V Kranju požar uničil objekt s trgovino, lokalom in vrtcem

Na Smledniški cesti v Kranju je okoli 3. ure zagorelo v nestanovanjskem objektu, v sklopu katerega so vrtec, gostinski lokal in trgovina. Požar je uničil trgovino in lokal, vrtec pa so gasilci uspeli obvarovati. V gašenju je sodelovalo okoli 100 gasilcev, v celotni intervenciji pa okoli 150. Po prvih podatkih v požaru ni bil nihče poškodovan.

Kot je pojasnil poveljnik Gasilsko reševalne službe Kranj Andraž Šifrer, so gasilci poziv prejeli nekaj čez 3. uro zjutraj. Ob prihodu na kraj dogodka je bil požar že popolnoma razvit. Sama intervencija je bila zaradi obsežnosti požara zelo zahtevna. Tako je v gašenju sodelovalo okoli 100 gasilcev iz devetih prostovoljnih gasilskih društev Mestne občine Kranj, pa tudi prostovoljni gasilci iz šenčurske občine in poklicni gasilci.

“Ko smo videli, da je trgovinski del v ognju, smo takoj, kot nam je narekovala tudi gasilska taktika, začeli delati presek med tem delom in vrtcem. To nam je uspelo, tako da je del stavbe z vrtcem in krajevno skupnostjo praktično nedotaknjen, drugi del stavbe z gostinskim lokalom in trgovino, ki je bil v ognju, pa je praktično povsem uničen,” je pojasnil Šifrer.

Ogenj so uspeli pogasiti v približno treh urah. Sedaj pa poteka še razkopavanje in iskanje žarišč, pri čemer sodeluje še ostalih sedem prostovoljnih gasilskih društev Gasilske zveze Mestne občine Kranj. Tako je bilo skupaj aktiviranih okoli 150 prostovoljnih in poklicnih gasilcev. Zaradi intervencije so zaprli Smledniško cesto pri Čirčah.

Težav z dostopom gasilci niso imeli, tudi vode za gašenje je bilo dovolj, saj so, kot je povedal Šifrer, dobro sodelovali s Komunalo Kranj, na kraj dogodka so prišli tudi delavci elektro podjetja ter predstavniki kranjske civilne zaščite. Tako so s pomočjo zaposlenih v enoti vrtca Čirče in zavoda Kranjski vrtci že zgodaj začeli obveščati starše vrtčevskih otrok, naj zjutraj otroke pripeljejo na nadomestno lokacijo.

Ravnateljica Kranjskih vrtcev Tea Dolinar je pojasnila, da so otroke iz enote vrtca v Čirčah danes namestili v telovadnico enote Mojca. Prišlo je sicer manj kot 10 od 53 otrok, kolikor jih obiskuje omenjeni vrtec, ostali otroci so ostali doma. Kako bo naprej, še ni povsem jasno, vendar prve neuradne informacije kažejo, da vrtec ni poškodovan in bi lahko relativno kmalu odprl svoja vrata.

“Trenutno še čakamo informacije, kaj bo v prihodnjih dneh,” je povedala Dolinarjeva in dodala, da bo verjetno v petek vrtec še zaprt. Treba je namreč prezračiti prostore in narediti meritve ogljikovega monoksida, prav tako je treba preveriti električne napeljave in kurilnico. Prav slednja bi lahko predstavljala največjo težavo, saj naj bi bili v požaru prostori skupne kurilnice objekta uničeni.

“Ko bomo imeli več informacij, bomo začeli obveščati starše, kako bo naprej. Če bo otrok več, pa bo treba iskati nadomestne lokacije, verjetno v osnovnih šolah, saj v drugih vrtčevskih enotah razen v telovadnicah nimamo prostora za tri oddelke iz Čirč,” je povedala Dolinarjeva.

Vzrok in okoliščine požara bodo v ogledu kraja dogodka ugotavljali kriminalisti. Po prvih podatkih je v požaru nastala le materialna škoda in v njem ni bil nihče poškodovan.