Search
Close this search box.

V Črni zaradi vdora plazu v hišo evakuirali družino, na delu pristojne službe (FOTO)

Po poročanju Uprave RS za zaščito in reševanje je močan dež povzročil kar precej težav tudi na območju Črne na Koroškem, kjer so zaradi vdora zemlje v hišo že evakuirali osem oseb. Na ogledu so že pristojne službe in županja mag. Romana Lesjak.

Ob 6.00 se je na cesti Črna na Koroškem – Topla, na območju Občine Črna na Koroškem, sprožil zemeljski plaz na vozišče. Gasilci PGD Črna na Koroškem so razžagali in odstranili drevesa in sprostili promet. Plaz bodo sanirale ustrezne službe.

Ob 6.55 pa se je prav tako na območju Občine Črna na Koroškem, in sicer v Ludranskem vrhu, zaradi močnega dežja sprožil zemeljski plaz, pri čemer je prišlo do vdora zemljine v stanovanjski objekt. Objekt ni več primeren za bivanje. Evakuirani stanovalci so zaradi nevarnosti začasno nastanjeni pri sorodnikih. Na kraju so gasilci PGD Črna na Koroškem in pristojne službe občine, ki so že pričele s sanacijo plazu.

Na delu so črnjanski gasilci, ki se že ves dan trudijo odpraviti posledice plazu. Kot je povedal poveljnik PGD Črna na Koroškem, Rok Šušel, je na terenu 20 gasilcev, ki odpravljajo posledice plazu. Pridružil se jim je tudi poveljnik CZ Črna, Peter Ozimic. Ker obstaja nevarnost, da se plaz ponovno sproži, so evakuirali celotno družino. S čiščenjem bodo nadaljevali še ve popoldan, ampak ne bodo uspeli sanirati vsega.

Poklicali smo tudi županjo mag. Romano Lesjak, ki je trenutno na ogledu terena. Kot je dejala, je plaz v Topli že odstranjen, cesta je prevozna. Območje si bodo še danes ogledali pristojni, ki so trenutno na ogledu v Ludranskem vrhu, kjer se je sprožil zemeljski plaz. Lesjakova je povedala, da se je ravno pri tej hiši že sprožil plaz, ki so ga ravnokar sanirali. “Ta sedaj je še večji in v hujši obliki. Pravkar si z izvedencem in ostalimi pristojnimi službami ogledujemo območje plazu. Iščemo vzroke zanj in rešitve, kaj storiti, da bo lahko 8-članska družina še naprej bivala v tej hiši, da bi jim omogočili predvsem varno bivanje, ki pa trenutno ni možno.”

FOTO: Mag. Romana Lesjak

Naj omenimo, da v omenjeni hiši živijo skupaj štiri generacije, vključno s tremi malimi otroki. Člani družine so trenutno nastanjeni pri sorodnikih, po potrebi pa jim bo, po besedah županje, nastanitev uredila občina.

Naj omenimo, da v omenjeni hiši živijo skupaj štiri generacije, vključno s tremi malimi otroki. Člani družine so trenutno nastanjeni pri sorodnikih, po potrebi pa jim bo, po besedah županje, nastanitev uredila občina.

FOTO: Rok Šušel

Pogovarjali smo se tudi z gospo Ivanko Šušel, ki pravi, da dogajanja ni možno opisati z besedami. “Srečna sem, da smo vsi živi. V tistem trenutku, ko se je to zgodilo, sploh nisem najbolj dojela, kaj se dogaja. Vse prihaja za mano šele sedaj. V nekem trenutku, ko sva z možem spala, je samo počilo in kar na enkrat je bila vsa zemlja, drevje v spalnici. Na srečo huje poškodovan ni nihče,” je pretresena dejala gospa Ivanka, ki še ne ve, kako in kaj bo z bivanjem v hiši v prihodnje, ki se zahvaljuje gasilcem, da so se hitro odzvali na njen klic ter županji in gospe Mojci Dimnik, delavcem podjetja Slemenšek ter vsem ostalim, ki jim v tej nesreči stojijo ob strani.

Preberite tudi: Kakšno vreme nas čaka? V Dravogradu se že pripravljajo na poplave