Na območju PU Celje trije Romuni oropali 72-letnega občana

Včeraj dopoldne so trije Romuni, pod pretvezo, da zbirajo prostovoljne prispevke, oropali 72-letnega občana z območja Šentjurja, so danes sporočili s PU Celje.

Mladoletni državljan Romunije je včeraj okoli 9. ure dopoldne, na parkirišču trgovine na Ulici Miloša Zidanška v Šentjurju, pod pretvezo, da je gluhonem in da zbira prispevke za gluhoneme, ustavil 72-letnega občana in prosil za denar. Občan se je v dobri veri, da je fant res gluhonem in da želi z zbranimi prispevki pomagati ostalim gluhonemim odločil, da bo daroval. Ko je v obrazec, ki mu ga je mladoletnik ponudil v podpis, vpisal znesek in iz denarnice vzel denar za prispevek, ga je mladoletnik grobo odrinil in mu iz denarnice vzel še ostalo gotovino.

Občan se je uprl in mladoletniku uspel iz rok iztrgati enega od ukradenih bankovcev, takrat pa sta mladoletniku pridružila še dva in z zamahovanjem proti občanu omogočila, da je mladoletnik z ukradenim denarjem zbežal v vozilo, prav tako sta do vozila stekla tudi sama.

Beg s kraja dejanja sta zaznala šentjurska policista, ki sta se tisti trenutek pripeljala mimo. V sodelovanju z drugo šentjursko patruljo jim je uspelo storilce, kmalu po dejanju ustaviti in jim odvzeti prostost. Vse tri so pridržali. Kot so pojasnili na PU Celje, gre za romunske državljane stare 16, 19 in 37 let. Zaradi suma storitve kaznivega dejanja ropa jih bodo s kazensko ovadbo privedli k preiskovalnemu sodniku. Zaradi kršitev določil Zakona o nalezljivih boleznih so jih še oglobili.

Trojica Romunov je najverjetneje goljufala tudi drugod po Sloveniji. Dva od njih sta bila v preteklosti zaradi goljufij in tatvin obravnavana že na območjih Madžarske, Belgije, Švedske in Španije.

Goljufi, ki pod pretvezo človekoljubnih del, zbirajo denar za razne organizacije oziroma različna društva, so pri goljufijah izredno spretni in prepričljivi. Običajno imajo ponarejena dovoljenja organizacij za zbiranje denarja ter delno izpolnjene sezname s podpisi darovalcev, da delujejo bolj pristno, opozarjajo na PU Celje.

Policisti občane opozarjajo naj bodo previdni in naj ne nasedajo prevarantom, ki pod različnimi pretvezami na parkiriščih trgovin in ustanov ter po mestnih ulicah zbirajo sredstva.