Nov močan potres na Tajvanu, umaknili opozorilo pred cunamijem

Jugovzhodni del Tajvana je danes stresel močan potresni sunek magnitude 6,9, je sporočil ameriški seizmološki urad USGS. Potres je povzročil precejšnjo gmotno škodo. Številne stavbe so poškodovane, najmanj en človek je umrl. Zaradi jakosti potresa je Japonska izdala opozorilo pred cunamijem, ki pa ga je medtem že umaknila.

Potres je imel središče kakih 50 kilometrov severno od mesta Taitung na globini desetih kilometrov. Območje je stresel ob 14.44 po lokalnem času (8.44 po srednjeevropskem). USGS je sprva sporočil, da je imel potres magnitudo 7,2, nato pa je njegovo moč znižal na magnitudo 6,9, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Z otoka prihajajo pretresljivi posnetki o obsežni škodi, ki jo je povzročil potres. Več stavb je močno poškodovanih, prav tako mostov. Sprožilo se je tudi nekaj zemeljskih plazov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po podatkih japonskih reševalcev je v potresu življenje izgubila najmanj ena oseba. V mestu Yuli je umrl delavec v cementarni, na katerega se je zrušila mehanizacija. Zdravniško oz. bolnišnično pomoč pa je doslej potrebovalo 79 ljudi, je sporočilo zdravstveno ministrstvo.

V mestu Yuli so se porušile najmanj tri stavbe. Sesedlo se je tudi pritličje stavbe, v katerem je bila trgovina. V ruševinah so bili ujeti štirje ljudje, a so jih reševalci uspešno rešili. Drugi dve stavbi sta bili prazni, so še sporočile reševalne službe.

V okolici mesta sta se porušila tudi dva mostova, še dva pa sta poškodovana. V bližini je iztiril tudi vlak. Poškodovanih pri tem ni bilo, še poroča AFP.

Območje je sicer že v soboto stresel močan potresni sunek magnitude 6,6, današnji pa je bil še močnejši. Vmes je bilo več popotresnih sunkov, tla pa se še vedno tresejo, še navaja AFP.

Ker je šlo za močan potres, so japonske oblasti opozorile na možnost cunamija, predvsem na otokih v bližini Tajvana. Pričakovali so okoli meter visoke valove, a je nevarnost medtem minila brez posebnosti, še poroča AFP.

Prispevek je bil posodobljen 18. 9. 2022 ob 15:55.