Znanih več podrobnosti včerajšnje tragične nesreče na Soči

Novogoriški kriminalisti nadaljujejo zbiranje obvestil o sredini utopitvi dečka v reki Soči pri Solkanu, da bi ugotovili vse okoliščine tragične nesreče. Po doslej zbranih podatkih se je deček s spodnjimi oblačili zataknil za večji lesen steber, ki se je nahajal pod vodno gladino in ga ni mogel videti. Otrok se je skušal rešiti, a brezuspešno.
kayak-984566_1920

Kot so danes sporočili s Policijske uprave (PU) Nova Gorica, je dečka močan rečni tok po nekaj minutah premagal in ga potisnili pod gladino vode. Takoj zatem sta utapljajočemu otroku na pomoč priskočila trenerka in občan, ki se je takrat naključno nahajal v bližini in slišal klice na pomoč. Slednjima utapljajočega otroka ni uspelo rešiti do prihoda novogoriških policistov in poklicnih gasilcev s potapljači na kraj dogodka, ki so nato nadaljevali reševanje dečka in ga po nekaj minutah uspeli rešiti ter izvleči na levi breg Soče.

Potem so reševalci nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma (ZD) Nova Gorica in člani enote za hitre intervencije novogoriške civilne zaščite skupaj z zdravnico iz ZD Nova Gorica začeli oživljanje otroka, vendar žal neuspešno.

Nesreča se je zgodila na reki Soči pri kajak centru kjer je reka odnesla dečka, sicer člana kajakaškega kluba, v smeri proti državni meji z Italijo. Takoj po prijavi je regijski center za obveščanje poleg policistov in kriminalistov z območja PU Nova Gorica na kraj napotil tudi novogoriške poklicne gasilce s potapljači, reševalce Nujne medicinske pomoči ZD Nova Gorica in člane enote za hitre intervencije, ki so se nemudoma vključili v reševanje mlajše osebe po strugi in obrežju reke Soče pod kajakaškim centrom v smeri Italije.

Novogoriški kriminalisti so z zbiranjem obvestil in ogledom med drugim ugotovili, da je skupina mlajših oseb v sredo popoldne na kajakaški progi reke Soče pod objektom kajakaškega centra v Solkanu zaključila organiziran trening in nato sredi kajakaške proge zaplavala po kajakaški progi približno 100 metrov nizvodno, kjer so nato izstopili na levi breg reke Soče. Opremljeni so bili s čelado in reševalnimi jopiči. Ko je omenjeni deček priplaval do večje skale, za katero se nahaja izstopno mesto, se je s spodnjimi oblačili zataknil za večji leseni steber in utonil.

O tragični nesreči sta bila obveščena tudi preiskovalni sodnik, ki je ogled kraja prepustil policiji, in okrožna državna tožilka iz Nove Gorice, ki je prišla na kraj dogodka.

Do tragedije v območju kopalnih voda nad starim jezom v Solkanu je nazadnje prišlo julija lani. Ko je vodostaj Soče nenadoma narasel, je tok proti tamkajšnji kajakaški progi odnesel 10-letnega dečka. Stekla je iskalna akcija, otroka pa so nato v strugi našli mrtvega.

Po tej nesreči so se pojavila ugibanja, da je nesreči na območju rekreacijskega centra Solkan botroval nenaden povečan pretok Soče zaradi uravnavanja vodostaja na hidroelektrarni Solkan. A kot so se v sredo za STA odzvali iz Soških elektrarn Nova Gorica, dosedanje, tudi kriminalistične preiskave niso potrdile njihove odgovornosti za takratno nesrečo.

Novogoriški župan Klemen Miklavič je danes v izjavi za medije izrazil sožalje dečkovi družini in kajakaškem klubu. Dejal je, da se je nesreča pripetila ravno, ko je občina v zadnji fazi priprave dodatnih varnostnih ukrepov na reki Soči, ki bodo namenjeni občanom, turistom in drugim obiskovalcem.

Tako se je novogoriška občina s Holdingom slovenske elektrarne dogovorila, da se še letos delno prilagodi pretok reke skozi turbine Soških elektrarn. Občina pa bo ob reki postavila informatorja, ki bo obiskovalce opozarjal na nevarnosti v primeru dviga gladine. Že lani pa so na mestu, kjer se je že zgodila utopitev, postavili jeklenico, ki opozarja na začetek nevarnosti za celo reko.

“Soča je divja in nevarna reka, zato 100-odstotne varnosti ne moremo zagotoviti. To je tudi hudourniška, alpska reka, ki je izjemno mrzla. Soča je zelo nevarna reka in nikdar ne bo varno kopališče,” je še dejal Miklavič.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.