V neurju v Avstriji umrlo pet ljudi, vključno z dvema otrokoma

Dva otroka, stara med pet in osem let, sta danes umrla med nevihto ob jezeru v Šentandražu na avstrijskem Koroškem. Še tri osebe so izgubile življenje v Spodnji Avstriji, ko je nanje padlo drevo, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Med neurjem ob jezeru, kjer sta umrla otroka, je bilo poškodovanih še 15 ljudi, od tega dva huje. Po nevihti, ki je podirala drevesa in odkrivala strehe, so bile na teren napotene reševalne službe, v jezeru pa še vedno poteka iskalna akcija za morebitnimi pogrešanimi.

Župan bližnjega Volšperka Hannes Primus je po neurju na Facebooku zapisal, da je tamkajšnje širše območje “podobno bojišču”.

Po neurju je bila na jugu države hudo motena oskrba z električno energijo, zato so avstrijske železnice prekinile promet na avstrijskem Koroškem, Vzhodnem Tirolskem in avstrijskem Štajerskem.

Vzrok prekinitve je bil obsežen izpad napajanja, so sporočili z železnic. V vlakih so obtičali številni potniki, nadomestni prevoz pa je bil mogoč le v omejenem obsegu.

Avstrijska meteorološka agencija ZAMG je sporočila, da je veter na prizadetih območjih presegel hitrost 100 kilometrov na uro. Najvišjo hitrost vetra so izmerili v Neumarktu na avstrijskem Štajerskem, kjer je veter v sunkih pihal s hitrostjo 139 kilometrov na uro.

Po navedbah meteorologov so se nevihte na prizadetem območju umirile, vendar še svarijo pred neurji, saj se nevihtni oblaki premikajo nad Dunaj, Spodnjo Avstrijo in Gradiščansko, še navaja APA.

Dogodki