Na nevarnem delu reke Soče popoldne utonil deček

Na reki Soči pri Solkanu je popoldne utonil najstnik, so potrdili na Policijski upravi Nova Gorica. Kot so za STA pred tem pojasnili na Gasilski enoti Nova Gorica, je do nesreče prišlo na območju kajakaške proge v Solkanu. Dečka so reševalci oživljali, a bili pri tem žal neuspešni.
kayak-984569_1920

Po podatkih policije je reka dečka odnesla v smeri proti meji z Italijo, takoj po prijavi ob 16.30 pa so bile v reševanje po strugi in obrežju reke Soče pod kajakaškim centrom v smeri Italije vključene tudi reševalne službe.

O tragični nesreči sta bila obveščena tudi preiskovalni sodnik Okrožnega sodišča in Okrožna državna tožilka iz Nove Gorice. Policisti in kriminalisti PU Nova Gorica nadaljujejo z zbiranjem obvestil, da bi ugotovili vse okoliščine nesreče, so še sporočili s policije.

Do tragedije v območju kopalnih voda nad starim jezom v Solkanu je nazadnje prišlo julija lani. Ko je vodostaj Soče nenadoma narasel, je tok proti tamkajšnji kajakaški progi odnesel 10-letnega dečka. Stekla je iskalna akcija, otroka pa so nato v strugi našli mrtvega.

Po tej nesreči so se pojavila ugibanja, da je nesreči na območju rekreacijskega centra Solkan botroval nenaden povečan pretok Soče zaradi uravnavanja vodostaja na hidroelektrarni Solkan. A kot so se nocoj za STA odzvali iz Soških elektrarn Nova Gorica, pa dosedanje, tudi kriminalistične preiskave niso potrdile njihove odgovornosti za takratno nesrečo.

Današnji dogodek na Soči obžalujejo, a so izpostavili, da v času nesreče ni prišlo do nobenega nenadnega izpusta vode iz elektrarne in s tem povečanega pretoka reke. Pojasnili so, da so za potrebe Kajak kluba Soške elektrarne urejali pretok Soče med 9. in 17. uro, torej tudi v času nesreče. Pretok je bil konstanten okoli 70 kubičnih metrov na sekundo, da so imeli kajakaši vseskozi enake pogoje na progi, so poudarili.

Pretok reke je sicer precej večji, kot bi bilo običajno za ta letni čas, a ne zaradi Soških elektrarn, ampak zaradi dolge zime in poznega taljenja snega, so še pojasnili.

Neuradno naj bi utonil deček, ki je bil član kajakaškega kluba, do nesreče pa je prišlo po treningu. Več o nesreči pa bi morda lahko bilo znanega v četrtek, ko naj bi se sestalo tudi vodstvo kluba, je še izvedela STA.

Dogodki

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.