teci, še teci, moj kuža« je bila zame prav posebna izkušnja, polna čustev, nostalgije in nemalo potočenih solz. Med branjem zapisov lastnikov kužkov sem spoznala, da vsekakor nisem edina, ki se zaveda dejstva, da je pes resnično človekov najboljši prijatelj in da nam nudi več brezpogojne ljubezni, kot bi si sploh lahko predstavljali. V spomin sta mi ves čas prihajali naši dve psički Melly in Ruby, ki sta me spremljali še kot majhno deklico. Preko zapisov in misli, ki so jih z mano delili lastniki pokojnih kužkov, sem se zavedala, kako pomemben je proces žalovanja za kužkom, ki je družinski član. Zdelo se mi je, da je marsikdo potreboval vzpodbudo, da je dovolil čustvom na plan in prijazno okolje, kjer je lahko delil svojo žalost in spomine z ljudmi, ki so doživeli enako.«

Novo srečo in veselje je v dom Ferija Lainščka prinesel kužek Seven pasme kavalir, medtem ko Ditki že pet let trenutke življenja lepša njen bernski planšarski pes Bowie.

FOTO: Šimen Zupančič

»Med ustvarjanjem glasbe za pesem Teci, še teci, moj kuža, branjem zapisov in zbiranjem fotografij, me je ves čas spremljal moj bernski planšar Bowie, ki je vame naselil še toliko večji občutek topline in hvaležnosti, da je tu z mano,« je še povedala Ditka.