Poslovil se je Nikola Strahinić, dolgoletni črnjanski zobozdravnik

  • PU Celje

Sporočamo žalostno vest, da je umrl upokojeni zobozdravnik Nikola Strahinić, dr. dent. med. iz Črne na Koroškem. Človek z veliko začetnico, za katerega mnogi pravijo, da je bil daleč naokoli najboljši zobozdravnik, vedno pripravljen pomagati, ki je po potrebi odprl ordinacijo tudi sredi noči. Zdaj pa je izgubil bitko z boleznijo.

Ob njegovi smrti Občina Črna na Koroškem obvešča, da bo zadnje slovo od spoštovanega g. Nikole Strahinića v petek, 23. 8. 2019, ob 15.30 uri na pokopališču na Žalah v Ljubljani. Občina bo na pogrebno svečanost zagotovila organiziran prevoz, za katerega se je treba obvezno prijaviti. Prijave zbirajo najkasneje do petka, 23. 8. 2019, do 10. ure na tel. št.: 02 87 04 810 ali osebno v tajništvu občine, kjer boste dobili tudi natančnejše informacije o odhodu.

»Vse, ki se pogrebne svečanosti želite udeležiti, naprošamo, da ne prinašate sveč, pač pa cvetje. Še raje pa bomo videli, da namesto rož donirate v humanitarne namene.Za ta namen bo v vežici pripravljena škatlica,« so ob žalostni novici pripisali svojci pokojnega Nikole Strahinića

Večina Črnjanov, pa ne le Črnjanov, tudi Korošcev in njegovih prijateljev, znancev, ki so v Črno prihajali od vse povsod, bi se strinjala, da je bil Nikola Strahinić, kot radi rečemo, res človek z veliko začetnico, dobrosrčen, prijazen in pripravljen prisluhniti sočloveku.

Vse te njegove vrline so namreč opazili tako Črnjani kot tudi prebivalci drugih slovenskih krajev in tudi tujci. Ni bilo malo takšnih, ki so iz sosednje Avstrije in različnih koncev Slovenije, prihajali v Črno, ravno zaradi njega. Ves čas je svoje delo opravljal vestno in predano. Vsem, ki so obiskovali njegovo ordinacijo, skrbel je za več kot 2700 pacientov, je bil vedno pripravljen pomagati, pa naj je to podnevi ali ponoči, na delovni ali dela prost dan. S svojim pristopom do pacientov, strokovnim znanjem in delom je bil zgled marsikomu.

V Črni na Koroškem se je Nikola Strahinić, dr. dent. med., leta 2014 zapisal tudi med dobitnike spominskih plaket Občine Črna na Koroškem, leta 2016 pa med prejemnike občinskih nagrad.

Občinsko nagrado je prejel z naslednjo obrazložitvijo: »V štirih desetletjih dela v krajevni zobni ambulanti je dr. Nikola Strahinić postal del življenja v Črni, s skrbjo za zdravje krajanov je občutno vplival na osnovno počutje celotne populacije krajanov. Pomembna novost, ki jo je uvedel pri svojem delu, je bilo naročanje na določeno uro, kar bila takrat prava novost ne le v Črni, ampak tudi daleč naokoli. To je bilo veliko olajšanje, s katerim je takoj pokazal spoštovanje do pacientov, do njihovega časa. Tudi ob praznikih ali v svojem prostem času, tudi ob nenavadnih urah, ko je kdo, že obupan zaradi hudih bolečin, potrkal pri njem doma, je brez slabe volje odšel v ambulanto in pomagal po svojih strokovnih močeh. Toda tudi sam je bil dosleden in vrata njegove ordinacije so se vedno odprla natanko ob dogovorjeni uri. Pogosto je svoj delovni čas podaljšal, da je kaj dokončal. S svojimi duhovitimi domislicami je pacientom lajšal prestajanje posegov in poskrbel, da ti je potegnilo še na smeh, četudi se takrat nisi mogel smejati. Z dr. Strahinićem smo imeli zobozdravnika, ki se je s svojim skrbnim poklicnim delom trajno zapisal v življenje mnogih prebivalcev našega kraja. Prispeval je k zdravju krajanov, zdravje pa je vsakemu od nas največje bogastvo. V pokoj odhaja kot naš cenjen in spoštovan dolgoletni zobozdravnik in tudi kot velik Človek.«

Žal pa je življenje nepredvidljivo … Tako smo v teh dneh prehitro ostali brez spoštovanja vrednega Črnjana, njegova družina pa brez moža, očeta, dedka … Ob tem vsem njegovim svojcem in prijateljem, v uredništvu Koroških novic, izrekamo iskreno sožalje.

Dogodki

Prosta delovna mesta

Zadnja obvestila