Search
Close this search box.

V Premogovniku Velenje prišlo do povečane koncentracije plina, štirje rudarji preventivno v bolnišnico. Odkop premoga ustavljen

Štirje rudarji so bili med delom v premogovniku Velenje izpostavljeni povečani koncentraciji plina. Trije so iz jame prišli sami, enemu so zaradi šoka pomagali sodelavci.
Fotografija je simbolična

Iz Premogovnika Velenje so sporočil, da je v torek, 20. 2. 2024, malo pred 18. uro na odkopu C na koti -110 v Jami Pesje Premogovnika Velenje prišlo do povečane koncentracije plina, pri čemer so bili izpostavljeni štirje rudarji.

Vsi so bili ves čas odzivni in pri zavesti, trije so iz jame prišli sami, enemu so zaradi šoka pomagali sodelavci. Vse štiri je pregledal zdravnik, ki jih je preventivno napotil v Splošno bolnišnico Celje.

O dogodku je bil takoj obveščen rudarski inšpektor, ki je že obiskal Premogovnik Velenje. Preiskava še poteka.

Dogodek iskreno obžalujemo in želimo vsem prizadetim čim hitrejše okrevanje,” so še sporočili iz Premogovnika Velenje.

Inšpektor je z ustno odločbo odredil takojšnjo zaustavitev rudarskih del na odkopu. Zaradi povečane koncentracije jamskih plinov ogled kraja dogodka ni bil mogoč.

Premogovnik Velenje je inšpektorja seznanil z nesrečo, stanjem ponesrečencev ter ukrepih, ki so jih izvedli po nesreči. V času inšpekcijskega nadzora so izvajali intenzivno prezračevanje odkopa in dodatno merjenje jamskih plinov.

Kot so pojasnili na inšpektoratu, je pred izrivom plinov na delovišču potekala faza pridobivanja nadkopnega premoga, sam izriv pa se je zgodil pri zapiranju nadkopnega dela premogovega sloja. Izbruh je bil trenuten.

Merilne naprave na delovišču so pokazale prekoračene mejne koncentracije jamskih plinov. Tako vrednosti metana kot ogljikovega dioksida sta presegali pet odstotkov.

“Na podlagi navedenih ugotovitev je rudarski inšpektor izvajalcu rudarskih del Premogovnik Velenje z ustno odločbo odredil ukrep zaustavitve rudarskih del na odkopu. Ustavitev bo veljala dokler vrednosti ogljikovega dioksida in metana ne padejo pod dovoljeno koncentracijo, torej pod 1,5 odstotka,” so navedli na inšpektoratu.

Pred ponovnim zagonom odkopa bodo morali delovišče ponovno pregledati in preveriti delovanje dihalnikov, so še zapisali.

Vir: Premogovnik Velenje in STA

Dogodki

Štirje rudarji so bili med delom v premogovniku Velenje izpostavljeni povečani koncentraciji plina. Trije so iz jame prišli sami, enemu so zaradi šoka pomagali sodelavci.