Štirje domačini osumljeni najmanj štiridesetih vlomov

Slovenjgraški policisti so preiskali več kot 40 vlomov v stanovanjske hiše na območju PP Slovenj Gradec, Ravne na Koroškem in Dravograd in več tatvin na območju Koroške. Pridržali so štiri domačine.

2cd9d1d7bb30511eb4cd517c131ae148

Slovenjgraški policisti so v preteklih dneh odvzeli prostost štirim osebam, ki jih sumijo najmanj dvainštiridesetih vlomov v stanovanjske hiše na območju Slovenj Gradca, Raven na Koroškem in Dravograda. Četverica je osumljena še storitve najmanj trinajstih tatvin na območju Koroške. Preiskovalna sodnica je po zaslišanju vsem štirim odredila pripor.

Policisti Policijske postaje Slovenj Gradec so  v sodelovanju s policisti iz Raven na Koroškem, Dravograda, Radelj ob Dravi  in kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Celje preiskali:

–       34 vlomov v stanovanjske hiše na območju Policijske postaje Slovenj Gradec,

–         7 vlomov v stanovanjske hiše na območju Policijske postaje Ravne na Koroškem

–         1 vlom na območju Policijske postaje Dravograd  ter

–       13 tatvin na območju policijskih postaj  Slovenj Gradec, Ravne na Koroškem in Dravograd.

Z vlomi in tatvinami so lastnikom povzročili  za najmanj 150.000 € škode.

Na današnji tiskovni konferenci so sporočili, da so z zbiranjem obvestil in dokazov policisti ugotovili, da so omenjenih kaznivih dejanj utemeljeno osumljeni 31-letna ženska iz območja Slovenj Gradca, 21-letna ženska iz območja Raven na Koroškem, 30-letni moški  iz območja Raven na Koroškem in 23-letni moški iz območja Dravograda.

Omenjeni so kazniva dejanja  izvrševali v obdobju od konca leta 2012 do prijetja v preteklih dneh, ko so jim policisti  zaradi utemeljenih razlogov suma storitve  prej omenjenih kaznivih dejanj odvzeli prostost. V sklopu preiskave so policisti opravili tri hišne preiskave in zasegli del ukradenih predmetov.  Policisti preiskave s tem še niso zaključili,  saj zbirajo obvestila še  za najmanj deset  tovrstnih kaznivih dejanj, za katere prav tako kaže, da so jih izvršili  osumljeni.   Prav tako  zbirajo obvestila  o morebitnih drugih osebah, ki bi lahko sodelovale pri organizaciji vlomov, izvedbi le teh, kot tudi pri kasnejši prodaji ukradenih predmetov. Med preiskavo so policisti zaznali  še sum storitve  kaznivega dejanja Nedovoljene proizvodnje in prometa   orožja ali eksploziva po 307. členu KZ-1B ter prekrške v zvezi s posestjo prepovedanih drog.

Osumljena četverica je najprej izvrševala zgolj »priložnostne tatvine« raznih kovinskih  predmetov. Nato so se lotili tatvin  raznih  delov  kmetijskih strojev,  orodja,  gradbenega materiala, nafte, kar so kradli predvsem z dvorišč ali odprtih gospodarskih poslopij.  Predrznost so stopnjevali in začeli še z vlomi v stanovanjske hiše.

Na vlome v stanovanjske hiše so se  zelo dobro pripravili. Skupaj so na podlagi zunanjega videza hiš izbrali »tarče« in  navade stanovalcev dlje časa opazovali. Ko so se prepričali, da je primeren trenutek so vlomili ter odnesli vrednejše predmete. Posebej so izkoristili razne predvidene  odsotnosti stanovalcev, kot so poroke, praznovanja, postavitve mlajev in podobno. Pred posameznimi vlomi so si podrobno razdelili vloge  od straže, do opazovanje okolice, vlamljanja, vstopa v hiše do prodaje ukradenega blaga.  Pri izvrševanju kaznivih dejanj so   uporabljali zaščitna oblačila, najpogosteje  delovne obleke, ki so jih po izvršenih kaznivih dejanjih uničili.  Vsaj eden od njih je bil pri vlomih oborožen s pištolo, ki so jo v ta namen kupili.  

V stanovanjske hiše so običajno vlamljali na vzvod skozi vrata teras ali balkonov in skozi okna z uporabo različnih sredstev. Kradli so predvsem denar  in zlatnino. Ukradeno zlatnino so  prodajali različnim odkupovalcem na Koroškem v  Ljubljani in drugod, medtem ko so  denar tujih valut v manjših količinah menjali v denarnih ustanovah. 

VIR: PU Celje

 

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.