Eksplozija in požar v tovarni Lek

V tovarni Lek na Prevaljah je nekaj čez 22. uro odjeknila eksplozija. Izbruhnil je tudi požar.

4251dec72b18ac89643edfb7a8300016

V torek, nekaj čez 22.30 ure je v tovarni Lek odjeknila eksplozija, kasneje pa je izbruhnil še požar. 

Iz PU Celje so sporočili, da so kriminalisti danes opravili ogled kraja eksplozije, do katere je prišlo v kotlu za mešanje prašnih sestavin zdravil. V prašni mešanici je prišlo do kemijske reakcije prašnatih delcev, ki je pričela žareti in tleti v hermetično zaprtem kotlu. Kemična reakcija med prašnimi sestavinami v kotlu je povzročila prašno eksplozijo v notranjosti kotla, zaradi česar je  pritisk narasel do mere,  ko je popustila kovinska objemka pokrova kotla in je pokrov vrglo v zrak. Prašni sestavini sta po odprtju kotla pričeli žareti in tleti, zaradi česar je prišlo do požara. 

Pri prašni eksploziji nihče ni bil telesno poškodovan. Po dogodku so bili vsi delavci nočne izmene napoteni domov in niso bili izpostavljeni vdihavanju ogljikovega monoksida, ki je nastajal v požaru, do katerega je prišlo v okolici kotla. 

Natančen vzrok reakcije prašnih delcev v kotlu za mešanje, zaenkrat še ni znan. Po prvih ugotovitvah  opravljenega ogleda in zbiranja obvestil prašni sestavini v kotlu zdravju nista bili nevarni.

 

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.