Sinočnji požar popolnoma uničil Mozirsko kočo na Golteh

Sinoči, okoli 19.30, so bili policisti obveščeni, da je na Golteh zagorela Mozirska koča. Ogenj je kočo, katere manjši del je bil pozidan, večina objekta pa lesena, v celoti uničil, so sporočili s PU Celje.
pozar_mozirska_koca2

Gasilci so požar v večernih urah pogasili. Na kraju požara je vso noč ostala ekipa gasilcev in dva policista Policijske postaje Mozirje. Posredovali so gasilci PGD Mozirje, Rečica ob Savinji, Pobrežje ob Savinji, Grušovlje, Gorica ob Dreti in Ljubno ob Savinji, skupno 84 gasilcev.

Gasilci so zaradi oddaljenosti in poledenele ceste s težavo dostopili do lokacije požara, ampak so preprečili nadaljnjo razširitev ognja v bližnji gozd, požar pogasili in sanirali požarišče, navaja Uprava RS za zaščito in reševanje.

Na kraju pogorišča je že ogledna skupina Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Celje. Z ogledom bodo začeli takoj, ko bo z vidika varnosti, izvedljivo. Z ugotovitvami bodo javnost seznanili po opravljenem ogledu in zbranih obvestilih, so navedli na PU Celje.

V dobrih treh letih je na območju Policijske uprave Celje to že tretja koča, ki jo je ogenj v celoti uničil. Oktobra 2017 je zagorel Kocbekov dom na Korošici. V tem primeru so zaradi suma storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti kazensko ovadili državljanko Poljske.

Novembra 2019 je zaradi napake na električni napeljavi v celoti pogorel Frischaufov dom na Okrešlju. Tuja krivda za nastanek požara je bila izključena.

Ugotovitve vzroka sinočnjega požara na Mozirski koči bodo s PU Celje sporočili po vseh zbranih obvestilih in zbranih ugotovitvah ogleda kraja požara.

Mozirska koča stoji na južnem pobočju Boskovca, najvišjega vrha Golt ali Mozirskih planin. Prvo Mozirsko kočo je zgradila Savinjska podružnica Slovenskega planinskega društva in jo odprla 5. oktobra leta 1896. Povečali in preuredili so jo leta 1920. Leta 1929 so poleg stare koče postavili novo poslopje, ki je bilo namenjeno predvsem smučarjem. Leta 1933 so mozirski planinci zgradili še eno kočo. Vse koče je nemški okupator požgal 5. avgusta leta 1942.

Preberi še:  Na Koroškem v petek 36 novih okužb, v SB Slovenj Gradec zdravijo 20 covidnih bolnikov

Celjski planinci so leta 1946 zgradili novo kočo, ki pa je v gozdnem požaru julija leta 1950 pogorela. Kočo so obnovili in jo odprli 9. septembra leta 1951. Pred 10. leti pa je bila Mozirska koča temeljito obnovljena.

Vir: PU Celje, SPIN, STA

prijavi se

prijavi se v svoj račun