Search
Close this search box.

Policija razkrila kriminalno združbo, ki je v Sloveniji in Avstriji preprodajala drogo ter od dolžnika zahtevala, da bi dolg odplačal s prodajo ledvice

Policija je na na novinarski konferenci podrobneje predstavila preiskavo, kjer so gorenjski kriminalisti ob pomoči avstrijskih razbili še eno kriminalno združbo. Preiskava je trajala dve leti, za več kot 200 različnih kaznivih dejanj pa so ovadili 49 ljudi. Zasegli so ogromno količino drog, orožje, pa tudi 300.000 evrov gotovine. Hudodelci so med drugim s ponarejenimi hrvaškimi dokumenti najemali hiše in v njih gojili konopljo, uporabljali so celo planinske poti, drogo in denar pa si izmenjevali prek starih mejnih prehodov. Ukvarjali so se tudi z nasilno izterjavo dolgov, pri čemer so enega dolžnika želeli prisiliti, da bi jim dolg poplačal s prodajo ledvice v Turčiji. Celotno združbo naj bi sicer vodil 31-letnik z območja Jesenic.

Na novinarski konferenci glede kriminalistične preiskave je direktor uprave kriminalistične Policije na Generalni policijski upravi David Antolovič poudaril, da je ta preiskava bila posebna predvsem v tem, da je zahtevala zelo ustvarjalno taktično iznajdljivost pri pridobivanju ključnih dokazov.

“Trajala je več kot dve leti, uspešen zaključek pa je zasluga vztrajnosti in kriminalistov, ki so resnično požrtvovalno opravljali svoje delo in se odrekali prostemu času. Rezultati preiskave so tudi posledica odličnega sodelovanja s tožilci Okrožnega državnega tožilstva v Kranju in Specializiranega državnega tožilstva RS, ki so ta predkazenski postopek usmerjali, ter odličnega sodelovanja z avstrijskimi kolegi, za kar se jim zahvaljujemo. Ponovno smo dokazali, da pri mednarodnem preiskovanju kaznivih dejanj in policijskem sodelovanju ni mej.”

Dve leti trajajočo preiskavo, pri kateri so sodelovali tudi z avstrijskimi varnostnimi organi, je usmerjalo Specializirano državno tožilstvo RS.

Pojasnil je, da so pri preiskavi naleteli na številne težave. Izpostavil je hiter razvoj informacijskih tehnologij, kot so denimo platforme za širjenje sporočil. V kriminalistični Policiji po njegovih besedah že vrsto let opozarjajo, da je treba zakonsko ustrezno posodobiti informacijske tehnologije. “Ne gre za nova policijska pooblastila, ampak za zakonsko uredbo že obstoječih in v zakonu dopustnih ukrepov. Kazenska postopkovna zakonodaja se mora posodobiti,” je dejal.

Preiskava je bila izjemno logistično zahtevna, preiskovalni sodniki so opravili kar 11 hišnih preiskav pri šestih osumljencih. “S to kriminalistično preiskavo smo ustavili kriminalistično združbo, ki je določeno prepovedano drogo proizvajala tudi sama v prikritih prirejenih prostorih po Sloveniji. Večkrat so proizvodnjo selili, da bi jim težje prišli na sled, prodajali pa so tudi v Avstrijo in Italijo.” Po njegovem mnenju predvsem zato, ker je tam cena te droge precej višja. Cilj združbe je bil pridobiti čim večjo protipravno premoženjsko korist, kar izkazuje tudi zaseg velike količine gotovine pri posameznih osumljencih v zaključni akciji, je dejal Antolovič.

Hudodelsko združbo je vodil 31-letnik z območja Jesenic

“31-letnik iz Jesenic je vodil to hudodelsko mednarodno združbo, ki je na mednarodnem nivoju izvajala kazniva dejanja, ki vključujejo prepovedane droge in orožje. Vsak član te združbe je imel svojo vlogo, ki jo je koordiniral vodja in bedel nad celotno dejavnostjo,” je pojasnil vodja Sektorja kriminalistične Policije na Policijski upravi Kranj Primož Donoša

Kriminalisti Sektorja kriminalistične Policije PU Kranj so kazensko ovadili 49 oseb, in sicer zaradi suma storitve 213 kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami ter nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem ali eksplozivom. V preiskavi so kriminalisti ugotovili, da je združba prodala 1 kilogram heroina, 26 kilogramov kokaina, 131 kilogramov konoplje ter proizvedla in prodala 34 kilogramov amfetamina. 

Zasegli 11 kg amfetamina, več kot 3.000 tablet ekstazija, kokain, konopljo … 

Poleg tega so kriminalisti v hišnih preiskavah ob zaključku akcije pri osumljencih z območja Slovenije našli in zasegli približno 11 kilogramov amfetamina, 3.023 tablet MDMA (ekstazi), več deset kilogramov konoplje in približno kilogram kokaina. V šestih stanovanjskih hišah so našli prirejene prostore za proizvodnjo konoplje, v kateri se je nahajala oprema, vredna več kot 300.000 evrov

Združba je v času hišne preiskave v teh hišah proizvajala 4.894 rastlin konoplje. V hišnih preiskavah je bilo najdenih tudi več kosov orožja: dve avtomatski puški (znamke Kalašnikov), dve pištoli in ena puška. Osumljencem je bilo zasežene za več kot 300.000 evrov gotovine, ki so jo hranili v svojih stanovanjih. Zaseženi sta bili dve vozili s prirejenimi prostori, namenjeni izvajanju prevozov drog.

S ponarejenimi hrvaškimi dokumenti najemali hiše, v katerih so gojili konopljo

Kriminalna združba je iz Severne Evrope v Slovenijo tihotapila prepovedano drogo kokain ter sama proizvajala amfetamin in gojila konopljo. Vodja združbe je poskrbel, da je 29-letnik z območja Ljubljane organiziral skupino oseb, ki so v več objektih na območju Ljubljane gojile konopljo, in sicer v posebej prirejenih prostorih. Pri tem jim je vodja združbe prek kurirjev z območja Avstrije zagotavljal rastline, kasneje pa od dela združbe konopljo odkupoval za nadaljnjo prodajo. Že samo s proizvodnjo konoplje bi lahko združba letno zaslužila 1,2 milijona evrov.

Kriminalna združba je kokain, amfetamin in konopljo prodajala na območju Slovenije, Avstrije in Italije. Ob tem je vodja združbe kurirjem preko člana združbe zagotovil vozila, v katerih so bili izdelani prirejeni prostori za prevoz droge do ostalih članov združbe.

Združba tihotapila ne le drogo, ampak tudi vojaško orožje

Vodja združbe se je povezal s 34-letnim državljanom Slovenije, ki je v času preiskave živel v Bosni in Hercegovini. Omenjena sta si tako delila kurirje in vozila, prav tako sta skupaj tihotapila konopljo iz Španije na območje Slovenije in jo dostavljala do ostalih članov z namenom ulične prodaje. V organizaciji 34-letnika pa je združba tihotapila tudi vojaško orožje iz Slovenije na območje Belgije, pri čemer je bil član združbe (kurir) prijet na območju Nemčije. V prikritem prostoru v vozilu je bilo najdenih ter zaseženih pet avtomatskih pušk, avtomatska pištola in več kosov nabojev. Po prijetju kurirja na območju Nemčije se je del članov združbe z območja Ljubljane preselil na območje Salzburga v Avstriji.

Drogo in denar so si kurirji predajali tudi na planinskih poteh preko nekdanjih mejnih prehodov z Avstrijo

Člani združbe so bili precej organizirani, izvajali so tudi posebne ukrepe. Uporabljali so planinske poti, na Gorenjskem preko starega prehoda Ljubelj pa na eno stran nosili drogo, medtem ko je z druge strani prihajal denar. Na mejnem prehodu Jezersko so večkrat opazovali delo policistov in ko so videli možnost, so mejni prehod uporabili za svoje namene, je povedal Donoša. 

Dolžnika želeli prisiliti, da bi v Turčiji prodal ledvico in jim poplačal dolg

Poleg naštetega so se ukvarjali tudi z izterjavo nastalih dolgov, pri tem pa so bili nasilni. Prav tako so načrtovali, da bi enega od dolžnikov prisilili, da bi odšel na območje Turčije in prodal človeški organ (ledvico) in s tem poplačal dolg, ki ga je imel v odnosu do vodij združbe.

Prikriti preiskovalni ukrepi so pokazali še na to, da je eden izmed članov bil Aleš Zupančič, ki mu trenutno že sodijo zaradi preprodaje prepovedanih drog, tokrat pa naj ugotovili, da je določene stvari vodil kar iz zapora.

Zaključno akcijo izvedli 9. in 10. januarja 2023 ter po celotni Sloveniji opravili 50 hišnih preiskav

Gorenjski kriminalisti so s pomočjo kriminalistov in policistov drugih policijskih enot ter v sodelovanju z avstrijskimi varnostnimi organi v ponedeljek, 9. januarja, in torek, 10. januarja 2023, izvedli zaključne aktivnosti zoper člane mednarodne kriminalistične združbe. Pri tem je sodelovalo 550 kriminalistov in policistov, ki so pri 28 osumljencih opravili 50 hišnih preiskav po celotni Sloveniji. Prijeli in pridržali so 28 osumljencev kaznivih dejanj, 15 so jih privedli pred preiskovalnega sodnika. Ta je za 14 osumljencev odredil pripor, za enega od teh pa hišni pripor. Nekateri so bili predhodno že obravnavani za istovrstna kazniva dejanja, tudi v matičnih državah.

Samo s proizvodnjo konoplje bi lahko združba letno zaslužila 1,2 milijona evrov

Na podlagi izvedenskih mnenj iz predhodnih kazenskih zadev je znano, da je mogoče iz ene rastline konoplje pridobiti najmanj 20 gramov konoplje dobre kakovosti, to je konoplje, ki vsebuje več kot 3 odstotke THC-ja. Ob upoštevanju najnižje količine izhaja, da bi združba z enim zorenjem, ki traja približno tri mesece, pridobila najmanj 98 kilogramov konoplje (rastline). Ker gre za proizvodnjo konoplje v zaprtih prostorih pod posebnimi pogoji in znaša cena enega kilograma takšne droge v Sloveniji od 3.200 do 3.500 evrov, je mogoče utemeljeno sklepati, da bi kriminalna združba s samo eno žetvijo pridobila več kot 310.000 evrov protipravne premoženjske koristi. Na tak način bi združba samo s proizvodnjo konoplje letno pridobila 1,2 milijona evrov protipravne premoženjske koristi, ki je ob upoštevanju, da so zniževali stroške s tatvino elektrike, še toliko večja. Vodji združbe očitamo, da je s prodajo do zaključka preiskave pridobil 1.050.000 evrov protipravne premoženjske koristi. Ugotovili smo tudi, da so bili člani združbe še ožji družinski člani vodje združbe, ki so prav tako v združbi imeli pomembno vlogo.

V Avstriji aretirali pet avstrijskih in dva bosanska državljana

V Avstriji so skupno izvedli sedem aretacij, aretirali so pet avstrijskih in dva bosanska državljana. Opravljenih je bilo 12 hišnih preiskav, zaseženih pa kar 12.516 gramov marihuane in 719 gramov kokaina, 500.000 evrov gotovine, luksuzni avtomobili, mobilni telefoni, ročno strelno orožje, plašilna pištola in razna zdravila. V preiskavi je sodelovalo 94 uradnikov, vodja urada državne kriminalistične policije Salzburg Christian Voggenberger pa je izpostavil odlično sodelovanje s slovenskimi kriminalisti. 

Razvejana kriminalna združba je delovala na širšem območju Slovenije, Avstrije in Italije. Eno celico, ki je izvirala iz Kranja in je delovala najmanj od 26. marca 2021 do 14. maja 2021, je iz tujine vodil državljan Srbije, v njej je sodelovalo najmanj dodatnih šest oseb. Drugo celico, ki je izvirala iz Jesenic in je delovala najmanj od 12. februarja 2019 do 9. januarja 2023, je vodil državljan Slovenije, v njej je sodelovalo najmanj dodatnih 26 oseb. Predkazenski postopek s sočasnimi hišnimi preiskavami v Sloveniji in Avstriji je bil zaključen 9. in 10. januarja letos.

Vir: Policija.si

Dogodki

Policija je na na novinarski konferenci podrobneje predstavila preiskavo, kjer so gorenjski kriminalisti ob pomoči avstrijskih razbili še eno kriminalno združbo. Preiskava je trajala dve leti, za več kot 200 različnih kaznivih dejanj pa so ovadili 49 ljudi. Zasegli so ogromno količino drog, orožje, pa tudi 300.000 evrov gotovine. Hudodelci so med drugim s ponarejenimi hrvaškimi dokumenti najemali hiše in v njih gojili konopljo, uporabljali so celo planinske poti, drogo in denar pa si izmenjevali prek starih mejnih prehodov. Ukvarjali so se tudi z nasilno izterjavo dolgov, pri čemer so enega dolžnika želeli prisiliti, da bi jim dolg poplačal s prodajo ledvice v Turčiji. Celotno združbo naj bi sicer vodil 31-letnik z območja Jesenic.