Search
Close this search box.

Nove podrobnosti o vandalizmu nad spomenikom v Dravogradu

Znane so nove podrobnosti vandalizma nad spomenikom, ki je postavljen streljanim talcem iz mučilnice Dravograd v času II SV.

Občinska organizacija Zveze združenj borcev za ohranjanje vrednot NOB Dravograd v zvezi s poškodovanjem spomenika NOB na Viču pri Dravogradu, je posredovala izjavo, ki jo objavljamo v celoti.

Danes se je na izredni seji sestal izvršni odbor Občinske organizacije Zveze združenj borcev za ohranjanje vrednot Dravograd, ki ga vodi predsednik Vinko Krajnc. Edina točka dnevnega reda je bila  poškodovanje spomenika na Viču pri Dravogradu. Neznanec je s črnim sprejel prebarval in huje poškodoval spomenik NOB, ki je v lasti Občine Dravograd. Za spomenike NOB skrbi in jih ureja OO ZB NOB Dravograd s svojimi krajevnimi odbori. O dejanju je občinsko organizacijo obvestil delavec Javnega komunalnega podjetja Dravograd v ponedeljek zjutraj, da je spomenik huje poškodovan. Na drevo za in ob spomeniku pa narisal še velik črni križ. O tem je bila takoj obveščena pristojna policijska postaja Dravograd, ki je opravila ogled kraja dejanja. Lokalna skupnost je podala predlog za pregon kaznivega dejanja kar pomeni, da bo Policija primer raziskovala naprej

Spomenik je bil postavljen v spomin ustreljenim talcem, ki so bili pripeljani iz Gestapovske mučilnice Dravograd leta 1944. Izvršni odbor ugotavlja, da je dejanje posledica razdvojenosti v družbi, kar je nedvomno lahko povezano z nerazumevanjem vloge NOB v 2. svetovni vojni.  Takšna dejanja so žalitev za slovensko zgodovino in vse, ki so pri ustvarjanju Slovenije sodelovali pri tem pa dali tudi svoja mlada življenja.

Izvršni odbor najostreje obsoja vsa dejanja poškodovanja slovenskih pomnikov, ki so povezani z njeno zgodovino.

Besedilo: Vinko Krajnc, predsednik

Dogodki

Znane so nove podrobnosti vandalizma nad spomenikom, ki je postavljen streljanim talcem iz mučilnice Dravograd v času II SV.