FOTO: Znana dejstva o cestni drami na Koroškem

Izvedeli smo več podrobnosti o včerajšnjem cestnem pregonu in prometni nesreči.

Patrulja  policistov  policijske  postaje  Radlje ob Dravi je včeraj okoli 16.30 ure opravljala nadzor prometa na državni cesti izven naselja Javnik. Policista  sta  nadzor  hitrosti  izvajala z laserskim merilnikom hitrosti. Pri  tem  sta  opazila  voznika  kombiniranega vozila, ki je vozil iz smeri Maribora in je preko neprekinjene črte prehiteval pred seboj vozeče vozilo. Kljub navzočnosti patrulje je voznik ostal na levem smernem vozišču in z visoko hitrostjo nadaljeval  s  prehitevanjem  še  dveh  vozil  v nepreglednem  desnem  ovinku.  Zaradi  opisane  nevarne vožnje, s katero je nadaljeval in tako ogrožal ostale udeležence v cestnem prometu, je policijska patrulja zapeljala za kršiteljem z namenom da prepreči nadaljnje ogrožanje. Po približno dveh kilometrih sta ga policista dohitela in začela ustavljati  z  zvočnimi in svetlobnimi znaki, česar pa voznik kombiniranega vozila  ni  upošteval  in  je  z veliko hitrostjo nadaljeval vožnjo v smeri Radelj  ob Dravi, pri čemer je znova nevarno prehitel drugo vozilo v desnem nepreglednem ovinku.

V  krožnem  križišču pred naseljem Radlje ob Dravi,  je voznik kombija trikrat  z veliko hitrostjo obvozil krožišče in nadaljeval z vožnjo v smeri Vuhreda, kjer se je ustavil pri eni izmed zgradb. Ko sta se do kombija pripeljala  policista,  je  voznik  kombija  silovito zapeljal proti vozilu policije,  da  je  moral  policist  z  manevrom  preprečiti trčenje. Voznik kombija  je  nato  z  veliko  hitrostjo  nadaljeval vožnjo proti Radljam ob Dravi. Policijska patrulja je vozila za njim in ga vseskozi z zvočnimi in svetlobnimi  znaki  opozarjala, naj se ustavi. Voznik kombija je nadaljeval vožnjo  z  visoko  hitrostjo in z vožnjo po levem smernem vozišču. Patrulji se  je  pridružila  še  druga  policijska patrulja, ki je po približno treh kilometrih  zaradi  zastoja  na  cesti  uspela  dohiteti voznika kombija. Z namenom,  da  bi preprečila nadaljnje ogrožanje, je patrulja zapeljala pred kombinirano vozilo. Voznik slednjega je sunkovito speljal, trčil v vozilo policije in z veliko hitrostjo zapeljal v smeri Dravograda.

Patrulja je z  namenom, da  bi  vozilo  ustavila in preprečila nadaljnje ogrožanje, v križišču za Trbonje pričela prehitevati kombinirano vozilo. Koje  bilo patruljno vozilo ob kombiju, je voznik slednjega sunkovito zavil v levo  in  namerno trčil v desni bok vozila policije, zaradi česar je vozilo policije  odbilo  v  zaščitno  ograjo mostu čez reko Dravo, jo poškodovalo, vozilo  policije pa je zdrselo približno 30 m po strmem pobočju, kjer se je obrnilo  na  streho  in ustavilo – le pet metrov pred strugo reke Drave. Na srečo se je  tokrat končalo le s poškodbama policistov in vozila. Posledice bi lahko bile dosti hujše.

Voznik  kombija  je  nadaljeval  z  vožnjo  in  ogrožanjem  prometa v smeri Dravograda,  policijska  patrulja,  ki  je  vozila  za njim, ga je vseskozi opozarjala,  naj  vozilo  ustavi.  Po približno petih  kilometrih je voznik kombija  ustavil  zaradi  cestne zapore. Policista sta zapeljala do vozila, izstopila  iz  vozila  in  pozvala  voznika,  naj ugasne vozilo in izstopi. Voznik   kombija   tega   ni  upošteval  in  je  sunkovito  zapeljal  proti policistoma.  Da  je  odvrnil  napad,  s katerim je bilo ogroženo življenje policistov  v  patrulji, je policist s službeno pištolo šestkrat ustrelil v prednjo  levo pnevmatiko kombiniranega vozila. Voznik kombija je kljub temu uspel  pobegniti  in voziti proti Dravogradu, kjer je bil nato ustavljen na policijski blokadi na Mariborski cesti. Voznik se je zaklenil v vozilo in ni upošteval odredbe, naj  izstopi.  Policisti so v  skladu  z ZNPPol razbili steklo, uporabili fizično silo in odvzeli prostost osumljenemu.

Pri preizkusu alkoholiziranosti je bilo ugotovljeno, da je imel 0.41 miligrama  alkohola  v  izdihanem  zraku  in  da  je  vozil brez vozniškega dovoljenja, ki mu je bilo odvzeto lani.  Zoper  osumljenega, po neuradnih podatkih gre za 33-letnega A.H. iz Pameč, sledi kazenska ovadba zaradi suma storitve kaznivega  dejanja preprečitve uradnega dejanja uradni osebi in postopek o prekršku za kršitve pravil cestnega prometa.