Absolutna zmagovalka 39. Zlate harmonike Ljubečne je postala Danaja Grebenc iz Trbonj

10000
FOTO: Drago Grebenc

Danes je v Ljubečni potekala finalna prireditev 39. Zlate harmonike – državno prvenstvo v igranju na diatonično harmoniko, ki že od leta 1981 poteka pod okriljem Kulturno-umetniškega društva Ljubečna.

Med finaliste 39. Zlate harmonike Ljubečne so se med drugim uvrstili trije Korošci, in sicer Danaja Grebenc, učenka glasbene šole Rošer, ki je postala absolutna zmagovalka 39. Zlate harmonike Ljubečne in državna prvakinja. Dominik Zeme Pečnik učenec glasbene šole Goter in Urh Štifter, ki igra pod mentorstvom Roberta Goličnika pa sta njen uspeh dopolnila s srebrnimi priznanji.

FOTO: Drago Grebenc

Letošnjo komisijo so sestavljali glasbeni urednik Tomaž Guček, profesor harmonike Zmago Štih, glasbenik Toni Sotošek, ki je bil absolutni zmagovalec ZHL leta 1986 in 1988 ter glasbeni pedagog Dejan Raj, ki je bil absolutni zmagovalec leta 1997 in 2005. Točkovanje je potekalo po naslednjih kriterijih: izbor in izvirnost skladbe, muzikalna inovativnost in domiselnost, poustvarjanje (dinamika, fraziranje, artikulacija, doslednost melodične in harmonične interpretacije, uporaba pravilnih harmonij), tehnična izvedba ter umetniški vtis oziroma nastop in odnos tekmovalca.

FOTO: Drago Grebenc

V finalu so bili tekmovalci razdeljeni v kategorije in so morali odigrati tri obvezne skladbe: 1. kategorija (letnik 2005 do 2008): V. Ahačič: Nekoč, nekje. 2. kategorija (letnik 1994 do 2004): B. Klavžar: Spet domov. 3. kategorija (letnik 1979 do 1993): L Slak: Ne bom te čakala. 4. kategorija (letnik 1959 do 1978): F. Delčnjak: Spomin s hribov.

38. Zlata harmonika Ljubečne – skupinska NA GOLICI – razstavni prostor

Objavil/a Zlata Harmonika Ljubečne dne Ponedeljek, 27. avgust 2018

Od prve Zlate harmonike Ljubečne je na njen oder stopilo več kot 2050 harmonikarjev.

FOTO: Drago Grebenc

Poleg tekmovanja je bil organiziran še spremljevalni del, v sklopu katerega so si tekmovalci in gostje lahko ogledali razstavo harmonik.

Danaja in njen mentor Klemen Rošer.

Robert Goter, predsednik Organizacijskega odbora tekmovanja Zlata harmonika Ljubečne je pred finalno prireditvijo zapisal: “Izredno me veseli, da je letošnja Zlata harmonika Ljubečne tako uspešna in v rasti, saj se je v finale uvrstilo kar 43 tekmovalcev. Kot velik dosežek in v posebno čast si štejemo začetek sodelovanja z mednarodno organizacijo A.M.I.S.A.D., ki organizira svetovno prvenstvo v diatonični harmoniki že od leta 1987. Z letošnjim letom postaja Zlata harmonika Ljubečne njen uradni partner, kar pomeni, da bodo tekmovalci z osvojeno zlato plaketo izpolnili pogoj za sodelovanje na svetovnem prvenstvu (osvojena letos ali v preteklih letih).” Dodal je še, da bo naslednje leto posebej praznično, saj bodo to leto jubilejno. Na 40. prireditev Zlate harmonike Ljubečne bodo povabili vse zmagovalce iz prejšnjih let in vse, ki so zaslužni, da se državno prvenstvo nemoteno organizira že kar 40. let.

FOTO: Robert Goličnik

Lansko leto pa je bila Korošica Tina Kalajžič absolutna državna prvakinja na 38. zlati harmoniki.

Iskrene čestitke vsem nastopajočim, še posebej zmagovalki.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.