Policisti zaradi trgovanja z ljudmi ovadili štiri osebe

policija luči

Kriminalisti in policisti Policijske uprave Celje, so v sodelovanju z Generalno policijsko upravo, zaključili obsežno preiskavo kaznivih dejanj trgovine z ljudmi po I-V odstavku 113. člena Kazenskega zakonika -1, ki jo je usmerjalo Okrožno državno tožilstvo v Celju. Štiri slovenske državljane stare od 42 do 74 let in eno pravno osebo smo kazensko ovadili zaradi storitve 25. kaznivih dejanj.

V kriminalistični preiskavi, ki so jo policisti začeli februarja lani in v kateri so uporabili tako klasične kot tudi prikrite preiskovalne ukrepe, so ugotovili, da so akterji kriminalne združbe, s pomočjo oglasov in z osebnimi kontakti vzpostavljali stike z dekleti in poskrbeli za njihovo namestitev v enem izmed hotelov na območju Policijske uprave Celje.

Dekleta, večinoma Ukrajinke, so izvirale iz socialno in ekonomsko šibkih okolij. Po namestitvi v hotelu, so se bile prisiljene, pod nadzorom in s pravili, ki so jih postavili osumljeni, prostituirati v hotelskih sobah in v drugih prostorih. S strankami so prihajale v stik v nočnem klubu, ki deluje v okviru hotela. Če so se uprle nudenju spolnih storitev, so jim delovno pogodbo prekinili in jih denarno kaznovali.

Plačila za spolna dejanja so bila njihov edini vir zaslužka. Osumljeni so jih spravljali v ekonomsko podrejen položaj tudi s tem, ko so morale vračati mesečna nakazila osebnih dohodkov. Svoj del nezakonite pridobljene premoženjske koristi so osumljeni pridobivali tudi od strank, ki so morali dekletom plačevati drage pijače, kar je bil pogoj za koriščenje spolnih uslug.

V času preiskave so identificirali 24 žrtev trgovine z ljudmi, poleg Ukrajink še državljanko Romunije in državljanko Moldavije. V poprečju so osumljenci razpolagali z osmimi do dvanajstimi žrtvami, ki so imele mesečno okoli 250 uporabnikov spolnih storitev.

Ob zaključku preiskave so po odredbi sodišča opravili štiri hišne preiskave in trem osebam za čas preiskovalnih dejanj odvzeli prostost. Pri eni izmed osumljenk, ki je zaposlena kot natakarica, so našli 104.000 EUR gotovine. Le to smo ji zaradi suma protipravne premoženjske koristizasegli. Skupno protipravno premoženjsko korist osumljencev še ugotavljamo.

Besedilo: PU Celje

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Več iz istega kraja

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.