Search
Close this search box.

Vinjena voznica začetnica z vozilom zdrsnila čez rob vozišča. Voznik tovornega vozila vozil brez izpita in vinjen. Policisti zbirajo podatke, kje sta popivala

Na območju Policijske postaje Slovenske Konjice so včeraj dopoldne obravnavali voznika osebnega vozila, ki je vozil krepko pod vplivom alkohola. Alkotest je pokazal, da je imel 1,60 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka oziroma 3,2 promila alkohola v krvi. Ker je vozil brez vozniškega dovoljenja so mu vozilo, ki ni bilo registrirano zasegli. Med vožnjo je storil še več cestnoprometnih prekrškov zato mu sledi plačilo globe v višini 3.440 €.

Dva močno alkoholizirana voznika so včeraj obravnavali tudi na območju Policijske postaje Ravne na Koroškem.

V nočnih urah so obravnavali voznico začetnico, ki je na parkirišču trčila v parkirano vozilo in nato zdrsnila čez rob vozišča, kjer je vozilo obstalo naslonjeno na drevo. Voznici začetnici je preizkus z alkotestom, pokazal, da je imela 0,78 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka ali drugače povedano nekaj več kot promilo in pol alkohola v krvi. Voznici so prepovedali nadaljnjo vožnjo in ji začasno odvzeli vozniško dovoljenje. Sledi obdolžilni predlog.

Na območju Policijske postaje Ravne na Koroškem so obravnavali še voznika tovornega vozila, ki mu je preizkus z alkotestom pokazal 0,54 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka. Ker je vozil brez vozniškega dovoljenja so mu tovorno vozilo zasegli. Voznika čaka plačilo 1.400 € globe.

Ker je prodaja alkoholnih pijač osebam, ki kažejo očitne znake alkoholiziranosti prepovedana, zbirajo policisti podatke tudi o tem, kje so vozniki popivali. Po Zakonu o omejevanju porabe alkohola bodo po zbranih obvestilih ustrezno ukrepali zoper osebe, ki so jim kljub očitnim znakom pijanosti, omogočili uživanje alkohola.

Vožnja pod vplivom alkohola je ne območju Policijske uprave Celje še vedno velik problem, poudarjajo na PU Celje. “Naj spomnimo, da je že pri enem promilu alkohola v krvi bistveno motena reakcija oči na svetlobo in da je bistveno zožen zorni kot oči, kar pomeni, da se težko prilagajamo svetlobnim spremembam in ne moremo pravočasno dojemati, kaj prihaja z naše leve in desne strani, kar je lahko še zlasti usodno v križiščih,” dodajajo na PU Celje.

Za polovico se zmanjša ocenjevanje globine prostora in pozornost, zaradi česar nismo sposobni voziti s primerno razdaljo. Naše reakcije so prepozne in napačne, na določene nevarnosti sploh nismo več sposobni reagirati. Zato pogosto pride do naletov. Prav tako se povečujeta reakcijski čas in čas ustavljanja, možnost udeležbe v prometni nesreči se pri promilu alkohola poveča za najmanj 25-krat,” so opozorili.

“Alkohol ne sodi v promet, zato nikar ne vozite, če ste pili alkoholne pijače,” podarjajo na PU Celje.