Search
Close this search box.

Hudodelska združba prevažala tujce, to oglaševala po družbenih omrežjih in zaslužila najmanj 3,2 milijona evrov 

Slovenski kriminalisti so ta teden izvedli zaključne aktivnosti v okviru večmesečne mednarodne kriminalistične preiskave s področja nezakonitih migracij. Ugotovili so, da je 52-letnik iz okolice Ptuja vodil hudodelsko združbo, ki se je ukvarjala z nezakonitimi prevozi tujcev iz Srbije do Avstrije. Oglaševala se je tudi po družbenih omrežjih.

V času kriminalistične preiskave so člani omenjene združbe v najmanj 16 uspešno izvedenih prevozih prepeljali skupno najmanj 212 tujcev. Ti so morali za pot iz Srbije prek Madžarske do Avstrije plačati okoli 5000 evrov na osebo, za celotno pot iz matične do ciljne države pa od 15.000 do 20.000 evrov, je na današnji novinarski konferenci povedal vodja sektorja kriminalistične policije Policijske uprave (PU) Maribor Beno Meglič.

Hudodelska združba je tako za prevoze od Srbije do Avstrije zaslužila najmanj 100.000 evrov, za celotno pot pa najmanj 3,2 milijona evrov. Stranke je pridobivala tudi tako, da je posnetke uspešno opravljenih prevozov objavljala na družbenih omrežjih.

Po ugotovitvah kriminalistov je bil vodja hudodelske združbe v Sloveniji 52-letni slovenski državljan iz okolice Ptuja. Pri organiziranju in izvrševanju kaznivih dejanj je sodeloval z 41-letnim slovenskim državljanom iz okolice Ptuja ter 46-letnim slovenskim državljanom z Dolenjske. Slednjega so policisti junija lani ustavili pri prevozu 13 tujcev na območju PU Koper, po zaključenem priporu pa je nadaljeval z nezakonitim početjem.

Omenjena trojica je po Megličevih besedah iskala voznike za prevoz tujcev čez Madžarsko, od meje s Srbijo do meje z Avstrijo, kamor so tujci vstopili peš. Prevoze s Hrvaške po Sloveniji so zaradi prevelike nevarnosti prijetja opustili, ocenjujejo kriminalisti.

Vodja združbe naj bi tudi sodeloval z organizatorji z območja Grčije in Srbije in organiziral prevoze večjega števila tujcev v večjih kombiniranih vozilih, hkrati tudi do 37 tujcev. Ko so tujci prečkali mejo z Avstrijo in zaprosili za mednarodno zaščito, naj bi hudodelska združba nadaljevala njihov nezakonit prevoz v smeri ciljnih držav. Tujce naj bi prevzeli drugi člani mednarodne združbe in jih odpeljali v različne države Evropske unije.

V preiskavi, v kateri je sodeloval tudi Europol, so kriminalisti zasegli več kosov orožja in prepovedane droge. Skupno so identificirali 13 osumljencev in zoper njih vložili kazenske ovadbe zaradi prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države, neupravičene proizvodnje ali prometa s prepovedanimi drogami ter nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem. Med njimi je pet osumljencev v preteklosti že bilo obsojenih za različna kazniva dejanja premoženjske kriminalitete in kazniva dejanja z elementi nasilja.

K preiskovalnemu sodniku na Ptuju so policisti privedli pet osumljencev. Zoper štiri je bil odrejen pripor in zoper enega hišni pripor, je še povedal Meglič.

Vodja oddelka za kriminalne združbe v sektorju za organizirano kriminaliteto uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave (GPU) Damijan Roškarič je pojasnil, da Slovenija ostaja tranzitna država za nezakonite migracije. “Trend tihotapstva ljudi ob vstopu Hrvaške v schengensko območje bistveno ne odstopa od zaznane problematike preteklih let,” je dejal.

Po beseda vodje oddelka za upravljanje meja v sektorju mejne policije na Upravi uniformirane policije GPU Tomaža Pavčka je trend nedovoljenih prehodov državne meje naraščal do lanskega oktobra, ko je dosegel vrh. Od takrat se število nedovoljenih prestopov zmanjšuje, med drugim zaradi zime in spremembe vizumske politike v državah Zahodnega Balkana.

Januarja letos je slovenska policija odkrila skoraj 2500 tujcev, ki so nedovoljeno prestopili notranje meje EU, večinoma hrvaško. “Kljub temu, da je trenutno trend nedovoljenih prestopov v upadu, so v letošnjem januarju v primerjavi z lanskim januarjem pri nedovoljenem prestopu državne meje odkrili 250 odstotkov več tujcev,” je povedal.

Dogodki

Slovenski kriminalisti so ta teden izvedli zaključne aktivnosti v okviru večmesečne mednarodne kriminalistične preiskave s področja nezakonitih migracij. Ugotovili so, da je 52-letnik iz okolice Ptuja vodil hudodelsko združbo, ki se je ukvarjala z nezakonitimi prevozi tujcev iz Srbije do Avstrije. Oglaševala se je tudi po družbenih omrežjih.