Ana Soklič bo Slovenijo na Evroviziji zastopala s skladbo Amen

Pevka Ana Soklič bo Slovenijo na letošnjem tekmovanju za pesem Evrovizije v Rotterdamu zastopala s pesmijo Amen. Skladbo v angleškem jeziku je RTV Slovenija razkrila v oddaji Ema, za katero jo je tudi premierno odpela. Pri produkciji je sodelovalo več kot 60 ljudi. Na velikem evrovizijskem odru jo bo prvič predstavila v prvem predizboru 18. maja.
155516014_10157611282441927_2094099844810250564_o

Navdih za skladbo je življenje samo, je povedala Ana Soklič. Za glasbo je poskrbela skupaj z Žigo Pirnatom in Bojanom Simončičem, za besedilo pa skupaj s Pirnatom in ameriškim avtorjem več uspešnic Charliejem Masonom, ki je med drugim sodeloval z Miley Cirus in podpisal zmagovalno evrovizijsko skladbo iz leta 2014 Rise Like a Phoenix v izvedbi Conchite Wurst.

VIDEO: Ana Soklič bo Slovenijo na Evroviziji zastopala s skladbo Amen

Pirnat je tudi producent in aranžer skladbe, ki je nastala tudi v sodelovanju s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija pod njegovim vodstvom. Sodeloval je še spremljevalni zbor pod vodstvom Doriana Holleyja, ki je kot spremljevalni vokalist nastopal na vseh turnejah Michaela Jacksona. Vokale za pesem so posneli v kompleksu EastWest Studios v Hollywoodu. Tonski mojster pa je bil Tony Maserati, znan po sodelovanju z glasbenimi imeni, kot so Lady Gaga, Ed Sheeran, Jennifer Lopez, Whitney Houston, David Bowie, so sporočili z RTV Slovenija.

Ema običajno predstavi 12 tekmovalcev z 12 pesmimi, strokovno žirijo in glasovanjem občinstva, letos pa so jo zaradi trenutnih razmer in lani odpadle Evrovizije, na kateri bi Ana Soklič nastopila s pesmijo Voda, zasnovali drugače.

Pred razkritjem skladbe sta voditelja oddaje Lea Sirk in Nejc Šmit popeljala skozi zgodovino najbolj odmevnih slovenskih in jugoslovanskih nastopov, saj letos mineva 60 let od prvega sodelovanja nekdanje skupne države na Pesmi Evrovizije. Nekateri dosedanji predstavniki so se prek videoposnetkov spominjali svojih izkušenj z Evrovizijo in zaželeli vso srečo letošnji predstavnici.

Jugoslavija je prvič nastopila leta 1961 v Cannesu na melodijo Jožeta Privška. Za izvedbo je izbral srbsko pevko Ljiljano Petrović, ki je v srbščini zapela slovensko pesem Neke davne zvezde.

Tudi druga pesem, ki je zastopala Jugoslavijo leta 1962, je bila Privškova Ne prižigaj luči v temi s srbsko pevko Lolo Novaković in srbskim besedilom. Leta 1966 je nato sledila prva evrovizijska pesem v slovenščini – Brez besed na besedilo Elze Budau in glasbo Mojmirja Sepeta ter v izvedbi Berte Ambrož.

V sklopu Jugoslavije je Slovenija na Evroviziji nastopila še trikrat: leta 1967 Lado Leskovar s pesmijo Vse rože sveta, leta 1970 Eva Sršen s pesmijo Pridi, dala ti bom cvet in leta 1975 skupina Pepel in kri s pesmijo Dan ljubezni. Leta 1993 pa je prvič nastopila kot samostojna država z 1X Bandom in skladbo Tih deževen dan. Od takrat z izjemo leta 1994 in leta 2000 sodeluje vsako leto. Doslej najvišje, 7. mesto, sta osvojili Darja Švajger s pesmijo Prisluhni mi leta 1995 in Nuša Derenda z Energy leta 2001.

Kot je za Emo povedal izvršni producent Evrovizije 2021 Sietse Bakker, letos pripravljajo t.i. načrt B, po katerem bodo tekmovanje izvedli v prilagojeni obliki, ker ga zaradi zahtevnih razmer po Evropi in svetu ni mogoče izvesti pred 10.000 ljudmi v dvorani. Po njegovih besedah bodo kljub temu poskrbeli, da bo na istem odru v Rotterdamu nastopilo vseh 41 izvajalcev.

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.