V 81. letu starosti umrl koroški umetnik Leander Fužir – Landi

V 81. letu starosti se je poslovil veliki umetnik, slikar in častni občan Občine Črna na Koroškem Leander Fužir - Landi.

Leander Fužir – Landi se je rodil 15. 01. 1942 na Prevaljah. Po poklicu je bil elektrotehnik, po upokojitvi se je popolnoma posvetil likovnemu ustvarjanju.

V svoji bogati likovni in ustvarjalni izpovedi je naslikal veliko portretov in se dotaknil zgodb ljudi s socialnega roba. Ohranjal je življenja knapov. Posebno mesto v njegovem ustvarjanju je imel Prežihov Voranc in njegovi junaki.

Ilustriral je štiri Prežihova dela, štiri pesniške zbirke, dve otroški pravljici, eno pesmarico in knjigo za lahko branje Naše zgodbe. Svoja dela je razstavljal na mnogih samostojnih in skupinskih razstavah v Sloveniji, Avstriji in Italiji.

Leta 2022 je dobil naziv Častni občan Črne na Koroškem, saj je ime Črna s svojimi deli ponesel v svet in pomembno prispeval k njeni prepoznavnosti in kulturnemu razvoju.

Zaradi svoje zavezanosti Koroški in temam, povezanim z življenjem v Mežiški dolini, je Leander Fužir bil eden najbolj prepoznavnih koroških ustvarjalcev.

Živel in ustvarjal je v Črni na Koroškem.

Svojcem izrekamo iskreno sožalje.