Search
Close this search box.

V zdravstveni oskrbi še trije ponesrečeni v plazu pod Malo Mojstrovko

Potem ko so reševalci v nedeljo v UKC Ljubljana in Splošno bolnišnico Jesenice odpeljali pet poškodovanih gornikov, ki jih je pod Malo Mojstrovko odnesel plaz, v zdravstveni oskrbi ostajajo še trije, stanje vseh je stabilno. V javnosti medtem dviga prah novica, da je bil v skupini tudi član Gorske reševalne zveze Slovenije (GRZS).

Dva ponesrečenca sta bila lažje poškodovana, trije pa huje. Pri slednjih je šlo za poškodbe rok in nog, v enem primeru pa glave in prsnega koša.

Kot so danes za STA pojasnili v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, so reševalci k njim pripeljali tri poškodovance, enega s hujšimi poškodbami, dva pa z lažjimi. V njihovi oskrbi ostaja le še težje poškodovani, ki je na oddelku za intenzivno terapijo, a je njegovo stanje stabilno.

V Splošno bolnišnico Jesenice sta bila pripeljana dva poškodovanca, oba s težjimi poškodbami, so povedali za STA. “Šlo je za odprti zlom zgornje okončine in zlom spodnje okončine,” so navedli. Oba sta bila ustrezno oskrbljena in bosta danes ali v torek odpuščena v domačo oskrbo, so dodali.

V javnosti medtem poteka živahna razprava o razlogih za odločitev za tvegan vzpon na Malo Mojstrovko in za nesrečo, predvsem pa o tem, da je ekipo vodil član GRZS.

Podpredsednik GRZS Klemen Belhar je v nedeljo potrdil, da so bili planinci na tečaju varne hoje v gorah, za medije je potrdil tudi informacijo, da je bil vodnik gorski reševalec, a se po njegovih beseda ture ni udeležil v tej funkciji.

“Gorski reševalec je izšolan za poklic prostovoljnega reševalca in ne vodnika. Skrajni, ampak res skrajni čas pa je, da si GRZS pogleda v oči in začne postopke profesionalizacije gorskega reševanja v Sloveniji,” je dogajanje z zapisom na družbenem omrežju Facebook pospremil gorski reševalec Gregor Kofler. “Gorski vodnik je in bo najvišja inštanca komercialnega vodenja v predragi domovini,” je dodal.

V GRZS so v današnjem sporočilu za javnost ponovili, da je bil v skupini ponesrečenih tudi njihov član, ob tem pa poudarili, da “ni bil v vlogi gorskega reševalca oziroma v kakršnikoli drugi vlogi, povezani z GRZS”.

“Poudarjamo, da so vsi gorski reševalci, člani GRZS, usposobljeni za reševanje ponesrečenih v gorah in na drugih težko dostopnih terenih. Gorski reševalci ne vodijo tur v gore oziroma hribe in tudi ne preiskujejo vzrokov nesreč ali morebitne odgovornosti. Gorski reševalci rešujemo ponesrečene v gorah in to opravljamo prostovoljno in brezplačno,” so podčrtali.

Napovedali so še, da bodo na podlagi ugotovitev preiskave in temeljite analize nesreče tudi sami sprejeli ustrezne ukrepe.

Mediji sicer poročajo, da je dogodek organiziralo Športno društvo Jeti iz Škofje Loke, kjer pa zadeve ne komentirajo.

Član Združenja gorskih vodnikov Slovenije in gorski reševalec Klemen Gričar, ki je sodeloval v reševalni akciji, je za spletni portal N1 dejal, da pot po Župančičevi grapi ni težka, je pa alpinistična. “Ko gremo tja, uporabljamo vrv,” je dejal, dodal pa, da “zagotovo v teh razmerah tja ne pelješ skupine”. “Mislim, da bi morala biti kazenska ovadba,” je bil oster. Vodnik naj bi bil sicer eden od dveh, ki ju plaz ni odnesel.

“Težko se nam je izrekati o tem, ali je bilo to neodgovorno. Odgovornost ugotavlja policija. Vreme ni prav idealno in mislim, da mora vsak človek odgovorno premisliti, preden gre v gore, še zlasti pozimi in v slabem vremenu. Morda je bila tu narejena nekoliko slaba presoja,” je v nedeljo o podvigu na Malo Mojstrovko med drugim dejal Belhar.

Policija pa je opozorila na še vedno zelo zahtevne razmere v gorah in veliko skritih nevarnosti. Pohodniki in turni smučarji naj ravnajo skrajno previdno in maksimalno odgovorno, je pozvala.

V nedeljo se je sedem planincev po Župančičevi grapi, ki velja za alpinistični vzpon, odpravilo na 2332 metrov visoko Malo Mojstrovko. Tik pred sestopom iz smeri jih je presenetil snežni plaz. Pet jih je odnesel po grapi navzdol približno 150 metrov, tako da so se ustavili na nadmorski višini približno 1800 metrov, nihče pa ni bil zasut. Dva sta se plazu izognila, so v nedeljo dogajanje popisali v GRZS.

Potem ko so reševalci v nedeljo v UKC Ljubljana in Splošno bolnišnico Jesenice odpeljali pet poškodovanih gornikov, ki jih je pod Malo Mojstrovko odnesel plaz, v zdravstveni oskrbi ostajajo še trije, stanje vseh je stabilno. V javnosti medtem dviga prah novica, da je bil v skupini tudi član Gorske reševalne zveze Slovenije (GRZS).