Motoristi še vedno med najbolj ogroženimi udeleženci v prometu

bike-3319642_1280

Na okrogli mizi, ki je potekala pod sloganom “Vidnost je nujna za varno udeležbo v cestnem prometu” so poleg predstavnikov Postaje prometne policije Celje sodelovali še predstavniki Javne agencije RS za varnost prometa, ZŠAM Celje, Poklicne gasilske enote Celje, Reševalne službe Šmarje pri Jelšah ter predstavniki Zveze moto klubov Slovenije.

Komandir Postaje prometne policije Celje Vinko Mlakar in pomočnik komandirja Postaje prometne policije Celje Jadran Žerjal sta izpostavila, da se je v lanskem letu varnost cestnega prometa na območju Policijske uprave Celje izboljšala na vseh področjih razen pri voznikih motornih koles.

Natančnejši podatki so razvidni v spodnji preglednici.

[ninja_tables id=”31063″]

*Število vseh mrtvih udeležencev v cestnem prometu na območju  Slovenije in PU Celje ter število mrtvih voznikov motornih koles na območju Slovenije in PU Celje.

Najpogostejši vzroki prometnih nesreč z udeležbo  voznikov enoslednih vozil so stalnica. Letno se povprečno polovica vseh prometnih nesreč v katerih so udeleženi  vozniki  enoslednih  vozil  zgodi zaradi neprilagojene hitrosti. Preostali  najpogostejši  vzroki  so  stran  in  smer vožnje, neupoštevanje prednosti   in  nepravilna  prehitevanja.  Sekundarni  vzroki  za  nastanek prometnih  nesreč  so še vedno alkohol, tehnična neurejenost motornih koles ter predelana motorna kolesa.

Največ prometnih nesreč se  je tudi lani zgodilo v prvih in zadnjih mesecih motoristične sezone, v vremensko lepih dneh, med tednom v popoldanskih urah v prometnih konicah,  med vikendi pa med 9. in 21. uro. Lansko leto so bili v prometnih nesrečah najpogosteje udeleženi vozniki enoslednih vozil, stari med 16 in 34 let.

Predstavnika  Postaje prometne policije Celje sta poudarila, da je za varno vožnjo   motoristov   izjemno   pomembna  vidnost  motoristov,  opazovanje, predvidevanje in obvezna primerna oprema motoristov.

Opozorila  sta,  da  bodo  policisti  na  območju  Policijske  uprave Celje vsakodnevno   nadzirali  hitrost  vožnje,  stran  vožnje,  uporabo  čelade, tehnično urejenost motornih koles ter morebitne predelave le teh.

Za  konec  sta  vse  motoriste  povabila  na  delavnice  za  večjo  varnost motoristov,  ki  bodo  v  soboto, 21. aprila 2018,  potekale v  ZŠAM Centru varne vožnje na Ljubečni med 11. in 13. uro.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.