Search
Close this search box.

Slovenci naj bi bili vpleteni v prevaro na račun britanskega BBC

Neznanci so britansko medijsko korporacijo BBC oškodovali za 336.000 evrov, v pranje denarja pa naj bi bilo vpletenih tudi pet Slovencev. Na predobravnavnem naroku na ljubljanskem okrožnem sodišču so krivdo zanikali, tako da se konec novembra začenja sojenje, danes poročajo časniki.

Dnevnik navaja, da so vpletenosti v goljufijo osumljeni Erika Novak, Tanja Čop, Uroš Skopec, Sandi Mikulin in Branko Pavlovič. Neznani storilci naj bi z njihovo pomočjo leta 2019 izvedli prevaro z elektronsko pošto, ki jim je ob nepazljivosti uslužbenca BBC prinesla 263.000 evrov.

Ta znesek je izginil po transakciji v Nigerijo, še 65.000 evrov pa je ostalo na računu slovenske banke, saj so jih še pravi čas zasegli, je danes poročalo Delo.

Po poročanju Dnevnika jih obtožnica bremeni, da so 336.000 evrov, ki jih je BBC za športne pravice za svetovno prvenstvo v kriketu, ki je bilo načrtovano za poletje 2019, želel nakazati podjetju Channel 2 iz Združenih arabskih emiratov, neznanci s prevaro preusmerili na račun, ki naj bi ga Čopova odprla v Sloveniji.

Richard Parkes, višji poslovni menedžer za športne pravice na BBC, je namreč od še neznanih goljufov prejel elektronsko pošto, za katero je mislil, da prihaja iz Channel 2, in plačal priloženi račun.

Vendar je šlo za račun Čopove v Sloveniji. Denar so nato nakazali na račun Pavloviča, s tega pa 261.000 ameriških dolarjev na račun nekega Nigerijca oziroma tamkajšnje gospodarske družbe. Ta je del denarja dvignil, del pa nakazal neki drugi družbi. Nigerijca so že prijeli v Afriki, sodili pa mu bodo ločeno.

Novakova je bila po poročanju časnikov enkrat že obsojena, prav tako zaradi pranja denarja.

Dogodki