Search
Close this search box.

Največ kaznivih dejanj zoper življenje in telo lani na Celjskem, med njimi tudi Koroška

Največ najhujših kaznivih dejanj zoper življenje in telo so lani obravnavali kriminalisti Policijske uprave Celje, kjer so beležili kar štiri umore, dva poskusa umora in štiri poskuse uboja, še najbolj mirno pa je bilo v Prekmurju, a so tudi tam našteli en primer uboja. Za zdaj sta dva umora še vedno nerazrešena.

Eden od obeh neraziskanih je prvi lanski primer umora, ki so ga 11. januarja zabeležili novogoriški policisti, potem ko je sprehajalka naključno naletela na mrtvega 26-letnika ob slovensko-italijanski državni meji. Takrat je neznanec moškega večkrat zabodel in z mesta dogodka pobegnil z njegovimi dokumenti in mobilnim telefonom.

Najbolj krvavo je bilo lani na območju celjske policijske uprave, ki pokriva tudi Koroško. V vasici Škofije nad Šmarjem pri Jelšah je konec februarja prišlo do dvojnega umora, potem ko se je 66-letni Branko Krklec pred svojim domom znesel nad pomočnikoma sodnega izvršitelja, ki sta mu skušala zaseči vozilo. Sojenje se je začelo septembra, obtoženi očitke, kot so navedeni v obtožnici, zanika, saj naj bi ga 27-letnik napadel prvi, se je pa njegovim svojcem in svojcem 42-letne ženske opravičil in obžaloval dejanje.

V začetku maja je prišlo do družinske tragedije v Dravogradu, kjer je 38-letnik umoril 33-letno partnerko, čeprav je imel zaradi preteklih sporov prepoved približevanja. Primer je že dobil sodni konec, saj je obtoženi Robert Pevec s tožilstvom sklenil sporazum o priznanju krivde, za kar mu je slovenjgraško sodišče izreklo 20-letno zaporno kazen.

Brez sodnega epiloga bo ostal julijski umor na območju Šentjurja, kjer je 61-letni moški ustrelil svojo 64-letno zunajzakonsko partnerko, nato pa tudi sebe. Med osumljencem in umorjeno policija v preteklosti sicer nikoli ni obravnavala kakšnih koli nasilnih dejanj.

V prestolnici so oktobra beležili umor v stanovanju na območju Šentvida, kjer je 86-letni ženski sodil njen enako star partner, ki je po kaznivem dejanju pobegnil, a so ga nekaj dni pozneje našli mrtvega. Kot se je izkazalo, si je sodil sam, motiv za njegov ravnanje pa na bi bilo slabo zdravje njegove partnerice.

Na območju mariborske policijske uprave se je zgodil drugi neraziskani umor. Truplo 39-letnega moškega sta sredi februarja na makadamski cesti v naselju Mostje v občini Juršinci našla dva domačina, kriminalisti pa so ugotovili, da je umrl nasilne smrti in da ima več strelnih poškodb. Za zdaj storilca niso našli, je pa nedavno postala pravnomočna obtožnica zoper osumljenca, ki naj bi naročil umor Kidričana. Za to naj bi se odločil, ker je bil žrtvi dolžan precejšnjo vsoto denarja, ptujsko sodišče pa je predobravnavni narok zanj razpisalo za 25. januar.

Na mariborskem koncu je prišlo še do dveh družinskih tragedij, v katerih sta krajšo odnesla moška, ki naj bi bila nasilna do svojih partnerk. Aprila je prišlo do uboja v družinski hiši v Brunšviku, kjer je življenje izgubil lokalni športni novinar, konec maja pa je do podobnega krvavega dogodka prišlo na Studencih, kjer je 31-letnica obračunala s svojim v preteklosti večkrat nasilnim pet let starejšim partnerjem. Obe se bosta pred očitki o uboju, ki naj bi ga storili v silobranu, branili s prostosti.

Do kar treh umorov je lani prišlo tudi na območju novomeške policijske uprave. V začetku februarja se je tako na policijski postaji v Sevnici kar sam zglasil 47-letni moški s šestimi mladoletnimi otroki in povedal, da njegova žena doma na Razborju pod Lisco leži mrtva. Policisti so ga zaradi kaznivih dejanj z elementi nasilja v preteklosti že obravnavali, sojenje Muhabiju Gashiju pa se je na sodišču v Krškem začelo junija, ko umora ni priznal, češ da jo je tepel, nikakor pa je ni hotel umoriti.

V začetku septembra je do streljanja prišlo v romskem naselju Brezju na glavni cesti Mirna Peč-Novo mesto, v katerem je 25-letni domačin ustrelil 22-letnika iz okolice Novega mesta, v streljanju pa so bile ranjene še tri osebe. Preiskovalni sodnik novomeškega sodišča je pozneje odredil pripor tudi za 20-letnika, ki je bil soudeležen v dogodku.

Nekaj dni pred koncem leta pa je v bolnišnici umrla ženska iz Novega mesta, ki jo je sredi novembra v domači stanovanjski hiši napadel 45-letni zakonski partner. Ta se je sicer kmalu po dejanju sam zglasil na policijski postaji, po neuradnih podatkih pa naj bi bil vzrok za nasilje v družini s tremi otroki napovedana ločitev.

Na območju koprske policijske uprave so april našli mrtvega 57-letnega moškega v Kobjeglavi pri Komnu. Moškega, ki se je ukvarjal s preprodajo drog, naj bi umoril 59-letni državljan Italije, ki so ga policisti prijeli konec junija. Motiv za omenjeno dejanje je bil večji dolg do žrtve zaradi preteklih nakupov in drugih poslov s prepovedanimi drogami, zaradi česar sta se sprla. Koprsko tožilstvo je zoper domnevnega morilca vložilo obtožnico na tamkajšnje sodišče.

V Pomurju je do edinega tovrstnega primera prišlo septembra v Peskovcih, kjer je 46-letnik življenje vzel 35-letni izvenzakonski partnerki in nato sam poklical policiste ter se predal. Med njima je prišlo do spora, ker naj bi ga želela zapustiti, to pa ga je tako razjezilo, da je žensko najprej davil, nato pa še zabodel. Policisti so tragedijo v statistiko zapisali kot uboj, a je tožilstvo v preiskavi dejanje prekvalificiralo v umor, sojenje pa se začenja prihodnji teden.

Še vedno pa ostajajo nerazjasnjene tudi okoliščine smrti novorojenčka, katerega truplo so sredi novembra našli med odpadki v sortirnici odpadkov na območju Grosupljega. Preiskava še poteka, za zdaj pa tako še ni znano, ali je šlo za detomor ali umor.

Dogodki

Največ najhujših kaznivih dejanj zoper življenje in telo so lani obravnavali kriminalisti Policijske uprave Celje, kjer so beležili kar štiri umore, dva poskusa umora in štiri poskuse uboja, še najbolj mirno pa je bilo v Prekmurju, a so tudi tam našteli en primer uboja. Za zdaj sta dva umora še vedno nerazrešena.