Znan je vzrok požara na Holmcu. Intervencija bo trajala najmanj še danes ves dan

Že od nedeljo zjutraj koroški gasilci pod vodstvom prostovoljnih gasilcev s Prevalj gasijo tleče ostanke komunalnih in gradbenih odpadkov na odlagališču Koceroda na Holmcu. Večje škode ni, nastajajo pa stroški z gašenjem. Vzrok požara naj bi bil samovžig. Gasilci prebivalcem okoliških hiš svetujejo, naj imajo okna zaprta.
245245707_2975603882660742_4346668724871462990_n

Obvestilo o požaru so prevaljski gasilci prejeli v nedeljo okoli 8. ure in ob prihodu na požarišče najprej pogasili manjši požar, nato pa so tudi s pomočjo delovnih strojev gradbenih podjetij, ki so priskočila na pomoč, začeli s prekopavanjem požarišča in premetavanjem oz. prevažanjem smeti na drugo lokacijo znotraj odlagališča.

Vse od takrat razbijajo in gasijo posamezna žarišča pod odlagališčem odpadkov, je za STA povedal vodja intervencije in poveljnik Prostovoljnega gasilskega društva Prevalje Aljaž Pori.

Povedal je, da gre za zelo velike količine odpadkov. Ocenjuje, da so doslej prekopali in prevozili okoli 800 kubičnih metrov odpadkov. Ob tlenju se sproščajo plini, z območja se vali dim, zato prebivalcem hiš v okolici svetujejo, naj imajo okna zaprta in naj ne zračijo prostorov.

Pri gašenju so prevaljskim gasilcem že v nedeljo pomagali prostovoljni gasilci iz gasilskih društev Mežica in Ravne na Koroškem, trenutno jim pomagajo gasilci iz Črne na Koroškem. Skupno je trenutno na terenu 22 gasilcev, kasneje pričakujejo pomoč tudi drugih gasilcev. Vodja intervencije Aljaž Pori namreč ocenjuje, da bo intervencija zagotovo trajala najmanj še danes ves dan, saj je količina odpadkov, kjer se pojavljajo žarišča, velika.

Vzrok požara je samovžig, je za STA dejal direktor Koceroda Ivan Plevnik. Povedal je tudi, da neposredna škoda ne nastaja, nastajajo pa stroški z reševanjem razmer. Po Plevnikovi oceni je vpliv na okolje minimalen.

Območje požara so si sicer že v nedeljo ogledali tudi policisti.

0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments
Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.