Zaradi močnega vetra težave na Celjskem in Koroškem, gibanje v gozdu izredno nevarno

Podvelka
FOTO: PU Celje

Zaradi močnega vetra se že od minule noči s težavami spopadajo na Celjskem in Koroškem. Na območju Elektra Celje je trenutno brez oskrbe z električno energijo 890 odjemalcev, posledično je ponekod motena oskrba s pitno vodo. Zaradi podrtega drevja je bilo oz. je še zaprtih več cest.

Že od zgodnjega jutra je zaprta glavna cesta Dravograd-Maribor pri Podvelki, kjer je drevo padlo na vozilo 52-letnega domačina, ki je za posledicami umrl na kraju nesreče. Cesta bo na tem odseku zaradi nevarnosti, da se podre še kakšno drevo, zaprta do umiritve razmer. Obvoz za osebna vozila je možen po cesti Lovrenc na Pohorju-Ribnica-Vuhred.

Preberite tudi: FOTO in VIDEO: Podrobnosti tragične nesreče, v kateri je drevo pod seboj pokopalo voznika

Močni sunki vetra so to jutro ovirali promet tudi na drugih cestah na območju Policijske uprave (PU) Celje. Na relaciji Frankolovo-Stranice se je na cesto podrla skala, vanjo je trčil avtobus, ki je bil na srečo brez potnikov. Voznik v trčenju ni bil poškodovan.

Drevesi sta se podrli na vozili v Slovenskih Konjicah in na območju Luč. V Mozirju je drevo padlo na vrtno uto in jo poškodovalo. Več podrtih dreves je oviralo promet tudi na relacijah Velenje-Kavče, Nazarje-Zavodice, Zgornji Kozji vrh-Brezno, Polzela-Velenje, Frankolovo-Slovenske Konjice, Mežica-Črna, v Šmartnem v Rožni dolini in drugod, so še sporočili s PU Celje, kjer voznike in druge udeležence cestnega prometa opozarjajo na previdnost.

Težave so tudi pri oskrbi z električno energijo in posledično tudi pri oskrbi z vodo. Ta je motena na območju naselij Teharje, Vrhe in Šentjungert v celjski občini in na celotnem območju občine Dobrna, je zapisano na spletnih straneh podjetja Vodovod-kanalizacija Celje.

Podjetje prav tako opozarja vse ostale uporabnike pitne vode vodovodnih sistemov na celotnem območju občin Celje, Štore in Vojnik, da lahko zaradi močnega vetra pride do motenj v oskrbi s pitno vodo na vseh višje ležečih oziroma vetru bolj izpostavljenih predelih.

Na območju Elektra Celje je bilo ob 14. uri brez oskrbe z električno energijo 341 odjemalcev v okolici Jurkloštra, na območju Poljane v Mežiški dolini in Vojnika oz. proti Paškemu Kozjaku. Na terenu so vse elektromontažne ekipe Elektra Celje, ki se trudijo čim prej odpraviti okvare na daljnovodih, podjetje navaja na svoji spletni strani.

FOTO: Miha Obreza

O težavah zaradi vetra poročajo iz Mežice, kjer je zaradi podrtega drevja zaprtih več lokalnih cest. Poškodovana je tudi streha Osnovne šole Mežica, s strehe pada strešna kritina, omejen je dostop do šole. “Otroci so na varnem. Popoldanske šolske dejavnosti odpadejo,” je zapisano na spletni strani Občine Mežica.

Po podatkih celjske izpostave uprave za zaščito in reševanje je močan veter dopoldne med drugim odkril strehe na 14 hišah na območju občine Slovenske Konjice, pa tudi na enem hlevu in na poslovnem objektu. Na območju Velenja je veter poškodoval strehe šestih hiš in enega hleva, na območju Zreč je odkril strehe na šestih hišah in dveh gospodarskih poslopjih, strehe pa je razkrival tudi na območju občin Šoštanj, Vitanje, Gornji Grad, Mozirje, Žalec, Šmartno ob Paki, Polzela, Laško in Vransko, v Šentjurju pa je odkril streho na knjižnici.

Zaradi močnega vetra obstaja nevarnost večjih vetrolomov. Kot je za STA pojasnil vodja slovenjgraške območne enote Zavoda za gozdove Slovenije Branko Gradišnik, veter v minulih dneh na Koroškem ni povzročal posebne škode, podrta so bila posamezna drevesa, po ocenah terenskih delavcev vsega skupaj ne več kot 2000 kubičnih metrov.

“Danes veter očitno povzroča precej nevšečnosti v Dravski dolini. Oceno škode, ki jo bo povzročil veter tekom današnjega dne, bomo od terenskih delavcev pridobili v naslednjih dneh,” je sporočil Gradišnik.

Pristojni zaradi vetra odsvetujejo zadrževanje v gozdu

Delo in vsakršno drugo gibanje v gozdu je v teh vetrovnih dneh izjemno nevarno, opozarjajo v Zavodu za gozdove Slovenije. Zadrževanje v gozdu zato odsvetujejo. Minuli teden sta pri delu v zasebnem gozdu umrla dva človeka, najmanj dva pa sta se poškodovala, so sporočili.

Kot so opozorili v zavodu, je v krošnjah ostalo veliko odlomljenih vej, ki lahko zaradi svoje teže in velike višine povzročijo težke poškodbe. Gozdove naj lastniki začnejo sanirati šele ob umiritvi vremenskih razmer, so pozvali.

Varnost ljudi je prva prioriteta sanacije gozdov po naravnih ujmah, so dodali. K sanaciji poškodovanih gozdov naj gozdni delavci in lastniki gozdov pristopajo čim bolj previdno.

“Kdor dela v gozdu ni vajen, naj se sam ne loteva odstranjevanja poškodovanega drevja. Polomljeno drevje je pod velikimi nateznimi napetostmi, zato lahko pri nepravilnem delu pride do usodnih poškodb. Odstranjevanje drevja naj bo v takih primerih prepuščeno usposobljenim delavcem,” so poudarili.

Letos sta v gozdu po podatkih zavoda umrli dve osebi, najmanj šest pa je bilo poškodovanih.

Po napovedih Agencije RS za okolje (Arso) bo sredi dneva še pihal močan jugozahodnik, ki bo v sunkih na izpostavljenih mestih dosegel hitrost od 70 do 100, v višjih legah vzhodne Slovenije pa tudi prek 100 kilometrov na uro. Arso je zato za območje severovzhodne Slovenije za danes med okoli 8. in 12. uro izdal rdeče vremensko opozorilo. Veter bo po napovedih popoldne oslabel.

Močan veter je od nedelje zvečer povzročal težave in podiral drevesa predvsem na vzhodu države. Na cesti Dravograd-Maribor je pri Podvelki okoli 5. ure drevo padlo na vozilo, 52-letni voznik je na kraju nesreče umrl.

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.