Na Ravnah pijan prehitro skozi naselje

Policisti so včeraj na Ravnah na Koroškem obravnavali alkoholiziranega voznika, ki je vozil prehitro.

Pri izvajanju nadzora cestnega prometa so ustavili voznika osebnega vozila, ki je pri omejitvi 50 km/h vozil 77 km/h. Preizkus z alkotestom je pokazal, da je imel voznik dobro promilo alkohola v krvi. Vozniku so prepovedali nadaljnjo vožnjo in mu odvzeli vozniško dovoljenje. Sledi obdolžilni predlog.

Policija vse udeležence cestnega prometa znova opozarja, da alkohol oslabi sposobnost normalnega miselnega presojanja. Voznik je prepričan, da vozi bolje kot dejansko, temu pa sledijo slabša sposobnost zaznavanja, napačne ocene razdalj, počasne reakcije, motnje pri ravnotežju, zožen zorni kot itd.

V prometu to konkretno pomeni izzivanje nevarnosti: prepočasna ali prehitra vožnja, težje obvladovanje ali spremljanje smeri vožnje, ustavljanje pri zeleni luči, vožnja skozi rdečo luč ipd.

Dobro je vedeti, da se v povprečju 0,07 miligramov alkohola v litru izdihanega zraka (0,15 grama alkohola na kilogram krvi) razgrajuje eno uro. Če ste imeli opolnoči 0,95 miligrama v litru izdihanega zraka (2 grama alkohola na kilogram krvi), boste zjutraj ob 7. uri na poti v službo imeli še vedno 0,48 miligrama v litru izdihanega zraka (1 gram alkohola na kilogram krvi), dopoldne pa še vedno nad 0,24 miligrama v litru izdihanega zraka (0,5 grama) in boste še vedno “nevarnost” v prometu. Zato, vozite le trezni.

Vir: PU Celje

Dogodki