V silovitem neurju na Reki umrl moški

V silovitem neurju, ki je v sredo zajelo Reko in povzročilo hudourne vode v mestu, je umrl en moški, poročajo hrvaški mediji. Državni hidrometeorološki zavod je za dele Hrvaške za danes razglasil oranžni alarm, ki pomeni nevarno vreme, za preostale dele države pa je napovedal potencialno nevarno vreme.

Moškega so našli v hudourni vodi pod avtom, umrl pa je pred prihodom reševalcev v sredo zvečer, so sporočili iz policijske uprave primorsko-goranske županije.

Hudourne vode so poplavile ceste v središču mesta in popolnoma ustavile promet, mnogi pa so ostali ujeti v svojih avtomobilih. Voda je poplavila vhode in kleti nekaterih od zgradb ter vdrla v eno od otroških igralnic, od koder so gasilci nato reševali otroke, je poročal spletni portal hrvaškega časnika Novi list.

V sredo je na Reki po podatkih hrvaškega portala RiMeteo padlo 222 litrov padavin na kvadratni meter, samo od polnoči do druge ure zjutraj pa še dodatnih 46 litrov na kvadratni meter.

V mestu so tudi danes možne poplave ter prekinitev oskrbe z elektriko in vodo. Zaradi poslabšane vidljivosti in spolzkih cestišč so nevarne tudi razmere za vožnjo, so opozorili z državnega hidrometeorološkega zavoda.

Danes bi po napovedih zavoda na Reki lahko padlo še okoli 80 litrov padavin na kvadratni meter. Umiritev vremenskih razmer v tem delu hrvaške Istre pričakujejo v petek.

Močno deževje, ki je v četrtek zajelo dele države, je v osrednji Istri povzročilo veliko škodo. Do nekaterih naselij ni mogoče priti z avtom, številni prebivalci pa so zaradi pokanja cevi ostali brez vode, piše portal GlasIstre.hr.

Poplave na Reki je na današnji seji vlade komentiral tudi hrvaški premier Andrej Plenković in jih pripisal klimatskih spremembam. Prizadetim območjem je obljubil pomoč. Dodal je, da bo na Reko popoldne prispel tudi minister za pomorstvo, promet in infrastrukturo Oleg Butković, ki se bo o posledicah neurja pogovarjal z reškim županom Markom Filipovićem in drugimi predstavniki oblasti.

Dogodki