Search
Close this search box.

Občina Črna bogatejša za kolesarski poligon »pumptrack« (VIDEO in FOTO)

Ob podpori podjetja TAB Mežica so v Črni na Koroškem uredili kolesarski poligon "pumprtack", ki so se ga zelo razveselili predvsem mlajši krajani.

V Črni na Koroškem so včeraj, 4. 9. 2019, uradno predali namenu nov, težko pričakovani »pumptrack« oziroma kolovoz, ki so se ga med vsemi najbolj razveselili ravno najmlajši občani, ki so se v lepem številu udeležili svečanega dogodka. Kolesarski poligon je sicer na pobudo Občine Črna na Koroškem financiralo mežiško podjetje TAB, ki je že prav tako pred dvema letoma podprlo tudi izgradnjo novega igrišča v Mušeniku.

Poligon, ki se razteza na več kot 800 m2 površine, namenjen pa je kolesarjem in tudi uporabnikom rolk, rolerjev, skirojev …, sta v uporabo predala in slavnostno prerezala trak direktor Tovarne akumulatorskih baterij Mežica mag. Bogomir Auprih in županja mag. Romana Lesjak ob pomoči mlajšega krajana. Prisoten je bil tudi podžupan Bojan Gorza in nekateri svetniki ter številni krajani, ki so z navdušenjem pozdravili novo pridobitev, z željo, da se v prihodnje uredi na tej lokaciji še bazen oziroma kopališče.

Otroci in mladostniki so nestrpno pričakovali otvoritev poligona.

»Pumptrack« kolesarska steza je sestavljena iz zaobljenih asfaltiranih grbin in zavojev, ki so med seboj ritmično povezani v krožno celoto. Razgibanost poligona omogoča  zabavno, a varno športno izkušnjo tudi na manjših površinah. “Pumptrack” poligon omogoča tako učenje vožnje s kolesom ali drugimi rekviziti, kot tudi vadbo vrhunskih športnikov, ker je hitro gibanje po poligonu fizično intenzivno. Po »pumptracku« se ne premikamo z odrivanjem ali vrtenjem pedal temveč s premikanjem telesa navzgor in navzdol. Prav inovativen način poganjanja »pumptrack« poligone ločuje od ostalih objektov in stez.

VIDEO: Prve vožnje otrok po kolesarskem poligonu


»Pumptrack« poligon je uredilo podjetje Alliance iz Ljubljane, in sicer v Mušeniku, ob že obstoječem športnem igrišču za mali nogomet in košarko. Financiralo pa, na pobudo županje mag. Romane Lesjak in Občine Črna na Koroškem, podjetje TAB v vrednosti približno 50.000 evrov.

Prisotne sta nagovorila in pozdravila županja Črne mag. Romana Lesjak in direktor TAB mag. Bogomir Auprih.

Gradnja asfaltnega »pumptrack« poligona je še ena pomembna pridobitev za Črno in bo po besedah županje mag. Romane Lesjak obogatila kolesarsko ponudbo občine, h kolesarjenju pa pritegnila nove, predvsem mlajše uporabnike. “S »pumptrack« poligonom se bodo povečale možnosti za aktivno preživljanje prostega časa krajanov in tudi obiskovalcev od drugod, hkrati pa bo postal stična točka lokalne skupnosti.” Lesjakova je tudi dodala, da se v Črni že veselijo še ene pridobitve, to je zipline, ki bo še dopolnil turistično ponudbo, s katero bodo v Črni poskušali v prihodnosti zadržati turiste tudi dalj časa.

Kolesarski poligon je primeren za vse generacije.

Lesjakova je namenila nekaj besed tudi podjetju Alliance, ki delujejo tudi na območju Avstrije in Rusije ter povedala, da so predstavniki podjetja danes žal odsotni, zato bodo konec septembra, v tednu mobilnosti, še enkrat priredili srečanje ob poligonu, na katerem se bodo predstavili tudi promotorji od drugod in pokazali, kaj vse se lahko na njem počne in kako se ga uporablja, je med drugim pojasnila črnjanska županja, ki je uporabnike, predvsem najmlajše opozorila na varno uporabo, obvezno uporabo čelad in pozvala vse, da naj za poligon lepo skrbijo, za seboj pa tudi počistijo. Za konec pa omenila, da računa na to, da bo TAB še naprej družbeno odgovorno podjetje.

“Živahno dogajanje je vsak dan tudi na igrišču zraven kolesarskega poligona.”

Mag. Bogomir Auprih se je glede varnosti pridružil besedam županje. Dejal je, da je vesel, da podjetje TAB posluje tako dobro, da lahko občasno, poleg donacij, s katerimi redno pomagajo različnim klubom, podpre tudi kakšen tak večji projekt, kot je »pumptrack«. »Še naprej si želimo tako dobro sodelovati z lokalno skupnostjo, kot smo doslej. Smo tudi prvi, ki bi radi imeli delovna mesta, čisto okolje in si želimo poskrbeti tudi za mladino,« je med drugim dejal Auprih, ki je povzel tudi besede Tita, da je mladina naša prihodnost, zato se je za mlade potrebno maksimalno potruditi, je še dejal ter zaželel vsem uporabnikom varno uporabo, da bi ob novi pridobitvi uživali brez poškodb.

Ob igrišču in poligonu so domačini predlagali še postavitev bazena. Se jim bo želja uresničila?

Po končanem uradnem delu je sledilo še druženje ob vožnji po poligonu, sladkanje s torto, ki jo je v ta namen spekla slaščičarna Senica, seveda pa smo ob tej priložnosti tudi nazdravili.

Dogodki

Ob podpori podjetja TAB Mežica so v Črni na Koroškem uredili kolesarski poligon "pumprtack", ki so se ga zelo razveselili predvsem mlajši krajani.