Search
Close this search box.

Pri Podgradu pogorelo 12 hektarov težko dostopnega terena, požar pogašen. Popoldan zagorelo tudi nad Vipavo

Danes okoli 12. ure je zagorelo v gozdu v bližini naselja Podgrad. Požar je pogašen, gasilci pa trenutno prelivajo robove požara in manjša žarišča, je za STA povedal Anže Bitenc iz Gasilske brigade Ljubljana. Ocenjujejo, da je pogorelo okoli 12 hektarov na težko dostopnem terenu. Gasilci zdaj načrtujejo nočne aktivnosti.

Bitenc je povedal, da je požar gasilo 140 gasilcev iz Gasilske brigade Ljubljana in 13 prostovoljskih enot. Čez dan je pri gašenju pomagal tudi helikopter slovenske vojske, ki pa je zaradi teme prenehal gašenje. Vzrok požara zaenkrat še ni znan, je še dejal Bitenc.

Gasilska brigada Ljubljana ob tem znova poziva k spoštovanju razglasa o veliki požarni ogroženosti naravnega okolja. Vozniki pa naj med vožnjo po nepregledni cesti doline Besnice prilagodijo hitrost vožnje ter upoštevajo prometno signalizacijo, so objavili na Facebooku.

FOTO: FB Gasilska brigada Ljubljana

Popoldan zagorelo nad Vipavo

 Po 13. uri je danes zagorelo na strmem pobočju pod starim gradom v Vipavi. Kot je za STA povedal poveljnik Gasilske zveze Vipava Matej Vrčon, je zagorelo na težko dostopnem terenu, zato so na pomoč poklicali tudi helikopter Slovenske vojske, ki pa danes ni uspel priti na Vipavsko. Požar je lokaliziran, na terenu ostaja gasilska straža.

Požar, ki se je se je razširil na 6,5 hektarja, je gasilo 60 gasilcev iz treh gasilskih zvez. Ponoči pa na terenu ostaja 12 gasilcev iz domačih prostovoljnih društev, je povedal Vrčon, saj so na požarišču še posamezna žarišča.

Veter se je na srečo proti večeru umiril. Od dogajanja preko noči pa bo odvisno, ali bodo v soboto zjutraj potrebovali pomoč helikopterja pri gašenju. Zakaj je zagorelo na terenu, kjer na srečo ni hiš niti kakšne infrastrukture, zaenkrat še niso ugotavljali, je še povedal Vrčon.

Zaradi suše je sicer v Sloveniji razglašena velika požarna ogroženost v naravnem okolju.

Dogodki